Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Vége az emberkísérletnek: visszaállítja az ütemes menetrendet a MÁV Szeged és Budapest között
Szegeden 2020. március 12. 10:50

Vége az emberkísérletnek: visszaállítja az ütemes menetrendet a MÁV Szeged és Budapest között

Többen megerősítették lapunknak az információt: nem vár a MÁV nyárig, április 5-étől visszaállítja az ütemes menetrendet Szeged és Budapest között.

Hirdetés

Ez azt jelenti, hogy ismét minden óra 45 perckor indulnak majd a vonatok Szegedről Budapestre és minden óra 15 perckor érkeznek vissza Szegedre, a szokásos késéseket nem számítva.

Informátorunk szerint már írják a közleményt a Palkovics-féle minisztériumban az új menetrend megszüntetéséről és az ütemes menetrend visszaállításáról.

A megszűnő, új menetrend december 15-én lépett életbe, annak életszerűtlensége és kísérleti jellege rögtön hatalmas tiltakozást váltott ki: Kecskeméten a Szövetség a Hírös Városért Egyesület indított petíciót, Szegeden Botka László polgármester írt levelet Homolya Róbert vasúttársaság elnök-vezérigazgatónak, kérve az ütemes menetrend visszaállítását.

Szeged polgármestere arra hívta fel a MÁV-vezér figyelmét, hogy az új menetrend változtatásai felborítják a szegedi helyi közösségi közlekedés menetrendjét, ráadásul több település felé is ellehetetleníti az átszállási lehetőségeket.

„Az önkormányzat üdvözli, hogy a Magyar Államvasutak Zrt. vizsgálja a városunk elérhetőségét javító intézkedéseket, de szerencsésnek tartanánk, ha a változtatások nem eredményeznének több nehézséget, mint amennyi hasznot hoznak” – írta többek között Botka László levelében.

Szeged polgármestere nem kapott választ, de úgy néz ki, az új menetrend és vele az emberkísérlet megszűnik.

December 10-én a MÁV Kecskemét fideszes polgármesterének egyébként azt közölte: a menetrend-módosítás kísérleti jellegű lesz és június végéig tart, a végső döntést a menetrendről pedig a próbaidőszak alatt keletkező utasszámlálási és egyéb adatok kiértékelése alapján hozzák majd meg.

December 15-én civilek is tüntettek Szegeden, a nagyállomás előtt „Trükközés helyett pályafelújítást” követelve.

„Egy egész országot átfogó csatlakozási rendszer épült ki akkor, amelynek lerombolását ma, a szegedi vonalon megkezdték. Gyásznap a mai, a józan ész felett diadalmaskodott az ostobaság és a butaság. Soha nem fogjuk megtudni, ez az intézkedés büntetés a vonalnak, vagy egyszerűen csak butaság. A vonalon az utazási idő összességében nőtt, csatlakozások száma drasztikusan csökkent” – mondta tiltakozó beszédében Dósa Endre, a demonstráció szervezője.

Dósáék levelet is írtak Palkovics László, innovációs és technológiai miniszternek, a menetrendet elkészítő szakminisztérium vezetőjének írt, és amelyet a demonstrálók is aláírtak.

A levélben azt írták, hogy a menetrend változása miatt a vonalon elveszett negyvenkilenc vasúti és húsz közúti csatlakozás a közbenső állomásokon, ez körülbelül naponta ezer utas elvesztését, közútra terelését jelentheti.

A menetrendváltozásról Szabó Sándor szegedi országgyűlési képviselő Palkovics László innovációs és technológiai miniszter vonta kérdőre az Országgyűlésben, de cinikus választ kapott a kijelölt Schanda Tamás államtitkártól. Szabó Sándor arra volt kíváncsi, hogy felülvizsgálják-e a helyzetet, illetve tervezik-e a kétvágányúsítani a Kiskunfélegyháza–Szeged közötti 60 kilométeres szakasz.

Schanda nem válaszolt a konkrét kérdésekre, csak cinikusan arról beszélt, hogy mennyire jó az új menetrend és a két pár gyorsított járat, ami nem áll meg Budapest-Nyugati pályaudvar és Szeged között.

Mindenesetre az új menetrend június előtti visszavonása sokatmondó válasz a Palkovics-minisztériumnak és a MÁV-nak feltett kérdésekre.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Botka László Homolya Róbert Innovációs és Technológiai Minisztérium MÁV menetrend Palkovics László
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés