Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Koronavírus: a járvány kezdete óta a legkevesebb napi új esetet jelentették kedden Kínában, Donald Trump szerint dolgoznak a vakcinán
Túl a városon 2020. március 3. 10:08

Koronavírus: a járvány kezdete óta a legkevesebb napi új esetet jelentették kedden Kínában, Donald Trump szerint dolgoznak a vakcinán

A kínai számok csökkenése a helyzet stabilizálódására utal. Egyelőre nem indokolt szükségállapot az Egyesült Államokban.

Hirdetés

Hétfő éjfélig 125 új beteget diagnosztizáltak Kína szárazföldi területén, vagyis

az új esetek száma tovább mérséklődött a hétfőn közölt 202-ről, ráadásul a legalacsonyabb napi adat volt azóta, hogy a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság januárban elkezdte azokat közzétenni.

Szintén hétfő éjfélig újabb 31 halálozásról számoltak be, ezzel a fertőzés következtében elhunytak száma 2943-ra nőtt a szárazföldi Kínában.

A napi új fertőzöttek közül 114-et a járvány gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományban, míg 11-et az ország szárazföldi részének egyéb területein regisztráltak. A kelet-kínai Csöcsiang tartományból 7 új beteget jelentettek hétfő éjfélig, akik közül mind Milánóból érkezett Sanghajba a múlt hét végén. A Caixin című kínai gazdasági lap szerint a csöcsiangi páciensek közül egy 31 éves kínai nő férjével, fivérével és két alkalmazottjával együtt utazott vissza Kínába Észak-Olaszországból, miután az ott működő éttermüket hátrányosan érintette a járványhelyzet.

A Kínában eddig diagnosztizált, mintegy 80 ezer fertőzött közül már több mint 47 ezren gyógyultak meg. A még kezelés alatt álló 30 ezer páciens közül 6806 állapota súlyos. Országszerte további 587 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt a vírusfertőzés gyanúja miatt.

A kínai egészségügyi hatóságok január első felében kezdték el jelenteni a járvánnyal kapcsolatos adatokat Vuhanból, Hupej tartomány székhelyéből, ahonnan az új típusú koronavírus terjedése decemberben elindult. A hivatalos adatok alapján a január 10-én közölt 41-ről a fertőzöttek száma január 19-ére 198-ra emelkedett. Országos adatot először január 20-án tettek közzé, akkor 291 fertőzöttről számoltak be. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a járvány január 23. és február 2. között tetőzött Kínában, és azóta folyamatosan mérséklődik.

Donald Trump: Talán lesz gyógymód

A tudósok dolgoznak a koronavírus elleni vakcinán, talán lesz gyógymód – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök helyi idő szerint hétfőn Washingtonban, a Fehér Házban újságíróknak. A sajtóbeszélgetésen részt vett Mike Pence alelnök és Alex Azar, a humán erőforrásért és egészségügyért felelős tárca vezetője is.

Donald Trump elmondta, egyelőre nem látja szükségesnek az országos egészségügyi szükségállapot kihirdetését a megbetegedések miatt, de nem zárta ki, hogy a közeljövőben ez is megtörténhet.

Ismételten felkészültnek mondta a kormányzatot az esetleges járvány elleni küzdelemre. Szerinte a kormány még mindig fontolgatja utazási korlátozások bevezetését egyes, a vírusfertőzés által nagyobb mértékben érintett országokból, de nem nevezte meg az országokat, amik ezek lennének.

Mike Pence, aki a koronavírus elleni országos küzdelmet koordinálja, arról beszélt, hogy telefonon egyeztetnek valamennyi amerikai tagállam kormányzójával, és kapcsolatban állnak a légitársaságokkal, valamint üdülőhajókat működtető vállalatokkal is.

Az alelnök szerint nyárig vagy ősz elejéig rendelkezésre állhat az új típusú koronavírussal fertőzött betegek gyógymódja is.

A sajtóbeszélgetés után Donald Trump és kormányzatának néhány tagja tíz gyógyszergyár vezetőivel találkozott a Fehér Házban.

A New York-i székhelyű Pfizer gyógyszergyár még a találkozó előtt bejelentette: találtak egy olyan összetevőt, aminek köszönhetően hamarosan, néhány hónapon belül készen lehet a vírus elleni oltás.

Hétfői sajtóértekezletén a Pentagonban Mark Milley tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője a többi között arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok katonai laboratóriumaiban is komoly kutatómunka folyik a vírus elleni vakcina kifejlesztése érdekében.

Az Egyesült Államokban hétfőn az északnyugati Washington államban hat halálos esetet és szerte az országban több új koronavírusos fertőzést jeleztek. Például Kaliforniában húsz, Washington államban tizenkilenc, New Hampshire-ben egy újabb megbetegedést diagnosztizáltak. Washington állam kormányzója, Jay Inslee azt kérte az emberektől, hogy ha tehetik, ne mozduljanak ki otthonról. Greg Abbott texasi kormányzó nyilatkozatban kárhoztatta az országos járványügyi és betegségmegelőzési központot (CDC), mert kezelés nélkül elengedett egy olyan pácienst, akinél a vírusszűrés pozitív lett.

A CDC adatai szerint az Egyesült Államokban jelenleg összesen 102 új beteg van, köztük 48-an külföldről tértek haza.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Amerikai Egyesült Államok betegség Donald Trump Egyesült Államok járvány Kína koronavírus Mike Pence ritka betegség vírus WHO Olaszország vakcina
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés