Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. február 29. 16:21 Forrás: MTI

Koronavírus: továbbra sincs fertőzött Magyarországon, V4 kormányfői csúcstalálkozó lesz Prágában

Az operatív törzs nem tartja indokoltnak az eddigieknél szigorúbb intézkedések bevezetését. Megalakult egy fővárosi operatív törzs is.

Hirdetés

Továbbra sincs koronavírussal fertőzött ember Magyarországon – mondta a vírussal szembeni védekezésért felelős operatív törzs szóvivője szombati sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Láng-Bognár Kinga szerint

eddig 115 mintát vizsgáltak meg a laboratóriumokban, a közúti határátkelőhelyeken 403 embert ellenőriztek, a reptereken 4722-t. Az információs zöldszámot csaknem 1200-an hívták, az email-címre több mint 500 levél érkezett.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrég magasról nagyon magasra emelte a koronavírus-járvány veszélyének szintjét, de ajánlásában Magyarországot nem érintette. Az operatív törzs tanulmányozta a WHO ajánlásait, és nem tartja indokoltnak szigorúbb intézkedések bevezetését, ugyanakkor nyomatékosítja az eddigieket – mondta a szóvivő.

A többi között azt kérik,

mindenki mérlegelje a külföldre utazást. Ha az utazás mellett döntenek, regisztráljanak a konzuli szolgálatnál, ha pedig fertőzött területről érkeznek, ne menjenek közösségbe, figyeljék a tünetek jelentkezését és azok észlelésekor telefonáljanak a háziorvosuknak. Emellett kérik a higiéniai előírások betartását.

Samu Attila, a Belügyminisztérium sajtófőnöke szerint a mentők az elmúlt 24 órában két fővárosi kerületben, valamint Lébényben, Hajdúsámsonban és Pécsen vonultak ki olyan emberekhez, akik úgy vélték, a járvány miatt ellátásra van szükségük. A mentők az eljárásrendnek megfelelően védőfelszerelésben mentek ki hozzájuk, de a kivizsgálások során bebizonyosodott, hogy az illetők nem fertőzöttek.

Azzal kapcsolatosan, hogy Szlovákiában közúti ellenőrzéseket rendeltek el a járvány miatt, Samu elmondta: Magyarországon nincs ilyen korlátozás, a határok nincsenek lezárva, és nincs egészségügyi zárlat sem, ugyanakkor a schengeni határokon és a repülőtereken a megszokottnál szigorúbb az ellenőrzés.

A sajtófőnök arról is beszélt, hogy az operatív törzs úgy döntött, létre kell hozni egy honlapot és egy Facebook-profilt a tájékoztatás érdekében, ezek fejlesztése folyamatban van és belátható időn belül elkészülnek. Megjegyezte: a lakosság rendelkezésére állnak ugyanakkor a már ismert felületek, a kormany.hu, a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztató szolgálata és a zöldszám, ahol információhoz juthatnak a fertőzésről.

Samu Attilát a tájékoztató során kérdezték arról a sajtóinformációról is, ami szerint az országos tisztifőorvos úgy rendelkezett, elkülönítő részlegeket kell kialakítaniuk a kórházaknak, illetve, hogy nem tiltották meg a potenciálisan koronavírussal fertőzött emberek látogatását. A sajtófőnök szerint Müller Cecília február 25-én módosította a korábbi eljárásrendet, ez a többi között az adatszolgáltatásra, a szoros kontaktus újradefiniálására tért ki és megváltoztatta a megfigyelés szabályait, de a meglévő ellátórendszerre vonatkozóan nem tartalmaz módosítást. A kórházakban korábban is volt ilyen elkülönítő részleg – tette hozzá.

A látogatókra vonatkozó eljárásrend keretjellegű, megengedő, és a kórházakra bízza, hogy a tisztifőorvos ajánlásait tovább szigorítják vagy nem. 

Korábban a védőmaszkokkal kapcsolatosan az operatív törzs úgy döntött, a büntetés-végrehajtás készleteit a lakossági igények kielégítésére fordítják, ezért péntek délelőtt 300 ezer maszkot már kiszállítottak.

Február 2-án jelentették be, hogy a büntetés-végrehajtás debreceni üzemében 25 ezres kapacitású gyártósort indítottak újra, ahol fogvatartottak állítanak elő szájmaszkokat. A belügyminisztériumi sajtófőnök elmondta: a gyártás folyamatos, két műszakban készülnek a maszkok, és az alapanyag a további gyártáshoz biztosítva van, bár az alapanyagoknál brutális drágulást tapasztalnak.

Samu Attila azzal kapcsolatban, hogy a Főpolgármesteri Hivatal pénteken bejelentette, megalakult a fővárosi operatív törzs, közölte: az operatív törzs megkapta a főpolgármester és a főjegyző levelét. Szerinte

a járványügyi helyzet kezelése állami feladat, ha az operatív törzs szerepet szán az önkormányzatoknak, arról az önkormányzati tájékoztató rendszeren keresztül értesítenek. Továbbá ha szükséges, hogy Budapesten az országostól eltérő eljárásrendet alkalmazzanak, akkor tájékoztatni fogják erről a fővárost.

Azt is mondta, helyben lehetnek olyan információs csatornák, amiket az operatív törzs nem ismer, csak a helyi önkormányzat.

Ezzel kapcsolatosan arról is beszélt, hogy minden segítséget örömmel fogadnak, és köszönik, ha az önkormányzatok a szakemberek ajánlásait, a hatóságok útmutatásait figyelembe véve tájékoztatják a lakosságot.

Orbánék a jövő héten összeülnek Prágában

Visegrádi kormányfői csúcstalálkozót tartanak szerdán Prágában, az értekezleten a többi között megvitatják a koronavírus terjedése miatt kialakult helyzetet is – erősítette meg szombaton a CTK hírügynökségnek Andrej Babis cseh kormányfő.

A CTK szerint a találkozóról először Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő adott hírt szombaton a Twitteren, és azt írta, hogy Varsó javasolta az értekezlet megtartását.

„A V4 országok találkozója az időszerű európai helyzettel fog foglalkozni. Szeretnénk előkészíteni a koronavírussal kapcsolatos megoldásokat és megerősíteni az együttműködést”

– írta Morawiecki twitteres bejegyzésében.

Andrej Babis megerősítette a CTK-nak, hogy V4-es találkozót tartanak szerdán, de annak konkrét idejét még nem véglegesítették. „Még a magyar és a szlovák kormányfők álláspontjára várunk” – írta Babis.

„Eddig egyetlen visegrádi országban sincs még koronavírusos beteg”

– tette hozzá a cseh kormányfő.

A CTK szerint a cseh, a lengyel, a szlovák és a magyar miniszterelnök a találkozón megvitatja a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozásával kapcsolatos időszerű kérdéseket.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: fertőzés koronavírus vírus betegség járvány ritka betegség
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés