Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Bogdán László – Szegeden járt az ember, aki leszereltette a rácsokat, és ettől minden jobb lett
Szegeden 2020. március 11. 07:33

Bogdán László – Szegeden járt az ember, aki leszereltette a rácsokat, és ettől minden jobb lett

Minden hely foglalt volt a Szent-Györgyi Albert Agóra nagytermében kedd este, amikor Bogdán László, Cserdi polgármestere elkezdte az előadását. Battonya polgármestere ajándékot küldött neki, a közönség soraiban pedig helyet foglalt Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely első embere is.

Hirdetés

Az nem számít, milyen nehéz az út, amin végig kell menni, csak az a fontos, hogy a célunkat elérjük – vallja Bogdán László, aki a maga szókimondó stílusában mondja el véleményét a hazai cigányság helyzetéről.

Új értelmet adott a munkának saját falujában, elérte azt, hogy a bűnözésről ismert baranyai településen lényegében megszűnjön a bűnelkövetés, olyan közmunkaprogramot indított, amely nem megalázni, hanem felemelni akarta a cigány embereket. Egy kis krumpliföldön kezdték a termelést, és megtanította a falusiakat arra, hogy minden egyes gubót kikaparjanak a földből, mert a munka csak így ér valamit.

(fotók: Szabó Luca)

A hivatalos cigány szervezetek vezetőinek véleménye nem érdekli, de ő keményen bírálja azokat, akik a felzárkóztatásra adott pénzeket megdézsmálják.

Megtanulta, melyik ajtón kell kopogtatni, hogy megtalálja az emberséget magának és a közösségének. Olyan dolgokat akar üzenni a hazának, amilyet eddig még senki sem üzent. Például, hogy a cigányságra rávarrták a stigmát, ami a rendszerváltást követő évtizedekben egyre látványosabban virít minden cigány emberen. Tudatosan nem használja a roma kifejezést, mert a cigány ember mindig cigány marad egymás között és a külvilág számára, felesleges úgy tenni, mintha puszta átnevezéssel ezen változtatni lehetne.

Mégis hisz az oktatásban, a munkában, az emberek józanságában. Amikor 2006-ban polgármester lett, egy darabig fenn hordta az orrát a faluban. Aztán meglátott egy éhező, cserepes szájú cigány gyereket, és rájött, hogy szolgálnia kell, nem uralkodnia.

Leszereltette a közhivatalok ajtajairól és ablakairól a rácsokat, facsemetéket ültettetett, és csodák csodájára senki se tört be az épületekbe, és nem törték ki a fákat.

Azt mondja, az embereket a haragtól kell elválasztani, nem egymástól.

Olyan emlékmű felavatására készül Beer Miklós, nyugalmazott váci püspökkel, amely emléket állít azoknak a roma és nem roma áldozatoknak, akik a faji gyűlölet áldozatai lettek. Azt mondja, hogy a monumentális alkotáson hiénák, gépfegyverek, valamint Molotov koktéllal koccintó angyalok is lesznek. Ő maga is részt vett az emlékmű elkészítésében. Ez is bizonyítja, hogy bármit is határozunk el, azt mindig közösen kell megvalósítanunk.

Olykor cigányoknak és magyaroknak kell összefogniuk a nagy, közös célok érdekében.

Sz. Gy.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Bogdán László polgármester Cserdi Szent-Györgyi Albert Agóra

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés