Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. március 6. 18:17

Donald Trump aláírta: 8,3 milliárd dollárt költenek a koronavírus elleni küzdelemre

Az Egyesült Államok elnöke szerint nincs pánik.

Hirdetés

Donald Trump amerikai elnök pénteken a Fehér Házban aláírta azt a kongresszus által megszavazott törvényt, ami 8,3 milliárd dollárt irányzott elő a koronavírus elleni küzdelemre.

A jelenlévő újságíróknak Trump azt mondta:

„A dolgok rendben mennek, de azért ez egy előre nem látott probléma”.

Ennek ellenére szerinte az amerikaiak nincsenek pánikban. Kérdésre válaszolva elmondta:

a kormányzat egyelőre nem gondolkozik a fertőzések gazdasági hatását kiegyensúlyozó gazdaságélénkítő programon. Viszont azt sem zárta ki, hogy a jövőben sor kerülhet erre.

A kongresszusban kétpárti támogatással megszavazott 8,3 milliárdos összegből 7,76 milliárd dollár a szövetségi és tagállami kormányok, továbbá a helyi önkormányzatok egészségügyi hatóságainak rendelkezésére áll majd, a többi között vakcina kutatására, tesztvizsgálatokra, gyógyszerekre és kezelésekre, vagy a feltételezett fertőzöttek kapcsolatrendszerének feltárására. Az összegből 500 millió dollárt szánnak időskorúak ellátásának bővítésére.

Az Egyesült Államokban 19 tagállamban terjedt el az új típusú koronavírus, három államban, Kaliforniában, Washington államban és Floridában egészségügyi rendkívüli állapotot hirdettek. Az országban mintegy 220 beteget kezelnek koronavírusos fertőzéssel, a betegség halálos áldozatokat is követelt már. Az északnyugati Washington államban 13 beteg hunyt el, Kaliforniában egy 71 éves, más komoly betegséggel is küszködő férfi halt meg. A legtöbb beteget, 56 embert Kaliforniában kezelnek koronavírusos tüdőgyulladással.

Több államban arra kérték a kormányzók az embereket, hogy amennyiben lehetséges, helyezzék magukat önkéntesen karantén alá, azaz maradjanak otthon és figyeljék, nem jelentkeznek-e a fertőzés tünetei. Egyedül Kaliforniában csütörtökön 9700, külföldről hazatérő amerikait kértek arra, hogy maradjon otthon.

A Hawaiiból San Francisco felé tartó, és a San Francisco előtt feltartóztatott Grand Princess üdülőhajó változatlanul a partok mentén vesztegel, az utasok és a személyzet az elvégzett tesztek eredményeit várja. 11 utason és a kiszolgáló személyzet 10 tagján jelentkeztek a fertőzés tünetei.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Amerikai Egyesült Államok betegség Donald Trump egészség egészségügy Egyesült Államok fertőzés járvány Kalifornia koronavírus ritka betegség vírus
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés