Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • A Facebookon fakadt ki a szegedi fizikatanár, aki szerepel a NAT készítőinek listáján, pedig válaszra sem méltatták javaslatait
Szegeden 2020. március 3. 17:57

A Facebookon fakadt ki a szegedi fizikatanár, aki szerepel a NAT készítőinek listáján, pedig válaszra sem méltatták javaslatait

„Minket dobtak oda prédának a felbőszült tömeg elé” – írja a pedagógus, aki azt mondja, nem vett részt a Nemzeti alaptanterv elkészítésében, a véleményezés lett volna a feladata, de észrevételei, javaslatai be sem kerültek a tervezetbe. És ezzel valószínűleg nincs egyedül.

Hirdetés

Hétfőn jelent meg a 24.hu-n annak a 45 pedagógusnak a névsora, akik állítólag a legújabb Nemzeti alaptantervet készítették. Mint ismert, az elmúlt hetekben az új tanterv több eleme is óriási felháborodást és tiltakozáshullámot váltott ki a pedagógusok és az oktatási intézmények részéről.

Ennek kapcsán most a Magyar Narancs szúrta ki Nahalka István oktatáskutató Facebook-posztját, amiben egy szegedi fizikatanár bejegyezését idézi, amit egy nem nyilvános csoportba írt a pedagógus. Nahalka a tanár beleegyezésével másolta be posztjába a leírtakat, az eredeti bejegyzés ugyanis nem megosztható.

Az oktatáskutató mindössze ennyit tett hozzá előzetesen:

„Én ugyanezeket az információkat már más forrásokból is hallottam. Vérlázító.”

A szegedi pedagógus azt írja, a NAT előkészítésében nem vett részt, csak a már elkészült kerettanterv felülvizsgálatával bízta meg az Oktatási Hivatal. Bejegyzése szerint ez a felülvizsgálat annyit jelentett, hogy ő és a munkában résztvevő kollégái csak kihúzni tudtak anyagokat, szórendváltoztatásra és hasonló, kisebb módosításokra volt lehetőségük. Azt is írja, hogy a fizika munkacsoport vezetője a javaslataik legnagyobb részét nem vette figyelembe, és még csak válaszra sem méltatta a szegedi pedagógust, aki szerint a csoportvezető neve nincs a 24.hu által megszerzett listán, sőt, a természettudományos tantárgyakat összefogó személy sem szerepel rajta.

Külön érdekessége a tanárnő Facebook-bejegyzésének, hogy azt írja:

„A NAT-tervezetet kérésünkre sem kaptuk meg, így azt nyilvánosságra hozatala előtt nem is láthattam.”

A sajtóban megjelent listáról pedig azt írta:

„Úgy tűnik, minket dobtak oda prédának a felbőszült tömeg elé. Nem tudom, a névsort ki adta le kinek, de akár rágalmazásnak is felfoghatnám.”

Jól jellemzi, hogy a szegedi fizikatanár mit gondolhat a végül nyilvánosságra került Nemzeti alaptantervvel kapcsolatosan bejegyzésének az a mondata, miszerint:

„Minden erőmmel azon dolgozom, hogy amit lehet, megtegyek a természettudományok megmentése érdekében.”

A Magyar Narancs egyébként megkereste a szegedi pedagógust azzal kapcsolatosan, hogy pontosan mi volt a feladata, milyen észrevételeik, javaslataik voltak a NAT-tervezettel kapcsolatosan, amiket végül válaszra sem méltattak. A lap szerint a fizikatanár ugyan válaszolt a megkeresésünkre, nem nyilatkozott, és azt kérte, hogy még a nevét se írják le, annak ellenére sem, hogy a lista már nyilvános.

Kérésére tekintettel mi sem írjuk le a nevét, annak ellenére sem, hogy Nahalka István, aki az engedélyével közölte sorait, név szerint említi a Facebook-posztjában, sőt, az eredeti bejegyzés a pedagógus saját Facebook-oldalán is nyilvánosan elérhető, mostanra több százan osztották meg.

A pedagógus egyébként azt is kérte a Narancs munkatársától, hagyják őt és a kollégáit nyugodtan dolgozni.

A szegedi fizikatanár által írtakat szó szerint, változtatás nélkül közöljük Nahalka István Facebook-posztja alapján:

„Szeretném a kedves Kollégákkal tudatni, hogy a NAT előkészítésében nem vettem részt. A már elkészült kerettanterv felülvizsgálatával bízott meg az Oktatási Hivatal, jobbító szándékkal fogadtam el a megbízást. A NAT-tervezetet kérésünkre sem kaptuk meg, így azt nyilvánosságra hozatala előtt nem is láthattam. A felülvizsgálat során gyakorlatilag csak kihúzni lehetett anyagokat, szórend-cserére és egyéb apró módosításra volt lehetőségünk. Fontos megjegyeznem, hogy a fizikacsoportunk vezetőjének elküldött javaslataink legnagyobb részét nem vette figyelembe, és még csak válaszra sem méltatott. Az ő neve nincs a listán (ez is érdekes, valamint az is, hogy a természettudományos tantárgyakat összefogó személynek sincs itt a neve). Úgy tűnik, minket dobtak oda prédának a felbőszült tömeg elé. Nem tudom, a névsort ki adta le kinek, de akár rágalmazásnak is felfoghatnám.
Minden erőmmel azon dolgozom, hogy amit lehet, megtegyek a természettudományok megmentése érdekében. Most talán a legfontosabb azt elérni, hogy kivétel nélkül minden iskolában létszámtól függetlenül kötelező legyen indítani 11-12. osztályban fizika (és kémia, biológia) fakultációt órarend szerint, a tanár minimum óraszámába beépítve, akár egyetlen gyereknek. (Az egyik iskolából másikba átjárás is életszerűtlen, elfogadhatatlan.)”

kmn

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: diákok fizika NAT oktatás Oktatási Hivatal oktatásügy Orbán-kormány pedagógus tanár
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés