Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. március 9. 15:31 Forrás: Index / hvg.hu / 444 / MTI

Közel harmadával csökkent a kőolaj világpiaci ára, az öbölháború óta nem volt ekkora zuhanás

Az öbölháború óta nem tapasztalt árzuhanás előzménye, hogy Szaúd-Arábia csökkentette az árakat, és bejelentette, hogy jelentősen, napi 10 millió hordó fölé növeli a nyersolaj-kitermelését áprilisban. Ekkora zuhanásra az öbölháború óta nem volt példa.

Hirdetés

A kínálat radikális növekedése főleg az orosz gazdaságnak rossz hír, hiszen Szaúd-Arábia taktikai lépése arra válasz, hogy az olajtermelő országok többségét tömörítő OPEC és a szervezeten kívüli Oroszország, Kazahsztán, Azerbajdzsánból álló OPEC+ pénteken nem tudott megegyezni a kitermelés csökkentéséről, ami a koronavírus-járvány miatt lett volna indokolt. Az oroszok exportbevételeinek csökkenése jó hír lehet Törökországnak, mivel a szíriai polgárháborúban komoly érdekellentétek feszülnek a két ország között.

Az Index cikke szerint a világ legnagyobb olajexportőrének számító Szaúd-Arábia kilátásba helyezte, hogy áprilisban felpörgeti a kitermelést, és napi 10 millió hordónyi olajat fog előállítani. Az északi-tengeri Brent eddigi napi mélypontján a decemberi szállítású Brent 30,93 százalékos mínuszban, 31,27 dolláron, a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) pedig 33,77 százalékos veszteségben, 27,34 dolláron forgott.

Közép-európai idő szerint reggel fél nyolc körül a Brent 33,31 dolláron, 26,42 százalékos mínuszban, a WTI pedig 29,50 dolláron, 28,54 százalékos veszteségben állt, írja a hvg.hu. Azt pedig már a 444.hu cikke írja, hogy a Goldman Sachs elemzése szerint az olaj kilátásai még annál is borúsabbak, mint amilyenek 2014 novemberében voltak, amikor egy hasonló árháború elindult. Most ugyanis a koronavírus miatti keresletvisszaesés is jelentősen alakítja a helyzetet. A kínai gazdaság megtorpanása miatt ugyanis a világ legnagyobb olajimportőre kiesett a piacról, és ahogy terjed a koronavírus, úgy számítanak arra az elemzők, hogy világszerte csökkenni fog a kereslet.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: ár árcsökkenés gazdaság kőolaj koronavírus Oroszország Szaúd-Arábia
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés