Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Tóth András László, az NGSZ új igazgatója: Innovatív, nyitott és szolgáltató intézményt szeretnék
Szegeden 2020. március 3. 13:41

Tóth András László, az NGSZ új igazgatója: Innovatív, nyitott és szolgáltató intézményt szeretnék

A városi közgyűlés február 21-i ülésén választotta az Nevelési-Oktatási Intézmények Gazdasági Szolgálatának igazgatójává Tóth András Lászlót. Már eddig is ott dolgozott, mint igazgatási csoportvezető, így nem ismeretlen neki a terep. A jogász végzettségű új vezetőt elképzelésiről, terveiről kérdeztük.

Hirdetés

– Nevelési-Oktatási Intézmények Gazdasági Szolgálata inkább a háttérben dolgozik, kevesen ismerik működését, kezdjük azzal, hogy mivel foglalkozik az intézmény?

– Azért tudnak rólunk keveset, mert valóban a háttérben dolgozunk. 11 Önkormányzati intézmény gazdálkodási és üzemeltetési feladatát látjuk el. Emellett az állami kötelező feladatellátás keretében együttműködünk a Suli-Host Kft.-vel a közétkeztetés lebonyolításában. Ezen felül mi látjuk el az önkormányzati balatonkenesei tábor üzemeltetését és működtetését.

– Melyik ez a 11 intézmény?

– A hét művelődési ház, a Móra Ferenc Múzeum, a Kövér Béla Bábszínház, a Szent-Györgyi Albert Agóra, valamint a Szegedi ÓVI azaz, az óvodák igazgatósága.

– Mit végez az NGSZ ezeknek az intézményeknek?

– Ellátjuk a fenti intézmények, mint gazdasági szervezettel nem rendelkező költségvetési szervek gazdálkodási feladatait, eleget teszünk az államháztartási előírások szerinti pénzügyi-számviteli, nyilvántartási, adatszolgáltatási feladatoknak. Emellett mi végezzük el az intézmények belső ellenőrzését, a műszaki üzemeltetési és karbantartási, valamint egyes beszerzési feladatait.

– Éves szinten mekkora összegből gazdálkodik az NGSZ?

– Maga az NGSZ és a hozzátartozó 11 intézmény, több mint 8 milliárd forintból gazdálkodik.

– Hányan dolgoznak a keze alatt?

– Összesen 81 fő az engedélyezett létszám. Ez annak tekintetében, hogy milyen szerteágazó feladatokat látunk el nem is tekinthető soknak.

– Mióta dolgozik a cégnél?

– 2013. augusztusában kezdtem el dolgozni az NGSZ-nél, mint igazgatási csoportvezető.  - Feladatom volt az intézmény, és a hozzánk tartozó intézmények jogi kontroljának ellátása, a szabályzatok kidolgozása, ellenőrzése, valamint az informatikai és titkársági teendők ellátása volt.

– Igazgatóként milyen elképzelései, célkitűzései vannak?

– Egyrészről folytatom az elődöm által megkezdett munkát, de emellett minden szervezetnek szüksége van időszakos felülvizsgálatra, illetve minden szervezetre ráfér az innováció. Amennyiben három szóban szeretném összefoglalni terveimet, akkor innovatív, nyitott és szolgáltató NGSZ-t szeretnék. Ennek érdekében többek között szeretném tovább fejleszteni az Etelka online díjbeszedési portált, valamint szeretném bevezetni a kártyás fizetés lehetőségét az NGSZ-ben. A költséghatékonyság szempontjából fontosnak tartom az inhouse munkavégzések folytatását, bővítését. A balatonkenesi táborban pedig szeretnék tematikus táborokat indítani, ezáltal pályázati forrásokat is bevonni.

Változásokat is tervez az új vezető (fotók: Iványi Aurél)

Fontosnak tartom azt is, hogy a jövőben sokkal jobban összehangoljuk a hozzánk tartozó intézmények kapacitását. A művelődési házaknak nem egyforma a kihasználtsága van amelyik 110 százalékon üzemel és van olyan is, ahol ez a szám sokkal alacsonyabb. A bérlők összehangolásával azonban lehetne növelni a kihasználtságot és így a bevételeket. Ez nem azt jelenti, hogy mi mondjuk meg, hogy kivel kössenek szerződést az intézmények, csak közvetítjük s összehangoljuk a keresletet és a kínálatot.

– Mi takar az inhouse munkavégzés fogalma az NGSZ-nél?

– Az NGSZ karbantartó csoportja látja el a hozzánk tartozó intézmények kisebb karbantartási munkáit, ami költséghatékony és megtakarítást eredményez. Ezek a szakemberek más cégeknek nem dolgoznak, csak az NGSZ-nél és a hozzátartozó intézményeknél látják el faladataikat.

– Ezek voltak az innovációs elképzelések. A nyitottság szempontjából milyen változásokat tervez?

– Szeretnék bevezetni negyedévente egy úgynevezett igazgatói értekezletet, ezen a hozzánk tartozó intézmények vezetői vennének részt. Ez a megbeszélés elősegíthetné, hogy a résztvevők között meginduljon egy szorosabb együttműködés. Fontosnak tartom, hogy megjelenjünk a közösségi médiában is, ahol az intézménnyel, a balatonkenesei táborral és a hozzánk tartozó intézményekkel kapcsolatos híreket, információkat jelentetnénk meg.

Jobb kapcsolatot szeretnék kialakítani a többi önkormányzati céggel. A TITÁN rendszer fejlesztése kapcsán a RITEK-kel nagyon jó kapcsolatunk van, de hasonlóan gyümölcsöző együttműködést szeretnék kialakítani az IKV-val és a Környezetgazdálkodási NKht-val is.

– Az iskolai étkeztetés egy nagyon fontos téma, főleg a gyermekes szülőknek. Ebben tervez változásokat?

– Mindenféleképen. Felhasználóbarátabbá és gyorsabbá szeretném tenni a közétkeztetési pénzbeszedést, a lemondást és a panaszkezelést. Ezért is szeretném bevezetni a kártyás fizetési rendszert, és ezért is tartom fontosnak az Etelka online díjbeszedési portált fejlesztését. És pont ezért szeretném a közösségi médiát is használni, hogy a hírek, információk gyorsabban eljussanak az érintettekhez, illetve legyen egy olyan közvetlen, modern csatorna, ahol a visszajelzéseiket, véleményüket, észrevételeiket eljuttathatják nekünk.

Tóth András László 2010-ben végzett az SZTE Állam- és Jogtudományi Karán. 2011-től Szeged Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának ingatlan-gazdálkodási ügyintézője volt. 2013-tól a Nevelési- Oktatási Intézmények Gazdasági Szolgálata (NGSZ) igazgatási csoportvezetőjeként dolgozott.

Vass Imre

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: NGSZ Tóth András László cégvezető interjú közgyűlés Nevelési-Oktatási Intézmények Gazdasági Szolgálata szegedi önkormányzat
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés