Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Jó évet zárt a szegedi idegenforgalom, de a víruspara miatt a turizmusban sok minden borulhat az idén
Szegeden 2020. március 6. 17:36

Jó évet zárt a szegedi idegenforgalom, de a víruspara miatt a turizmusban sok minden borulhat az idén

Tízezerrel több turista látogatta meg tavaly a várost, mint egy évvel korábban. A 232 ezer vendég viszont kicsit kevesebb ideig maradt Szegeden, a vendégéjszakák számának esése viszont országos tendencia. Idén a koronavírus-pánik miatt valószínűleg csökkenő idegenforgalomra számíthatunk.

Hirdetés

A múlt hét végén rendezték Budapesten a szokásos tavaszi utazási kiállítást és vásárt. A Hungexpo börzéjén Szeged idén is képviseltette magát.

– Most Csongrád megye településeivel közösen állítottunk ki egy ötven négyzetméteres standon. Itt mutattuk be először az idei szegedi programajánló kiadványunkat, amely több mint háromszáz eseményt tartalmaz. Az ez évi nagy rendezvények – a borfesztivál, a Szabadtéri Játékok és a repülőnapok mellett – a gazdaságtudományi karon ősszel induló turizmus-vendéglátás szakot is igyekeztünk népszerűsíteni – mondta el Ács Szilvia, a Szegedi Tourinform iroda vezetője.

Az elmúlt években Szegeden dinamikus nőtt a vendégek és az itt töltött vendégéjszakák száma. Ez a tendencia részben tavaly is folytatódott: az egy évvel korábbi 223 ezer vendég helyett közel tízezerrel több, összesen 232 ezer turista látogatott el hozzánk, miközben az itt eltöltött vendégéjszakák száma stagnált.

(fotó: Szabó Luca)

– Ez országos jelenség, és azt mutatja, hogy több turista, de rövidebb időre jön hozzánk is. A Szegedre látogatók kétharmada belföldi vendég, ez rájuk is jellemző, de a szerb, román és német turisták sem maradtak a már megszokottnál hosszabb ideig a városban.

Sok jóra – sajnos – az idén nem számíthatunk, a koronavírus európai és hazai terjedése máris sötét fellegeket rajzol a turizmus egére.

– A vírustól való félelem már a budapesti expón is meglátszott, kevesebb volt idén a látogató, egyedül a szombat volt egy kicsit erősebb, amikor a vadaspark és napsugaras tájház mutatkozott be. A fővárosban a múlt hét végéig huszonöt százalékos csökkenést mértek a belföldi szobafoglalásokban, és még csak ezután jelent meg a vírus idehaza.

Európa legnagyobb utazási vásárát, a hét végén tartották volna Berlinben, de az egészségügy vészhelyzet miatt lemondták a rendezvényt. Egyelőre minden és mindenki bizonytalan, de az máris bizonyos, hogy az idegenforgalom az egész világon megérzi a problémát.

– Ebből a helyzetből egyedül a falusi turizmus és kistelepülések jöhetnek ki jól, elképzelhető, hogy sokan döntenek majd úgy, hogy idén olyan helyet választanak a pihenésre, ahol nincs tömeg. Szeged a víruspánik ellenére természetesen gőzerővel készül az idegenforgalmi szezonra. Az idén nyárra elkészül az új tiszai kikötő, befejeződik a Móra Ferenc Múzeum teljes, látogatóbarát felújítása és a vadaspark is szolgál majd új turisztikai attrakcióval, hiszen hamarosan elkészül az új orrszarvúház.

– Az idén kiemelten kezeljük a kommunikációnkban ezeket az újdonságokat. A tiszai kikötő fejlesztésével újabb lehetőségek nyílnak az aktív turizmus népszerűsítésére. A jövőben a Tiszán hajóval is megközelíthető lesz a város, a múzeumban pedig új kiállítások várják a vendégeinket, ezeket a lehetőségeket pedig nekünk ki is kell használni, hogy tovább tudjuk növelni a város idegenforgalmi vonzását – mondta a turisztikai szakember.

Rafai Gábor

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: szállás turizmus idegenforgalom koronavírus Szeged Tourinform Szegedi Tourinform Iroda Tourinform Iroda gazdaság
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés