Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. március 5. 07:48 Forrás: Pesti Hírlap

Szilasi László: A NAT iszonyatos, a Térey-ösztöndíj állami manipuláció

Gyógyulásról a súlyos betegségből, írásról, elfogadott Térey-ösztöndíjról és Nemzeti Alaptantervről adott interjút a Pesti Hírlapnak Szilasi László „gyüttmaradt” szegedi író, egyetemi oktató.

Hirdetés

„Nagyon szégyellném magam, ha szaros tizenkilenc millió forint hatást gyakorolna rám. Nyilván mindenkinek megvan a maga ára, de nekem ez kevés arra, hogy hazudjak” – mondta a lapnak Szilasi, aki azt is elmesélte, hogy nagyjából fél óráig tudott örülni az elismerésnek, utána jött – ahogyan fogalmaz – a sárral dobálás.

„Szörnyű hetek állnak mögöttem. Amikor megkaptam, fél óráig örültem, utána elkezdődött a sárral dobálás. Elsősorban azokkal leveleztem, akik megtartották a díjat. Mindenki attól félt, hogy etikailag valami büntetendő dolgot hajtunk végre” – emlékezett vissza a békéscsabai születésű, mára szegedivé is vált író.

Majd úgy folytatta: „Hogy miért nem él még az Esterházy, ő megmondaná, mi a helyes. És mindenki, aki nem kapta meg, úgy érzi, hogy majd ő elmondja, hogyan kell élnünk, erkölcsileg hogyan kell cselekednünk ebben a helyzetben. Én nem érzek problémát.

Majd le lehet szidni, ha befolyásol, ha kiderül, hogy valami rosszat csináltam, írtam az Orbán Viktort dicsőítő ódakötetbe. Eddig nincsen semmi baj szerintem.”

Szilasi László nem emlékszik olyan időszakra, amikor „könnyű lett volna élni”, igaz, a rendszerváltás utáni éveket „daliásnak” nevezi az interjúban.

„Fiatalok is voltunk, sok mindent csináltunk, folyóiratokat, tudományos szövetségeket, hallgatói önkormányzatot: az jó volt. Aztán jött az első Fidesz-kormány, és minden tönkrement utána” – tette hozzá.

Az interjúból az is kiderül, hogy lényegében technikai okokból nem írta alá a szegedi magyarosok Nemzeti Alaptanterv elleni tiltakozását: a Bazsányi-féle beadványt aláírta, de nem szólt társainak, akik miután maguk aláírtak egy másik tiltakozást, neki nem szóltak.

„Olyan kínos, ciki, mert úgy néz ki, mintha azért nem írtam volna alá, mert téreys vagyok. De nem szóltak. Mindegy, leszarom, hogy őszinte legyek. A NAT: iszonyatos”

– fogalmazott Szilasi. Szerinte a NAT-ról nem a nemzet süt le, hanem az, hogy senkit nem érdekel, ha eltapossák a másikat. „Nyilván mindenki szeretne hazafi lenni. Olyan jó lenne hazafinak lenni, nem? De nem most”.

A Térey-ösztöndíjasokat ért vádakat visszautasító Szilasi szerint „állami manipuláció”, egyfajta „szalámi-taktika” volt a díj kiosztása,

az volt a cél, hogy egymásnak ugrasszák az írókat. Az író azt állítja, hogy ez 100 százalékig, sőt 120 százalékig meg is történt.

Demeter Szilárdról azt mondta: „az én ízlésem szerint nem egy derék ember. Túlnyomórészt hazudik.”

De hogy mit gondol Szilasi László a jelenlegi hatalom nemzeteszméjéről, a sorosozásról, és, hogy szerinte van-e ismét népi-urbánus ellentét Magyarországon, az kiderül a cikkből, amit érdemes elolvasni.

Z

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: irodalom NAT nemzeti alaptanterv ösztöndíj Szilasi László Térey János
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés