Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. március 1. 11:45

Megünnepelték az ápolókat, akik még tartják a frontot Szegeden

Vannak szakmák, melyekben annyira ordító különbség van a haza és a külföldi bérek, a megbecsülés és a munkahelyi viszonyok között, hogy abba majdnem belesüketül az ember. Ilyen az ápolók helyzete is Magyarországon. Pénteken őket ünnepelték a szegedi klinikán.

Hirdetés

Megkoszorúzták Kossuth Zsuzsanna emléktábláját a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban. Ő volt az első országos főápolónő, 2014 óta az ő február 19-i születésnapja az ápolók napja.

Minya Tünde a Magyar Ápolási Egyesület elnöke a Szeged Televíziónak elmondta:

Kossuth Zsuzsanna élete a mai napig a kitartást, a lelkesedést, a szeretetteljes hozzáállást, az empátiát és a törődést üzeni az ápoló szakma tagjainak. „És azt, hogy ne adjuk föl” – tette hozzá Minya Tünde.

Utóbbira nagy szükség is van, mert az egészségügyi szakértők szerint a magyar egészségügyet valójában már jó ideje a benne dolgozók lelkiismerete működteti elsősorban.

A lelkiismeret része, hogy miközben egy kezdő diplomás ápoló fizetése alig haladja meg a nettó 200 ezer forintot, folyamatosan nyugat-európai álláslehetőségekkel bombázzák a szakmát. 

Ausztriában például 2000-2100 eurós, mintegy 680-720 ezer forintos nettó fizetést, 13., 14., havi bért, fél év után plusz egy havi alapfizetést kínálnak. Ez egy év alatt több mint 25 ezer euró, azaz 8 és fél millió forint körüli összeg heti 40 óráért, fizetett túlórával, és évente 5(!) hét fizetett szabadsággal. A legtöbb helyen szállást is adnak. Ezért cserébe egészségügyi ápoló végzettséget kérnek (OKJ 54-es, OKJ 55-es ÁPOLÓ, HID-as képzés, 1998 után végzett általános ápoló és asszisztens, diplomás ápoló) és legalább társalgási szintű (B1-es) német nyelvismeret várnak el.

Nagy-Britanniában még ennél is többet ajánlanak, ott nettó 2000 font az alapfizetés, ami nagyjából 800 ezer forint, igaz ehhez felsőfokú angolt kérnek. Svájcban B2-es szintű, azaz középfokú német kell a munkához, valamint legalább 3 éves tapasztalat, és ezért cserébe havi 1 millió 750 forintot ígérnek.

Minya Tünde azt is mondta a tévének, hogy az ápolói hivatásból adódik: nagyon kreatívak tudnak lenni, mert minden megváltozó körülményhez alkalmazkodnak. 

Kérdés csak az – és ezt már mi vetjük föl –, hogy valójában jó-e, hogy egy magyar ápolónak nagyon kreatívnak és minden változó körülményhez alkalmazkodónak kell lennie. Valószínűleg annyira azért nem jó.

Szeged egyébként legalább abban szerencsés, hogy a képzések miatt viszonylag megvan az ápolói létszám. Balogh Dénes, a klinika főápolója a Szeged Televíziónak azt mondta: Szeged kiemelt helye miatt nincs nagy munkaerőhiány, ráadásul a felső- és középfokú ápolói képzés is a klinika kezében van, ami jót tesz a gyakorlati képzésnek.

„Ez egy elöregedő szakma. Tehát, ha az idősebb generáció kikerül a rendszerből, akkor nagyon fontos, hogy legyen utánpótlás. Ez csak akkor valósul meg, hogy ha egy fiatal azt látja, érdemes ezt a szakmát választani. Tehát ha ennek presztízse lesz”

– ezt már Horváthné Frankó Krisztina, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet diplomás ápolója mondta.

Az ápolói szakmának még a néhány év alatt véghezvitt, néhány tízezer forintos béremelés miatt is feszültséggel kell számolnia. A Magyar Orvosi Kamara több alkalommal jelezte: bérfeszültség van az ápolók és a kezdő orvosok között. Ennek oka, hogy míg a középfokú végezettséggel rendelkező ápolók bére meghaladja a nettó 200 ezer forintot, addig a kezdő orvos alapbére nincs 200 ezer forint.

Nézze meg a Szeged Televízió híradós anyagát!(Nyitóképünk illusztráció. Fotó: MTI/Balázs Attila)

Z

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: ápoló egészségügy kórház Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ ünnep
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés