Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. március 11. 08:07

Koronavírus: eddig nevettek, most félnek Olaszországban – beszámoló a piros zónából

Hétfő éjszaka aláírták a határozatot, kedden reggel óta narancssárga övezetnek számít egész Olaszország, ami jó néhány korlátozást vont maga után. A szeged.hu-nak nyilatkozó Ágnes beszámolója félelemről, tudatlanságról, börtönlázadásról és a legfontosabb hatósági intézkedésekről.

Hirdetés

Ágnes a teljes nevét nem vállalta a cikkben, de annyit engedett közölni, hogy olasz férjével és két felnőtt fiával élnek Észak-Olaszországban, Padova megyében, 19 kilométerben Vo’ nevű településtől. Ez volt az első piros zóna Észak-Olaszországban. Padova megyében egyébként összesen 273 megbetegedést regisztráltak hétfő estig, tehát ez a terület a koronavírus-járvány által egyik leginkább érintett terület.

Eddig szinte nevettek az egészségügyi intézkedéseken, péntek óta viszont nagyon komolyan veszik ezeket Olaszországban. Igaz ez a saját gyermekeire is – mondta Ágnes, aki leginkább idősebb férje miatt aggódik.

Ágnes a szeged.hu-nak arról számolt be, hogy a narancssárga jelzés értelmében:

  • szünetel az oktatás, ahol lehet, ott távoktatás működik;
  • arra kérik az embereket, hogy lehetőleg csak dolgozni járjanak, fölöslegesen ne menjenek sehova;
  • bárkit megállíthatnak a rendőrök, és megkérdezhetik, hova megy az illető. Ilyenkor elfogadható; magyarázatot kell adni, vagy felmutatni a munkaadó igazolását arról, hogy munkába tart a munkavállaló;
  • arra kérik az embereket, hogy lehetőleg családonként egy fő járjon bevásárolni;
  • a bevásárlóközpontok szombaton és vasárnap zárva vannak;
  • bezártak azok a munkahelyek, ahol lehetetlen betartani az egyméteres távolságot;
  • a nyitvatartási időben csak annyi embert engednek a bevásárlóközpontokba, hogy meglegyen az 1 méteres, sőt, inkább ennél nagyobb távolság;
  • az összes vendéglátóhely bezár 18 órakor;
  • a bárokban tilos a pultoknál tömegelni, csak az asztaloknál szolgálnak ki, itt egy asztalt kihagynak a vendégek között;
  • az elviteles és kiszállítós gyorséttermek, illetve pizzériák előtt kell várakozni, a kis helyiségekben tilos várakozni;

„Nagyon sok a felelőtlenül gondolkodó ember. Volt egy 27 éves férfi, aki kiszökött a piros zónából, és délre utazott. Ennek az lett az eredménye, hogy a családja 40 tagja került karanténba" - mesélte Ágnes. Azt is elmondta, a számítások szerint pénteken legalább 7-8000-en utaztak el Milánóból a karantén elől délre, köztük biztosan volt koronavírusos beteg, ezért is kellett az egész országot lezárni.

„Két fiatal például úgy gondolta, hogy jó poén Bolognából Madridba utazni, kihasználva a hirtelen jött szabadságot. Remélem jól megbüntetik őket” – tette hozzá.

Ágnesék lakhelye korábban piros zóna volt, annak ellenére, hogy egy olyan területen laknak, ahol 3500 ember él, viszonylag szétszórtan. Elmondta: azért nem lett piros zóna az egész ország, mert – ahogyan fogalmaz – mégsem lehet „körbemadzagozni” Olaszországot.

„A környékünkön van egy nagyon modern kórház, akkora, mint a szegedi klinika fele, ők február végével karanténba kerültek, de nem okozott fennakadást az egészségügyi ellátásba" - mondta Ágnes, aki azt látja, és olvassa az olaszországi hírekben, hogy hiába van elég ágy és személyzet,

a lélegeztetőgépek kezdenek elfogyni, és olyan döntéseket kell hozniuk az orvosoknak a betegekről, amiket nem szeretnének meghozni.

„Ez, a lélegeztetőgépek száma lesz szerintem a legnagyobb probléma Magyarországon is, ha a vírus terjedni kezed” (a koronavírus fontos tünete a nehézlégzés, amit súlyos tüdőgyulladás okozhat – a szerk.) – számolt be a Magyarországgal kapcsolatos félelmeiről Ágnes.

Müller Cecília országos tisztifőorvos kedden azt mondta: a magyar ellátórendszerben több mint 1600 lélegeztetésre alkalmas hely és gép van. Ezek felhasználására tervet készítenek. „Elegendő lélegeztető-készülékek vannak Magyarországon” – tette hozzá a tisztifőorvos.

Ágnes a szeged.hu-nak azt is elmondta: Olaszországban több olyan mentőautót is használnak, amiből kivették a másfajta esetekhez használt eszközöket, és csak azokat hagyták benne, amelyek fontosak a fertőzöttek szállításához. Így könnyebb a fertőtlenítés is.

Beszámolója szerint az olasz hatóságok a közösségi közlekedés felfüggesztését is fontolgatják.

Ilyen engedéllyel lehet csak közlekedni Padova megyében.

„Először mindenki viccelődött, aztán, amikor bevezették a piros zónát, akkor mindenki mérgelődött, majd olyanokat mondtak, hogy koncentrációs táborokat akarnak csinálni az olaszok, most már mindenki fél” – foglalta össze hangulatot Ágnes.

A Csongrád megyei kötődésű asszony azt is elmondta: eddig 10 halálos áldozata van az olaszországi börtönlázadásoknak. A fogvatartottak a látogatási tilalom miatt lázadtak fel, volt olyan, aki gyógyszerekkel adagolta túl magát a börtönben, de volt olyan börtön, ahonnan kitörtek a rabok.

„Maffiózók és egy veszélyes gyilkos is megszökött a zűrzavarban a hírek szerint. Ötven fölött van a megszökött rabok száma, 27-et még nem tudtak elfogni” – tette hozzá Ágnes.

Azt is elmondta: tudomása szerint a narancssárga zóna április 3-áig biztosan érvényben marad teljes Olaszországban.

Z

(fotó: MTI/AP/LaPresse/Claudio Furlan)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: beszámoló betegség fertőzés koronavírus Olaszország járvány

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés