Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. március 4. 11:50

Újabb húsz felújításra szoruló belvárosi bérlakásra lehet pályázni

Népszerű az IKV Zrt. tavaly indult akciója: felújításra váró lakásokra lehet pályázni, a nyertes a beköltözés előtt saját ízlése és pénztárcája szerint varázsolhatja újjá a meghirdetett – zömében belvárosi – lakást, majd a felújítás költségét visszakapja. Ma újabb húsz lakás bérbeadásáról döntöttek.

Hirdetés

Újabb húsz belvárosi ingatlan költségelven történő bérbeadásáról döntött ma délelőtt a közgyűlés pénzügyi és vagyongazdálkodási bizottsága.

A helyreállításra szoruló lakásokat térítési díj megfizetésével lehet bérelni, az ingatlan felújítására letétbe helyezett összeget pedig a munkálatok végeztével az IKV visszatéríti. A pályázók a térítési díj mértékére licitálhatnak, így a legmagasabb összeget ígérő bérelheti, illetve újíthatja fel az ingatlant.

A nyertes pályázóval egyéves, határozott időre szóló lakásbérleti szerződést kötnek, ez alatt köteles a bérlő, legalább azokat a minimális felújításokat elvégezni, amelyeket az IKV számára előír, ám – ha szeretné és pénztárcája is megengedi – ennél sokkal igényesebben is felújíthatja a lakást.  

A munkálatok elvégzését az IKV Zrt. folyamatosan ellenőrzi. Amennyiben a bérlő a helyreállítási munkákat elvégezte, azt a társaság műszaki ellenőre igazolta, valamint lakbér, illetve közüzemi díjtartozása nincs, az egyéves határozott időre szóló lakásbérleti szerződés határozatlan időtartamra módosul és a szerződési biztosíték összegét visszafizetik a bérlőnek.

Utoljára tavaly ősszel hirdettek meg hasonló feltételekkel felújítandió lakásokat a belvárosban. Most pedig ismét nagy alapterületű lakások bérleti jogára lehet pályázni.

A felújítandó ingatlanok akácsak korábban, most is a belvárosban találhatók. Többek között hamarosan pályázni lehet a Miszáth Kálmán utcában, a Klauzál téren, a Zrínyi és a Vár utcában, valamint a Stefánia sétányon és a Széchenyi téren lévő lakásokra.

A pontos feltételeket a pályázati kiírás fogja tartalmazni. Érdemes figyelemmel kísérni az IKV Zrt. honlapját, ahol a bizottsági döntést követően hamarosan megtalálhatók lesznek a részletek is.

Négyszázmilliós bérkompenzációs keret felosztásáról is döntöttek

A kormány január elsejével ismét megemelte a minimálbér és a garantált bérminimum összegét. A legkisebb munkabér bruttó összege 161 ezer forint, a garantált bérminimumé pedig bruttó 210 ezer 600 forint lett.

Azoknál az önkormányzati cégeknél, ahol a minimálbéren és garantált bérminimumon ak alkalmzottka száma jelentős, ott a kötelező béremelés összegét a társaságok nem képesek önálóan kigazdálkodni.

A probléma kezelésére az önkormányzat az idei költségvetésben összesen 400 millió forintos bérkompenzációs alapot hozott létre. 

A rendelet szerint a társaságok negyedévente hívhatnak majd le a keretből támogatást.

A pénzügyi és vagyongazdákodési bizottság a támogatási keret felosztására – a beérkezett igények alapján – ma tett javaslatot.

A bérkompenzációs alapból a legnagyobb támogatást, 220 millió forintot az SZKT kaphat, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonpfit Kft. 96 millió 317 ezer, a Sport és Fürdők Kft. 50 millió, az IKV Zrt. 23 millió 683 ezer, a Szegedi Vadaspark Nonprofit Kft. pedig összesen 10 millió forint támogatást kaphat az idén a bérkompenzációs alapból.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bérlakás bérrendezés lakás Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottság pályázat
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés