Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. március 4. 17:33

Szeptembertől a nyugdíj és a fizetés is azonnal érkezik

Nagyobb zökkenők nélkül indult a bakoknál az azonnali fizetés rendszere. Hétfőtől a 10 millió forint alatti forintátutalásoknak 5 másodpercen belül kell teljesülnie. Egyelőre az idő nem mindig elég, és néha késnek még a visszagazoló sms-ek is, de ennek az is oka lehet, hogy sokan tesztelik a rendszert és a hálózatok túlterheltek.

Hirdetés

A Szeged Televízió kipróbálta az azonnali utalást: a tévé főszerkesztője 2000 forintot utalt át a napi híradó szerkesztőjének, a rendszer tesztelése céljából.

A pénz, ha nem is azonnal, de negyed órán belül megérkezett a címzett számlájára. Az azonnali utalások rendszere kisebb fennakadásokkal, de nagyobb problémák nélkül elindult.

Kiss Gábor Dávid a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karának oktatója minőségi ugrásnak ítéli meg a fejlesztést a bankolásban.

„Ezáltal gyakorlatilag nem kell várni az utalásokra, körülbelül a bakkártyás fizetésekkel egyenértékű lesz az azonnali fizetés. Ha a közeljövőben megvalósul a másodlagos azonosítókra történő utalás, akkor ezáltal regisztrált telefonszámokra, valamint adószámokra történő utalás is megvalósulhat” – vázolta a fejlesztés következő lépcsőjét.

Sokan ezt veszélyesnek tartják, hiszen egy e-mail címet, telefonszámot sokkal könnyebb megjegyezni, mint egy 24 jegyű számlaszámot, ugyanakkor ez sokkal kényelmesebb és gyorsabb fizetést tesz lehetővé.

Az azonnali átutalás nagy előny lehet nagyobb összegű vásárlásoknál, ahol nyomban le lehet zárni az ügyletet. Ráadásul az utalásnak kisebb a banki illetéke, mint a kártyás fizetésnek.

A bankoknak most teljesen új informatikai rendszereket kellett kiépíteni. Ám előnyös lehet számukra, ha csökken a készpénzforgalom.

„Itt egyébként szerintem a magyar bankoknak az utóbbi évek legnagyobb IT fejlesztési projektjéről van szó. Átfutási időben pedig egyébként egy olyan fejlesztésről beszélünk, ami több évet felölelő felkészülést igényelt az ő részükről” – mondta Mudri György, a Fintechx Ceo Kft. ügyvezetője a Szeged Televíziónak, hogy alapvetően sikeresnek tartja az azonnali utálás bevezetését. A fennakadások részben abból adódtak, hogy rengetegen próbálták ki az új lehetőséget.

„Szerintem a magyar bankoknak az utóbbi évek legnagyobb IT-fejlesztési projektjéről van szó. Átfutási időben olyan fejlesztésről beszélünk, ami több évet felölelő felkészülést igényelt a részükről” – tette hozzá a szakértő.

A most bevezetett azonnali utalás egyébként az első szakasz, ami leginkább az egyedi forint utalásokra vonatkozik.

A második szakasz szeptember elsejétől indul, akkortól már többek között a fizetések és a nyugdíjak is az azonnali utalásos rendszeren keresztül mennek majd.

Nézze meg a Szeged Televízió híradós anyagát!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: átutalás bank azonnali utalás
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés