Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. március 9. 20:58 Forrás: 444

Gyerekeket molesztálhatott a pap, de még csak vizsgálatot sem indít ellene a szegedi püspökség

Nagy port vert fel, amikor kiderült, hogy a mai napig nem indult vizsgálat Szeged-Csanádi Egyházmegye egyik papja ellen, akivel szemben felmerült a gyermekmolesztálás gyanúja.

Hirdetés

Minderről elsőként a 444.hu számolt be tavaly decemberben, akik Antal atyának nevezték el a papot. Akkor megírták, hogy „Antal atya ellen a nyolcvanas években indult először vizsgálat a pesti Piarista Gimnáziumban, amely megállapította, hogy szexuális molesztálást követett el egy 15 éves fiú ellen.”

A szerzetest vidéki iskolába küldték tanítani egy pszichológiai kivizsgálás után, majd azt tanácsolták neki, hogy az egyházi belül az idősgondozással foglalkozzon.

Ezek után került Szeged-Csanádi Egyházmegyébe, ahol harminc éven át fontos tisztségeket töltött be, majd 2010-ben „a Vatikán kikérte a rá vonatkozó dokumentumokat a piaristáktól, de azt nem lehet tudni, hogy erre milyen ügy miatt volt szükség, ugyanis a nuncius, vagyis a Szentszék nagykövete nem értesítette a szegedi püspökséget.”

Mindezek ellenére Antal atya 2019-ig zavartalanul végezhette munkáját. Jelenleg betegszabadságát tölti. A 2010-es vatikáni vizsgálat után hirtelen a Dunántúlon talált magának egyházi feladatot, majd ezek után Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola oktatói kötött szerepelt a neve. 

A 444-en a róla megjelent cikket követően törölték Antal atya nevét a főiskola honlapjáról, és sem erre, sem az egyházi emberrel kapcsolatos egyéb kérdésekre sem válaszolt a hírportálnak a főiskola rektora. 
A pap továbbra is a Szeged-Csanádi Egyházmegyéhez tartozik, ezért a 444 náluk is érdeklődött, hogy terveznek-e bármilyen vizsgálatot Antal atya ellen, ami tisztázhatná az elmúlt harminc éves munkájának részletkérdéseit.

Az egyházmegye úgy válaszolt a megkeresésre, hogy Antal atya ellen nem született feljelentés, ami a vizsgálat indításhoz elengedhetetlen feltétel.

A 444 újságírója ennek kapcsán arra a következtetésre jutott: „Az egyházmegye válaszából nem csak az következik, hogy a magyar katolikus egyházban ilyen múlttal pap maradhat valaki, hanem hogy a püspök saját hatáskörben nem indíthat semmilyen vizsgálatot gyerekmolesztálási ügyben, csak ha közvetlenül hozzájuk érkezik »feljelentés«”. 

Egyben a cikk érthetetlennek nevezi, hogy az egyházmegye saját hatáskörben miért nem indít vizsgálatot, és jóindulatúan hozzáteszik: ennek az is lehetne a végeredménye, hogy tisztázódna a gyanú alól Antal atya.

Így viszont marad a homály.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: pap Szeged-Csanádi Egyházmegye szexuális visszaélés szexuális zaklatás vallás vizsgálat zaklatás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés