Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. március 2. 20:58

Amíg ön dolgozott, 100 ezer forinttal emelték az országgyűlési képviselők fizetését

Márciustól kapják a béremelést, azért ekkortól, hogy igazodjon a nemzetgazdasági folyamatokhoz. Az emelésnek hála, mostantól nem kell 1 millió forint alatti fizetéssel szégyenkeznie egy képviselőnek sem.

Hirdetés

Végre emelt fővel járhatnak a magyar országgyűlési képviselők: a Fidesz-KDNP-s többség korábbi döntésének köszönhetően, már automatikusan nő a honanyák és honatyák bére, ezúttal nagyjából 100 ezer forinttal.

Érdekes, hogy a kormánypárti többséget biztosító országgyűlési képviselők egyetlen állami egy szektorban látják pontosan, hogy mekkora béremelésre lenne szükség, az pedig az országgyűlés:

2014 óta nagyjából megduplázták a saját fizetésüket.

A mostani emelésnek köszönhetően a kezdő országgyűlési képviselő egy bizottsági tagsággal és költségtérítéssel havonta nettó 1 millió forint körül keres, míg a kezdő tanár és a kezdő orvos 200 ezer forint alatt.

A Privátbankár azt írja, a béremelést egy olyan jogszabály biztosítja, amely a képviselők fizetését – a Központi Statisztikai Hivatal adataira támaszkodva –, a mindenkori havi átlagos bruttó bér háromszorosában határozza meg. És mivel ez tavaly 367 ezer 800 forint volt, a honanyák és honatyák bére 989 ezer 700 forintról 1 millió 103 ezer 400 forintra emelkedik. Ennek 733 ezer 761 a nettója, de egy bizottsági tagsággal, a költségtérítéssel együtt összejön a havi nettó 1 millió.

Mindez 11,4 százalékos emelés, miközben a nyugdíjakat 2,8 százalékkal emelték, az összes nem fideszes szakember által hangoztatott, 4 százalékot bőven meghaladó nyugdíjas-inflációval egyenértékű emelés helyett.

Ezt nézze meg! Tízezreket buknak a nyugdíjasok azzal, hogy átveri őket a kormány

Természetesen ez az 1 millió 103 ezer 400 forint csupán alapbér. A bizottsági tagság 1,2-szeres szorzóval, a két tagság 1,4-szer szorzóval bír. A frakcióvezetők 2-szeres szorzót kapnak.

Az országgyűlés tagjai közül Kövér László keres a legjobban, az ő fizetése 2 millió 672 ezer 190 forint, mert neki a képviselői bér 2,7-szerese jár. Márciustól 2 millió 979 ezer forintot keres majd, ennek közel 2 millió a nettója.

A miniszterek is jól járnak, hiszen ők is megkapják a nemzetgazdaságilag indokolt 11,4 százalékos béremelést. Az eddig 1 millió 979 ezer forintos bér helyett márciustól 2 millió 204 ezer forintot, plusz a képviselőség miatt, 989 ezer 700 forint helyett 1 millió 103 ezer 400 forintot kapnak, ami összesen 3 millió 308 ezer forint körül alakul majd.

Orbán Viktor is kiveszi a részét a nemzetgazdaság jó teljesítményéből, így az emelések után már 2 millió 770 ezer forint körül keres majd.

Hátha marad végre valami a miniszterelnök számláján a következő vagyonbevalláskor, és nem kell majd hó végén a lecsókolbász és a parizer között döntenie. Hátha jöhet mindkettő.

Z

(nyitókép: Magyar Hang/Bankó Gábor)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Fidesz fizetés fizetésemelés gazdaság KDNP Kövér László miniszter Orbán Viktor Országgyűlés országgyűlési képviselő
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés