Hirdetés
Túl a városon 2020. március 11. 23:26 Forrás: MTI

Koronavírus: ez történt még hazánkban és a világon 2020. március 11-én

Soha véget nem érő lenne egy ilyen napi összefoglaló, mégis megpróbáljuk összeszedni, mi minden volt a kiemelt híreinken túl.
Hirdetés

Alapjogokért Központ: a veszélyhelyzet a különleges jogrendek legenyhébb formája

A különleges jogrendek közös és általános jellemzője, hogy azok idején – egyes kivételekkel – az alapvető jogok gyakorlása felfüggeszthető vagy a szükséges és arányos mértéken túl is korlátozható – írta az Alapjogokért Központ. Az alaptörvény és az erre vonatkozó más törvények értelmében a különleges jogrend lényege, hogy egy külső vagy belső rendkívüli esemény – például járványveszély – következtében a társadalom életében beálló esetleges zavarokat az állam szintén rendkívüli eszközökkel kezelhesse. Ez azért szükséges, mert egy „alkotmányon kívüli” helyzetet – legyen az külső támadás, lázadás, terrortámadás vagy járvány – az állami szervek nyilvánvalóan képtelenek lennének kizárólag „alkotmányos eszközökkel” elhárítani. Járványveszély esetén például elkerülhetetlenné válhat a szabad mozgáshoz, a szabad gyülekezéshez vagy a tulajdonhoz való jog korlátozása, amelyekbe „normális esetben” csak nehezen és esetlegesen lehet beavatkozni.

A különleges jogrend „speciális szabályként viszonyul” az egész alkotmányos rendhez. Végső célja, hogy az állam és a társadalom minél előbb visszatalálhasson a „bevett” működési rendhez.

Az 1990 óta ismert alkotmányos szabályok szerint a kormány ilyenkor felfüggesztheti egyes törvények alkalmazását, eltérhet törvényi rendelkezésektől, valamint egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat. Magyarország teljes területére eddig még nem hirdettek ki veszélyhelyzetet. Ehhez legközelebb 2000 áprilisában járt a kormány, amikor kilenc megyére rendelt el árvízvédekezési veszélyhelyzetet.

Gulyás Gergely: Rendszeres kapcsolattartás a parlamenti pártok frakcióival

Rendszeres kapcsolattartást ígért a parlamenti frakciókkal a koronavírus-járvány ügyében a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely szerda este a Parlamentben tartott megbeszélés után. Az egyeztetésen minden parlamenti párt képviseltette magát. Ahhoz, hogy a kormány által meghirdetett veszélyhelyzet 15 napnál tovább maradjon hatályban, az Országgyűlés hozzájárulására is szükség lesz, ehhez is kérik a frakciók támogatását.

„A kormány mindent megtett a koronavírus megjelenésének első pillanatától kezdve a védekezés eredményessége érdekében. A helyzet nehéz, a fertőzések száma »nyilván nőni fog«, az az érdeke az ország egészének, ellenzéknek és kormánypártoknak egyaránt, hogy a védekezés során minden feltétel biztosított legyen az Országgyűlés részéről”.

Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető közölte: a tervek szerint minden héten lesz egyeztetés; március 24-én kell döntenie az Országgyűlésnek, hogy adott esetben a veszélyhelyzet meghosszabbítható legyen. Megjegyezte: a meghosszabbítás 15 napnál rövidebb és hosszabb időtartamra is szólhat. A döntéshez egyszerű többség kell.

Harrach Péter KDNP-frakcióvezető kiemelte: jó érzés volt tapasztalni, hogy a kormány és a politikai pártok képviselői felelősen tárgyaltak, megcsillant az együttműködés és a közös politikai felelősség „léte”, ez a parlament életében új jelenség.

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese szintén a rendszeres egyeztetés fontosságát emelte ki. Minden olyan parlamenti lépést megtesznek, amire szükség van a járvány megelőzéséért, az emberek megsegítéséért. Az ellenzékiek elmondták „kritikáikat, félelmeiket, fenntartásaikat a helyzet kormányzati kezelésével kapcsolatban”, de esélyt kell adni arra, hogy ezekben változás lesz, így kifogásaikat nem kívánta részletezni.

Lukács László György, a Jobbik frakcióvezető-helyettese kifogásaik – köztük az iskolabezárások elmaradásának – hangoztatása mellett jelezte, támogatják a járvány megfékezésére tett intézkedéseket.

Nem javasolja a nyári utazások lemondását az utazási irodák szövetsége

Sok utazási iroda biztosít ingyenes átfoglalási lehetőséget az utazóknak: a közeljövőben induló utazásokat a lehetőségek képest igyekeznek későbbi időpontra átfoglalni a folyamatosan változó koronavírus helyzet miatt. Az átfoglalást akkor tudják biztosítani az irodák, ha a szolgáltatások közvetlen nyújtói, vagyis a szállodák és a légitársaságok ezt lehetővé teszik. Az utazási kedv lanyhult, a turizmus rendkívül érzékeny ágazat. Ugyanakkor a helyzet változása esetén, az utazási kedv gyorsan visszatér, az ágazat képes gyorsan regenerálódni.

Az utasoknak azt javasolják, hogy ne mondják most le a már lefoglalt nyári utazásukat, ráérnek később is dönteni, a helyzet gyorsan változhat. Számos magyar utazásszervező a kialakult helyzetre reagálva ingyenessé, vagy kedvezővé tette a lemondási feltételeit.

Nem zárják be a katolikus templomokat

Azt kérik, aki beteg, ne menjen közösségbe – közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkársága. A kormánydöntésben szereplő, 100-nál több ember részvételével tartandó beltéri rendezvények tilalmára vonatkozóan a Miniszterelnökség arról tájékoztatta a püspöki konferenciát, hogy a kivételek közé tartoznak a templomi liturgikus események is. Az MKPK múlt csütörtökön kiadott közleményében elrendelte a szenteltvíztartók kiürítését a templomokban, kérték a szentmiséken a kézfogás és a „nyelvre áldoztatás elhagyását”, valamint előírták, hogy a gyóntatóhelyiségben a gyóntatórácsra helyezzenek fóliát.

Csaknem kétszázzal nőtt a halottak száma, kétezerrel a fertőzötteké egy nap alatt Olaszországban

A bejelentés szerint a halottak száma az előző napi 631-hez képest 31 százalékkal, a diagnosztizált fertőzöttek száma pedig az ugyanekkor feljegyzett 10 ezer 149-hez képest 22,7 százalékkal nőtt. A gyógyultak száma valamivel több mint ezer. Az utóbbi négy napban folyamatosan emelkedett a fertőzöttek száma: a pénteki még valamivel több mint ezerről már kétezer fölé emelkedett. Majdnem hatezer beteget kezelnek kórházban, több mint ezret intenzív osztályon. Angelo Borrelli a polgári védelmi hatóság vezetője kifejtette, hogy az elhunytak kilencvennyolc százaléka hatvan évnél idősebb volt, és más betegség miatt is súlyos volt az állapota.

Conte miniszterelnök mindent bezáratott szerda esti döntése értelmében.

Amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó: két hónapot elvesztegethetett a világ a kínai kormány titkolózása miatt

Ha Peking azonnal és pontosan tájékoztatott volna a járvány kirobbanására vonatozó adatokról és fejleményekről, akkor a nemzetközi közösség időben megkezdhette volna a felkészülést. Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter a képviselőház felügyeleti bizottsága előtt arról beszélt, hogy a kormányzat lépéseket tervez a gyorsan terjedő vírus gazdaságra gyakorolt hatásainak semlegesítésére. Hurrikánhoz hasonlítva a járványt kifejtette: ennek megvannak a maga költségei, ugyanakkor Donald Trump elnök eltökélt abban, hogy megvédje az amerikai állampolgárokat és cégeket. Mint mondta, a turisztikai ipar mellett leginkább a kis- és középvállalkozások szenvedhetik meg a járványt. Az Egyesült Államokban romlani fog a helyzet, a közösségeken belüli fertőzések száma meredeken emelkedik majd. Bár „bizonyos értelemben” féken tartják a vírus terjedését, az amerikai egészségügyi hatósások munkáját nehezíti, hogy változatlanul sokan utaznak be az országba olyan államokból, ahol erőteljes az átfertőzöttség.

A mulasztási bírságok felfüggesztését kérik az adótanácsadók

Fel kell függeszteni a bírságolást az adóbevallási és adatszolgáltatási határidők, valamint számviteli beszámolók letétbe helyezési határidejének túllépése miatt – javasolja az Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete. Az MTI-hez szerdán eljuttatott nyílt levél a július 31-éig esedékes bevallásokra kéri a büntetések mellőzését, ha az egészségügyi vészhelyzet addig nem szűnik meg. Azt javasolják, hogy a bevallások önrevíziói mentesüljenek az önrevíziós pótlék alól, ne lehessen a mulasztók ellen végrehajtást indítani, és az adózói minősítésük se változzon.

Az egészségügyi óvintézkedések megnehezíthetik a mikro- és kisvállalkozások adóbevallását, könyvelői munkáját, és hátráltatják a számviteli beszámolók készítőit – indokolták a javaslatot. Hozzátették, hogy a vállalkozások közötti nem elektronikus bizonylatforgalom is akadozhat. Az egyesület szerint a javasolt változások nemcsak a cégeket támogatnák, de a könyvelőként dolgozó több tízezer embert is segítenék.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány koronavírus pandémia világjárvány