Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. március 7. 12:16 Forrás: Szegedi Tükör

Cservenák Zoltán: Naomi, te drága!


Hirdetés

Megérkeztem! Ezt szokták odaírni az újszülött gyerekek fotójához. Kicsit így érkezett meg Naomi Seibt is, egy 19 éves német lány, akit az anti-Greta Thunbergnek, a klímaszkeptikusok „gyerekszájának” szán a szélsőjobboldal. Mondhatjuk úgy is: kislányt szült az alternatív valóságot gyártó, mindenhová libsiket, komcsikat, jakobinusokat, szabadkőműveseket, Sorost, gyíkembereket és zsidó világ-összeesküvést képzelő jobbos propaganda.

Gyakori vád Thunberggel szemben, hogy a fent említett körök terméke, ezért aztán a jobboldalon még dicsőség is jár érte, ha valaki beletörli az acélbetétest. Így állt neki anno a magyar kormányzati kommunikáció is, ami később valamelyest finomodott klímaügyben, főként miután Orbán és köre elolvasta a Rogán-féle jelentéseket arról, hogy a bolygómértékű felmelegedés és a klímavészhelyzet igencsak fontos a magyar fiataloknak is, ellentétben Bayer Zsolttal és Kövér Lászlóval. Mindeközben a szavazóbázis vészesen öregszik, pont úgy, mint anno a szocik esetében. Nyilván félnek, hogy a vége is az lesz.

De vissza Naomi Seibthez, akit az a Heartland Institute támogat, amely megkérdőjelezi, hogy az emberi tevékenység veszélyes szintű felmelegedést okoz a bolygón. Mert ma már bármi megkérdőjelezhető. A Föld simán lehet lapos, Magyarország meg „valójában” egy New Yorkban bejegyzett cég tulajdona, amit titkolnak. Bármi lehet posztigaz, csak jó hangosan, jó sokáig kell mondani. Seibt egyelőre még csak ott tart, hogy a YouTube-on avval butítja követőit, hogy a klímavészhelyzetről szóló jelentések túloznak.

A német lány egyébként azt állítja magáról, hogy a németországi bevándorlási politika ellen szólalt fel először iskolai körökben, amiért jól letorkolták – innen szerzett motivációt közügyekkel foglalkozni. Drámai indulás. A „szegény” lány a bevándorláspárti erők elnyomása miatt fordul a klímavészhelyzet minimum relativizálása, de inkább tagadása felé. Értik, ugye? Az jó, mert a kis Naomi és megbízói nem igazán értik. Pedig egyszerű: klímavészelyzet–felmelegedés–vízhiány–elvándorlás–bevándorlás. Trump uram sem érti, legalábbis hitelesen játssza a böszmét, hiszen így könnyebb begyűjteni az átalakuló ipari és gazdasági rendszerben helyüket nem találók szavazatait. A legfrissebb jelentések szerint a Heartland Institute szálai egészen Trumpig érnek. Én azon sem lennék meglepve, ha az intézet rubelben kapná az apanázsát. Mindegy, semmi sem tart örökké, a sötétség sem. Trumpot balról előzheti Sanders, a kis Naomit és jobbos támogatóit pedig a valóság: klímavészhelyzet van, a sarkkörök legnagyobb jégmezői belül üregesek, olvad a bolygó. Naomit mindez nem zavarja, inkább azt mondja, hogy „az ember okozta szén-dioxid-kibocsátásnak ilyen nagy hatása lenne a klímára? Úgy gondolom, nevetséges ezt hinni.”

Naomi Seibt szerepe azonban túlmutat az anti-Greta Thunberg szerepen. Német oknyomozó újságírók szerint ugyanis Seibten keresztül a Heartland a német belpolitika befolyásolására készül. Azt szeretnék elérni, hogy egy olyan jelentős gazdasággal és nemzetközi megítéléssel bíró ország, mint Németország, ne járjon élen az üvegházhatású gázok kibocsátásának szabályozásában, és ne váljon a klímaváltozás elleni harc zászlóshajójává. Ettől a harctól és az eszmék terjedésétől félnek a jobboldali körök, mert így hosszú távú politikai veszteségeket szenvednek el. Támogatóik pedig elsősorban azokból a körökből kerülnek ki, melyeknek a fosszilis energiahordozók eladásából van hasznuk. A hatalomért és a pénzért semmi sem drága.

Cservenák Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Cservenák Zoltán jegyzet Szegedi Tükör vélemény
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés