Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. március 12. 02:51 Forrás: MTI

Donald Trump: Az Egyesült Államok 30 napra felfüggeszt minden beutazást Európából

Az amerikai elnök ezt szerda este a Fehér Ház ovális irodájából sugárzott beszédében jelentette be.

Hirdetés

A koronavírus-járvány terjedése miatt elrendelt utazási tilalom péntek éjféltől lép életbe, de a tiltás nem érinti az Egyesült Királyságból érkező utasokat.

Az elnök elsődlegesen Kínát, majd az Európai Unió országait okolta a vírus gyors elterjedéséért, mert szerinte nem léptek időben és megfelelően. Az új típusú koronavírust „külföldi vírusnak” nevezte, és azt hangoztatta, hogy az Európából érkezett utasok „szórták el a magvát” az Egyesült Államokban kialakult gócpontok fertőzéseinek.

Leszögezte, hogy az amerikai kormány „életmentő lépéseket” tett, amikor a járvány kezdetekor betiltotta az utazásokat Kínából.

„Most ugyanezt kell tennünk Európával”

– mondta.

Hozzátette, hogy Washington folyamatosan figyelemmel fogja kísérni a helyzet alakulását annak érdekében, hogy esetleg megrövidítse a beutazási tilalom időtartamát.

Donald Trump leszögezte, hogy nem pénzügyi válságról van szó.

„Ez csupán egy átmeneti pillanat az időben, és nemzetünk és a világ is együttes erővel túl lesz rajta”

– mondta.

Szerinte a szövetségi kormányzat minden szükséges intézkedést meghoz a megbetegedett, karanténba került vagy elővigyázatosságból otthon maradó dolgozók anyagi nehézségeinek enyhítésére, és segíteni fogja a kisvállalkozásokat is. Elmondta, hogy a kisvállalkozásokat alacsony kamatú kölcsönökkel segítik majd, és egyes állampolgárok és vállalatok adóbevallási határidejét három hónappal meghosszabbítják.

Megismételte korábbi felhívását a kongresszushoz:

arra sürgette a törvényhozókat, hogy minél előbb fogadják el azt a gazdaságélénkítő csomagot, ami a személyi jövedelemadó átmeneti időre szóló csökkentését is tartalmazza. Ez a csomag hivatott enyhíteni a járvány terjedése okozta gazdasági nehézségeket.

Trump javasolta az amerikai idősotthonoknak is, hogy átmeneti időre függesszenek fel minden látogatást. Az előzetes sajtóértesülésekkel ellentétben viszont az elnök nem hirdetett az egész országra érvényes egészségügyi szükségállapotot.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Donald Trump Egyesült Államok Európai Unió járvány koronavírus tilalom utazás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés