Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. március 4. 16:53

Gáti Péter: A gyűlölet háromszöge Szegeden

Marakodó érdekcsoportok, személyi ellentétek, egymás ellen induló jelöltek – néha már azt is nehéz megállapítani, ki kinek az ellenfele. Összeszedetlen kommunikáció, ötlettelen politikai programok, egymást fúró „szövetségesek”. Ez a szegedi Fidesz és nyugodtan kimondhatjuk: hála az égnek, hogy ezek itt nem kerültek hatalomra!

Hirdetés

A kormánypártok szegedi képviselői között fűződő szövevényes viszonyt akár szerelmi háromszögnek is tekinthetnénk, ha bármelyik fél emberi viszonyt ápolna a másikkal. De még a bajtársiasság leghalványabb jelét sem mutatják, mert tisztán látszik, ez nekik csak és kizárólag a pénzről és a hatalomról szól, semmi másról. Olyan kapcsolat ez, ahol a szereplők még egymást is szégyellik – Nemesi Pál és Szabó Bálint még a szavazólapon sem vállalták fel a fideszes kötődésüket. Szegény Bartók Csabának és Tápai Péternek nem lehet könnyű, hiszen bármelyik nap jöhet az ukáz Budapestről, hogy át kell állni a másik „független” mögé.

Az egész helyzet még komikus is lenne, ha nem a mi bőrünkre menne a játék. Mert ne felejtsük el, ezek az emberek tavaly októberben át akarták venni a város irányítását, hogy valamelyik fideszes érdekcsoport Szegedet is gyarmatosítani tudja. Ha ezt akkor megteszik, most nézhetnénk, ahogy az egymást szívből gyűlölő párttársak egymást fúrják a Széchényi téren, miközben a kormánypárti oligarchák talicskázzák ki a pénzt Szegedről. Szerencsére kudarcot vallottak, ugye erre szokta mondani Kovács Zoltán kormányszóvivő, hogy „De sikerült?”

Mindenki azzal járna a legjobban, ha a nézeteltéréseiket lerendeznék egymás között, a szegedieket pedig kihagynák belőle, de sajnos erre kevés az esély. Nemesi Pál például épp most jelentette be, hogy új, független híroldalt alapítana. Egyszer már megpróbálta ugyanígy hülyének nézni a szegedieket, amikor „független” indulóként fideszes jelöltkoszorúban vigyorgott a Tisza-parton és Orbán Viktorral kávézgatott a kampány közepén. Akkor sem jött be, most sem fog. Mindenesetre úgy látszik, Nemesinek büdös lett a helyi fideszes propaganda igáslova, a Szegedma, ami az elmúlt pár hónapban készségesen asszisztált a szintén nagyon független Szabó Bálintnak a szegedi bírók lejáratásához. Pedig a kampány alatt még Nemesi folyt náluk mindenhonnan, de úgy látszik megváltozott a széljárás.

Szabó Bálint ennek a gyűlölet-háromszögnek a másik csúcsa, ő az, aki egyszerre képes anyagilag és politikailag is nyerészkedni a Szeviép-csőd miatt bajba jutott vállalkozókon. Tudniillik miközben a károsultak képviselőjeként szereti beállítani magát, bár erre valójában nem is jogosult, cége 100 milliós bevételt zsebelt be a kártalanítások kifizetésének évében. Ő szintén nem vállalja fel a pártlogót (vagy a Fidesz nem vállalja őt?), de Lázár János azért néha meglátogatja valamelyik Tisza-parti luxuslakásában. A két lángész még azt is kifundálta, hogyan kaphatnak milliós kártérítést olyan cégek, amelyeknek csődbe sem mentek.

Kettőjük közé szorultak azok a helyi fideszesek, akik hivatalosan is kormánypárti színekben politizálnak. Szegények elég elveszettnek tűnnek itt a gigászok harcában, látványosan nem rendelkeznek semmilyen érdemi programmal, vagy elképzeléssel a város jövője kapcsán. Bartók Csaba és Tápai Péter néha elismételnek valamilyen Budapesten megírt szlogent a migrációról, vagy szerencsétlenkednek kicsit, amikor ki kell magyarázni, miért nem teljesíti a kormány a városnak tett ígéreteit a harmadik híd, a troli- és a villamosfejlesztés kapcsán. Sok vizet azért nem zavarnak és ez így is lenne jól, ha például Bartókot nem fizetnék meg búsásan az adófizetők a Miniszterelnökségnek végzett „kommunikációs feladataiért”. Mert az mégiscsak pofátlanság, hogy ez a teljesítmény a magyar embereknek évi 5 millió 400 ezer forintjába kerül!

Amikor októberben a szegedi választók példátlan arányban újraválasztották Botka Lászlót polgármesternek, nemcsak arra mondtak nemet, hogy a városunkat a fideszes oligarchák gyarmatosítsák. Elutasították azt is, hogy egy tehetetlen, önző, egymással a pénzen és a hatalmon marakodó, szedett-vetett politikai kalandorokból álló banda szerezze meg náluk hatalmat. Az mindenesetre jó hír, hogy amíg ezek egymással vannak elfoglalva, addig Szeged békében épül és fejlődik tovább.

Gáti Péter

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Bartók Csaba Fidesz Lázár János Nemesi Pál Szabó Bálint Tápai Péter
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés