Hirdetés
Művház 2020. március 6. 11:56

Dömötör Mihály fotóiból nyílik kiállítás Hódmezővásárhelyen

Az idén hetvenéves fotóművész alkotásai keddtől az Emlékpontban lesznek láthatók Metamorfózis címmel.

Hirdetés

Miklós Péter az Emlékpont vezetője közölte, hagyomány, hogy az intézmény a történelmi témájú kiállítások mellett képzőművészeti tárlatoknak is teret ad galériájában. Dömötör Mihály az elmúlt években a elmúlás virágait, illetve a vásárhelyi téglagyár mementóit bemutató művészi igényű, fekete-fehér felvételeit láthatták a közgyűjtemény vendégei, míg most az angyalábrázolásokat megörökítő képei kerültek a galériába.

Dömötör Mihályt nemcsak fotóművészként, hanem mint művészetszervezőt, a Lucien Hervé Kameraklub egyik vezetőjét is számon tartják szülővárosában, a megnyitó után néhány nappal veheti át Hódmezővásárhely Pro Urbe-díját, így a kiállítás egyben tisztelgés is életműve előtt.

Az emlékpontban április közepéig látható csaknem félszáz képen Hódmezővásárhely és Szeged környéke mellett határon túli templomok, temetők angyalábrázolásait örökítette meg a művész.

Dömötör Mihály úgy fogalmazott, az érzékek számára meg nem jelenő angyalok, csak akkor mutathatók meg fényképen, ha előbb emberi tevékenység által tartós képződménnyé válnak. Az alkotó szerint azzal, hogy a szakrális lények, az angyalok műalkotásként jelennek meg, belépnek a valós térbe és időbe, így hozzáférhetővé válnak az érzékelés, észlelés és a tapasztalat számára, és így létre jön a kiállítás címét is adó metamorfózis.

Dömötör Mihálynak másfél éve a szegedi Kass Galériában is látható volt egy tárlata Kereszt parafrázisok címmel, akkor arról itt írtunk.

(fotó: kulturvilag.blogstar.hu)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: fotó fotózás Hódmezővásárhely kiállítás tárlat Emlékpont Dömötör Mihály

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés