Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. március 8. 13:29

Négy kiemelkedő szegedi vehette át a Szegedért Alapítvány díjait

Idén már harmincegyedik alkalommal adták át a Szegedért Alapítvány elismerésit. A hagyományoknak megfelelően a Szegedi Nemzeti Színházban rendezett gálaműsoron vehette át a négy díjazott az elismerést

Hirdetés

A tudományos kuratórium által megítélt Szőkefalvi-Nagy Béla díjat Janka Zoltán pszichiáter, a művészeti kuratórium Gregor József díját Bubryák István televíziós alkotó vehette át. A társadalmi-állampolgári kuratórium Debreczeni Pál díját Hajdú Gézának, a kiskundorozsmai művelődési ház igazgatójának ítélték oda.

Szegedért Alapítvány fődíját idén a 103 éves Kovács Béla franciatanár kapta,

aki 1917. április 18-án született Tolcsván. Latin-francia szakos tanári oklevelét Budapesten, a Pázmány Péter Tudományegyetemen szerezte 1941-ben.

Oktató munkáját a Gödöllői Premontrei Gimnáziumban kezdte 1940-ben, 1941-től kinevezett oktatóként folytatta 1948-ig. Oktatói munkáját megszakította a katonai szolgálat 1944 áprilisában. 1945 márciusa és 1947 között szovjet hadifogságban volt. Ezt követően Csongrádra került egyházi szolgálatra 1954-ig. Oktatómunkáját a közoktatásban a Székkutasi Általános Iskolában, majd Szatymazon folytathatta 1954 és 1962 között. Közben elvégezte az ELTE magyar szakát, 1958-ban diplomázott.

Szegedre a Radnóti Miklós Gimnáziumba 1962-ben érkezett, és 1968-ig tanított itt. Később a JATE Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumába került szakvezető tanárként, ahol 1982-ig tanított. Kovács Bélát a francia nyelv és kultúra fejlesztésében betöltött szerepét a francia állam két alkalommal ismerte el kitüntetéssel: 1985-ben az Akadémiai Pálma rend lovagi fokozatát kapta meg, 2009-ben pedig ugyanennek a kitüntetésnek a legmagasabb, parancsnoki fokozatát vehette át.

A gálát ünnepi műsor is színesítette, fellépett a TanBorEn Trió, a Talamba Ütőegyüttes és Tabatabai Nejad Flóra énekes is.

Nyitóképünk a fődíjas Kovács Béla 100. születésnapi köszöntőjén készült

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szegedért Alapítvány díj díjátadó gálaest
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés