Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. február 27. 14:34

Csarnó Zsuzsánna: Folytatódik a szegedi szociális bérlakásprogram

A február 21-i városi közgyűlésen választották az IKV Zrt. vezérigazgatójává Csarnó Zsuzsánnát, aki az utóbbi időszakban megbízott vezetőként irányította a céget. A gazdasági végzettségű új vezetőt a terveiről kérdeztük.

Hirdetés

– Öt éve dolgozik az IKV Zrt-nél felső vezetőként, úgyhogy van rálátása a cég működésének folyamataira. Mely területeken kellene leginkább változtatni ahhoz, hogy még hatékonyabb legyen a munka?

– Igen, 2015-ben érkeztem ide, amikor az intézménytakarítással foglalkozó SZINT Kft. beolvadt az ingatlankezelő cégbe. Azóta gazdasági igazgatóként jó rálátásom van az itt folyó munkára, és tudom, mely területeken értünk el haladást, és hol van még sok tennivalónk. Nagy eredménynek tartom például, hogy társaságunk jogi csoportjának sikerült csökkenteni kintlévőségeinket. 2015 januárjában a bérlők felhalmozott tartozása 825 millió forint volt, addig 2019 harmadik negyedévében ez a szám 571 millióra csökkent.

– Mivel a bérbe adott lakásállomány 84 százaléka szociális bérlakás, a hátralékbehajtás továbbra is fontos tényező lesz a cég eredményességének megítélésében. Hogyan próbálják tovább csökkenteni ezt az összeget?

– Mivel – mint említette – a szociális bérlakások adják a portfóliónk legnagyobb részét, szeretnénk minél humánusabb eljárások keretében beszedni a tartozásokat. Lehet például részletfizetést kérni, és ha látjuk a fizetési hajlandóságot, mi készséggel együttműködünk a bérlőinkkel.

A hatékonyságot javítani fogja, hogy a szintén önkormányzati tulajdonú RITEK Zrt. egy olyan szoftvert fejleszt számunkra, amely többek között lehetővé teszi, hogy naprakész kimutatás segítségével követhessük nyomon a kintlévőségeinket.

– Ha már említette a RITEK Zrt-t, a pályázatában hangsúlyos volt, hogy jó kapcsolatra törekszik a többi száz százalékban önkormányzati céggel.

– Igen, ez rendkívül fontos számunkra, például azért is, mert van egy takarítási üzletágunk, amelynek olyan szolgáltatásai vannak, melyeket más cégek is igénybe vehetnek. A SZINT üzletág 87 dolgozója egyébként külső megrendeléseknek is eleget tesz, így sikerült kilépnünk erre a piacra is.

– Gondolom ez a tevékenység is segít abban, hogy nyereséges az IKV.

– Igen, Társaságunk minden üzletága, tevékenysége nyereséges, amellett, hogy a jövőben is szeretnénk ezt megtartani, szeretnénk feladatinkat még hatékonyabban ellátni.

– Vannak például kiadatlan nem lakás célú helyiségeik. Ezeknek mi lesz a sorsa?

– A nem lakáscélú helyiségeinket folyamatosan hirdetjük, tavaly is több helyiséget adtunk ki, az általunk kitűzött számokhoz képest. Ilyenből egészen pontosan 365 van, ezekből körülbelül 100 olyan, melyek kiadása reménytelen vállalkozás, mert vagy túl kicsik, vagy pincék, melyek semmilyen üzleti célra nem használhatók, esetleg olyan területen vannak, mely nem vonzó egy bérlő számára.

– A fő profil mégis a szociális bérlakásprogram folytatása, melynek keretében az utóbbi öt évben hatszáz lakást újítottak fel, és adtak bérbe azoknak, akik megfeleltek a pályázati kiírásnak. Folytatódni fog ez a program?

– Természetesen, hiszen vannak még felújításra váró lakásaink. Idén ötven ilyet kívánunk új bérlőknek kiadni, amihez hozzájön még a 35 év alatti fiatal párok számára kiírt pályázatunk, melynek keretében öt lakást adunk bérbe öt évre a sikeresen pályázóknak.

– A vállalkozások számára bérbe adott ingatlanok száma főként a Belvárosban látványosan nőtt, ami nyilván egy gazdasági prosperitásnak köszönhető elsősorban. Hogyan látja, van még igény ilyen helyiségekre?

– Igen, jól látszik, hogy a gazdasági fellendülés jót tett a vállalkozásoknak, főként a kereskedelmi és vendéglátó ágazatokban. Ha bővül a kereslet, az nekünk is jó, és igyekszünk alkalmazkodni az igényekhez.

Csarnó Zsuzsánna agrármérnök és vállalkozási szakon végzett közgazdász szakmérnök. Emellett adótanácsadói és mérlegképes könyvelői képesítéssel is rendelkezik. 1995-től a hódmezővásárhelyi Gregus Máté Mezőgazdasági Szakközépiskolának a gazdasági vezetője, majd 2006-tól a Hód-Strand Kft. pénzügyi vezetője. 2007-től a Csongrád Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal gazdasági vezetője. 2011-től a Csongrád Megyei Kormányhivatal Pénzügyi Főosztályán az Ellátási és Vagyongazdálkodási Osztály vezetője. 2015. áprilisában kerül a SZINT Szegedi Intézménytakarító Kft. gazdasági vezetői pozíciójába. Ennek az évnek a közepétől az IKV Zrt. gazdasági osztályvezetője volt.

Sz. Gy.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: IKV interjú szociális bérlakás Csarnó Zsuzsánna
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés