Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Szabó Sándor a parlamentben: Erősítse a kormány az önkormányzatokat azzal, hogy újabb adókról mond le!
Szegeden 2020. március 9. 16:29

Szabó Sándor a parlamentben: Erősítse a kormány az önkormányzatokat azzal, hogy újabb adókról mond le!

Szeged MSZP-s országgyűlési képviselője Varga László képviselőtársával interpellálta Varga Mihály pénzügyminisztert, helyette államtitkára, Tállai András válaszolt.

Hirdetés

Február 24-én az azonnali kérdések órájában már megkérdezték Szabó Sándorék Varga Mihályt, és bíztak abban, egyértelmű választ ad nekik. Kétszer is kérdezték a szaktárcát, amely mind a kétszer kitértek, nem feleltek egyértelműen.

„Egy valami azonban nyilvánvalóvá vált, az, hogy már Ön sem tűnt határozottnak a tekintetben, hogy ennek az adónak az átalakítása olyan remek ötlet lenne, mint ahogy arról a Nemzeti Versenyképességi Tanács ülésén nyilatkozott.
Miniszter Úr! Úgy gondoljuk, hogy nagyon jó a megérzése, ezért arra biztatjuk, hogy ne csupán iparűzési adó csökkentéséről mondjanak le, ami gyengítené a magyarországi önkormányzatokat, hanem további források újra osztásával erősítsük meg azokat!”

Szabó Sándor interpellációjában elmondta, a kormány az üzemanyagok után beszedett jövedéki adó egyharmadát odaadhatná az önkormányzatoknak, hogy azok a saját útjaikat újítsák fel ebből az összegből. Ennek kapcsán az MSZP törvényjavaslatot is benyújtott.

Az interpellációja végén Szabó Sándor, újra, egyértelműen megkérdezte Varga Mihály minisztert:

  • Ön személy szerint támogatja vagy elutasítja az iparűzési adó átalakítására, csökkentésére tett javaslatokat?
  • Támogatja-e, mint Budapest II. és III. kerület egyéni képviselője, hogy az önkormányzatok több forrással rendelkezzenek, amit útfelújításokra fordíthatnának?

Varga Mihály miniszter helyett Tállai András államtitkár válaszolt. Szerinte az elmúlt tíz év folyamatosan erről szólt. A Versenyképességi Tanács megvizsgálta azt is, hogyan lehetne tovább csökkenteni a közterheket, köztük az iparűzési adót is, de döntés erről a mai napig nem született. Viszont állítása szerint meghallgatják az önkormányzatokat, a kicsiket és nagyokat egyaránt. Majd fideszes szokás szerint értelmezhetetlennek minősítette Szabóék interpellációját – a kormány tagjai valahogy sosem tudják értelmezni az ellenzéki interpellációkat, azonnali kérdéseket, kérdéseket... Tállai ezután ezt is mondta: „a globális bevétel áll szemben a kiadási tervezéssel. Amit önök akarnak (...) az egy ilyen adok-veszek, húzd meg, ereszd meg, egyik kezemmel be, másik kezemmel oda.”

Viszontválaszra Kövér László Szabó képviselőtársának, Varga Lászlónak adta meg a szót, aki nem fogadta el Tállai András válaszát, szerinte nem válaszolt egyértelműen a javaslatukat, „hetek óta nem tudnak egyértelmű választ adni az önkormányzatoknak azzal kapcsolatosan, mivel tervezhetnek az önkormányzatok.”

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: iparűzési adó MSZP Országgyűlés parlament Szabó Sándor interpelláció jövedéki adó Tállai András
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés