Hirdetés
Túl a városon 2020. február 28. 21:39

Méltatlan a képviselőségre Márki-Zay Péter egyik ellenfele a vásárhelyi közgyűlés szerint

Megszavazta a hódmezővásárhelyi képviselőtestület, hogy Cseri Tamás fideszes városatya méltatlan a tisztségére, mert felelős kiadója egy sajtóterméknek. Cseri vitatja az ügyet.
Hirdetés

Cseri Tamás, aki az egyik leghangosabb bírálója volt Márki-Zay Péternek az elmúlt két évben, sajtóterméket ad ki a közgyűlés többsége szerint, ezért nem lehet tovább önkormányzati képviselő.

A testület pénteken úgy szavazott: Cseri méltatlan a képviselőségre. A fideszes politikus természetesen politikai bosszúról beszél.

A hodpress.hu-nak Cseri azt is mondta, hogy koncepciós eljárásról van szó, mert szerinte ez nem sajtótermék:

Nem is a formátummal van a gond, hanem azzal, hogy fideszes képviselő úgy véli, a kiadványát azért tarthatják médiaszolgáltatásnak, mert megjelent benne egy ajánló Böjte Csaba könyvéről, de szerinte ez nem korrekt, mert nem kaptak pénzt érte.

Márpedig egy újság kinézetű, cikkeket tartalmazó kiadvány, amiben a képviselő munkájához semmilyen szinten nem kötődő írás is szerepel, ami valamit hirdet, az eléggé sajtóterméknek tűnik. És ha azt egy képviselő adja ki, akkor az szabálytalan.

Mindenesetre Cseri Tamás jogi úton kívánja visszaszerezni a helyét. A hodpress.hu-nak azt is elmondta: perben gondolkodott, de egyelőre a Csongrád Megyei Kormányhivatallal vizsgáltatják, kell-e hivatalból vizsgálni a testületi döntést.

Cseri távozásával egyébként a Fidesz nem veszíti el a kompenzációs listán megszerzett mandátumát, más beülhet a helyére.

Az is kiderült, hogy az eljárást Krupiczer Ferenc kezdeményezte. Krupiczer a lapnak elmondta: a Cseri-féle lapban korábban a nyíltan antiszemita Tormay Cécile nevét használó polgári kör megalakulásáról is beszámoltak, amiről úgy véli – a törvény szerint – hirdetésnek minősül, és ez az anyag is erősíti a Cseri-féle lap sajtótermék-jellegét, ha kaptak érte pénzt, ha nem.

Cseri Tamás dühös posztban reagált az ügyre a Facebookon. Azt írta: 

„Lehet még beszélni Vásárhelyen demokráciáról, csak már nem érdemes. A mai napon a Márki-Zay által irányított képviselőtestület úgy döntött, hogy keresztbe törve a jogot távolítják el a számukra legtöbb kellemetlenséget okozó képviselőt. Bár a város polgármesterének felügyelete alatt épülhet 80 millió forint közpénzből médiacentrum, üzemelhet hírportál, újság, televízió, a mi kis havilapunk jelenti az összeférhetetlenség netovábbját. Márki-Zay kiadhatott, szerkeszthetett egy éven keresztül színes havilapot, benne olykor egy egész oldalon konkrét hirdetésekkel, az nem volt összeférhetetlen. Én viszont nem adhatok ki egy fekete-fehér nyomtatványt benne egy, azaz egyetlen könyvajánlóval, mert az viszont már összeférhetetlen!”

Egymást jelentették Krupiczer és Cseri

Krupiczer a saját bőrén tapasztalhatta meg, milyen helyzetben van most Cseri, hiszen néhány hete épp ellene kezdeményezett eljárást a fideszes képviselő, ráadásul egy nagyon hasonló ügyben. Ezért némileg érthetetlen Cseri péntek délutáni kifakadása a Facebookon, hiszen ezt a lavinát ő indította el.

Krupinczer esete abban más, hogy bár megszüntette a Rádió Color adását, miután képviselő lett, de ezt nem jelezte időben a testületnek, így egyelőre úgy néz ki, ő is méltatlan a képviselőségre. Legalábbis az első fokú bírósági ítélet szerint.

A bíróság indoklásában az olvasható, hogy Krupiczernek az első közgyűlés megalakulását, azaz október 23-át követően három munkanapja lett volna hivatalosan tájékoztatni a testületet az akkor még fennálló összeférhetetlenségről, ám ezt nem tette meg időben.

A szegedi bíróság első fokon legalábbis így döntött, Krupiczer és ügyvédje fellebbezett az ítélet ellen.

Az is fontos különbség Krupiczer és Cseri ügye között, hogy Krupiczer egyéni képviselőként jutott a közgyűlésbe, így, ha méltatlannak mondja ki a bítóság, akkor új választást kell kiírni, míg Cseri helyett egyszerűen csak más ül majd a testületbe.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Cseri Tamás Fidesz Hódmezővásárhely közgyűlés Krupiczer Ferenc