Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. március 7. 18:46

Elment Szidike

„Ma elment örökre. Szidike, nagyon fogsz hiányozni” – ezt Szidike ápolója, Salamon Eszter osztotta meg a Facebook-oldalán. A szegedi zsidó szeretetotthon egykori vezetője 95 éves volt.

Hirdetés

Sámuel Hermanné Krausz Szidónia 1924-ben született Kárpátalján egy kis faluban, Ungtarnócon ortodox zsidó családban. Ő volt a család harmadik gyermeke, rengeteget dolgozott, és nagyon megtanulta az édesanyjától a kóser konyhát. A háború után elvégezte a gimnáziumot, majd 1968-ban átköltöztek Magyarországra. Szidike Szegeden keresett olyan zsidó közösséget, ahová beállhatott dolgozni. Felvették a zsidó hitközség szeretetotthonába, ahol egy évig takarítónőként dolgozott. Látták azonban, hogy szereti az öregeket és az öregek is őt, így Szidike lett a zsidó szeretetotthon vezetője – harminc éven át, 1998-ig. De utána is besegített még az intézmény kóser konyháján. Ő tanította be Salamon Esztert, aki az utódja lett a kóser konyhán.

Szidike fejkendőben az új zsinagógában 2019. június 30-án. A holokauszt szegedi áldozataira emlékeztek (fotó: Iványi Aurél)

„Még nem jártam iskolába, de már tudtam, mert sokat figyeltem anyukámat a konyhában, hogy hogyan kell a csirkét kóseríteni. Nem volt szabad senkinek odaadni, nehogy betréflizzék”

– mesélte Szidike a Rediscover kisfilmjében, amelyben a zsidó konyháról, gasztronómiáról és ünnepekről, valamint híres szegedi zsidó családokról – Pick, Glück, Kotányi, Paczauer – esik szó.

Sz. C. Sz.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: gyász halál Szegedi Zsidó Hitközség
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés