Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Hulladéktérkép készül a Tisza árteréről, a napokban a szegedi szakaszt is felmérték a környezetvédők
Szegeden 2020. február 29. 15:23

Hulladéktérkép készül a Tisza árteréről, a napokban a szegedi szakaszt is felmérték a környezetvédők

Januárban kezdődött a Tisza teljes magyarországi árterületén található hulladék felmérése, amit önkénteseik segítségével a PET Kupa aktivistái végeznek. Pénteken és szombaton a folyó árterületét Szeged és Algyő között járták végig.

Hirdetés
Hirdetés

A legnagyobb gondot az okozza, hogy Ukrajnában nincs szervezett szemétszállítás, és jelentős részben emiatt óriási mennyiségű szemét érkezik a Tiszán Magyarországra – mondta el a szeged.hu-nak szombaton reggel Richter István a PET Kupa aktivistája, aki Kump Edinával Vácról érkezett Szegedre, hogy elvégezzék az itteni felmérést.

A két környezetvédő elmondta, hogy pénteken a mostoha időjárás ellenére közel harminc kilométert gyalogolva végig járták a Tisza újszegedi oldalának árterét, felmentek egészen Algyőig. A szombati program csak annyiban különbözött ettől, hogy Bertalan híd lábától a szegedi oldalon folyt az ártéren található hulladék felmérése.

Richter István és Kump Edina aktivisták

Hulladéktérkép készül arról, hogy a folyó árterében pontosan hol, milyen jellegű és mekkora mennyiségű szemetet találnak az aktivisták. Egy applikáció segítségével rögzítik észleléseiket, és GPS-koordinátákban adják meg a hulladékszigetek pontos helyét. Ez a munka a folyó teljes magyarországi szakaszán folyik, és mivel januárban már elkezdődött, jelentős részben végeztek a felméréssel.

Richter István és Kump Edina szerint a pénteki ártérbejárásuk tapasztalatai kedvezőbbek voltak, mint amilyenre előzetesen számítottak. A Tisza alsórészeinek viszonylagos tisztasága a kiskörei vízi erőműnek is köszönhető, amin a leúszó hulladék legnagyobb része fennakadt.

További fotókat a nyitóképre, vagy ide kattinva talál (fotók: Szabó Luca)

Arról is beszéltek, hogy jelenleg is nagyon sok hulladék érkezik a Tiszán Magyarországra. A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság egy saját fejlesztésű uszadékszedő láncot állított üzembe a folyó magyar–ukrán-határhoz közeli részén, ahol február 4-e óta szedik a szemetet. Nem ritka, hogy napi 100 köbméter hulladékot is kiemelnek a folyóból.

A PET Kupa aktivistái arra törekednek, hogy hiánytalan hulladéktérkép készüljön a Tisza teljes hazai szakaszának árteréről. Figyelemfelkeltésnek is szánják az akciójukat, és az általuk rögzített teljes adatbázist továbbítani fogják a környezetvédelmi hatóságoknak. Emellett az elkészült a hulladéktérképet bárki számára elérhetővé fogják tenni.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság ártér Ativizig felmérés folyó hulladék környezetszennyezés környezetvédelem Tisza

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés