Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. március 5. 16:56 Forrás: MTI

Koronavírus: Orbán szerint nekik az emberek élete és biztonsága az első

A vírus elleni küzdelemnek anyagi gátja, akadálya nem lesz – mondta a miniszterelnök.

Hirdetés

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ülése után tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy

a koronavírus egyszerre tud kárt tenni az emberéletben és a gazdaságban is. Az első az emberélet, később pedig a gazdasági hatások felmérésével a pénzügyi szakemberek foglalkoznak majd

– közölte a miniszterelnök.

A kormányfő kiemelte, hogy az operatív törzs az emberéletek védelmével foglalkozik. Hangsúlyozta, hogy a hatékony védekezés mindenkitől követel erőfeszítést.

Magyarországon szinte mindenki bízik az orvosokban, ápolókban, a közegészségügyi szakemberek tekintélye nagy

– mondta Orbán, hozzátéve, hogy a hatósági emberekre meglehetősen nehéz hetek, de az is lehet, hogy hónapok várnak.

(fotók: Orbán Viktor Facebook-oldala)

A szerda esti adatokat ismertetve a miniszterelnök arról beszélt, Magyarországon 2 fertőzött van, 24-en vannak karanténban, és 230 mintavétel van folyamatban. A világban az elhunyt betegek száma 3268, a fertőzötteké több mint 95 ezer, a gyógyultaké pedig meghaladta az 53 ezret.

A magyarországi védekezés most az egyedi esetekre összpontosít – mondta Orbán, hozzátéve, hogy egyedi fertőzésekről akkor van szó, amikor gócpont még nincs. Csoportos esetekről akkor lehet beszélni, amikor gócpontok vannak, továbbá a legrosszabb, amikor tömegessé válnak az esetek. A cél, hogy csak egyedi esetek legyenek – tette hozzá.

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy az emberek biztonságérzete meggyengült, és csak akkor áll helyre, ha van vakcina a betegség megfékezésére. Jelenleg ilyen még nincs, de remélhetőleg mielőbb lesz – mondta. Szerinte akkor lesz viszonylagos nyugalom, ha felfedezik a vakcinát és elérhető lesz mindenkinek.

Orbán szerint a kormánytól azt követeli meg a helyzet, hogy biztosítsa a védekezési munkához szükséges forrásokat, és „a vírus elleni küzdelemnek anyagi gátja, akadálya nem lesz”.

A miniszterelnök a politikai pártoktól önmérsékletet kért, azt mondta:

az emberek védelme nem pártpolitikai ügy.

Emellett Orbán együttműködést és megértést kért az emberektől is, ha azt tapasztalják, hogy a vírus elleni küzdelem kényelmetlenséggel is jár. Azt is kérte, ne bagatellizálják a helyzetet, de ne is keltsenek pánikot.

Most a józan ész diktálja a szabályokat

– mondta Orbán.

A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy legkésőbb kedden születik döntés arról, megtartják-e a március 15-ei nemzeti ünnepen a központi ünnepséget. Ha az európai helyzet romlik, akkor kedden lemondják a központi ünnepséget, ha viszont úgy látják, hogy erre nincs szükség, akkor nem – mondta a kormányfő.

Más rendezvények esetében egyelőre a szervezőkre bízzák, hogy megtartják-e az adott eseményt vagy sem. Ha azonban a helyzet súlyosbodik, akkor az operatív törzs tud rendezvényeket betiltó döntéseket is hozni – tette hozzá Orbán Viktor.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: betegség egészségügy egészségügyi ellátás fertőzés koronavírus Orbán Viktor Orbán-kormány ritka betegség vírus
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés