Szegeden 2020. február 27. 11:24

A szegedi Alkimista az ország legprogresszívebb konyhái között

Magyarország nyolc legjobb progresszív konyhájának egyike a szegedi Alkimista, mely idén bekerült a TOP 100 legjobb magyar étterem közé.

Hirdetés

A Tiszavirág étterem már többször is szerepelt a Dining Guide Étteremkalauz TOP 100-as listáján, a szegedi Alkimista Kulináris Műhely viszont idén tört be a legjobbak közé. Nem is akárhogyan!

A Dining Guide Étteremkalauz 2020-as TOP 100-as listáján 59. a szegedi Alkimista Kulináris Műhely.

A Tiszavirág a 66. helyre csúszott vissza, tavaly még a 23. helyen állt. A régióból ez a két szegedi étterem került a száz legjobb magyar étterem közé.

Az Alkimista a TOP 20 legjobb vidéki étterem kategóriában is megelőzte a Tiszavirágot. A szegedi kulináris műhely a 14., a Tiszavirág a 16. lett.

És még egy listán szerepel az Alkimista! Magyarország nyolc legjobb progresszív konyhájának egyike a Katkó Krisztina által vezetett butikétterem.

– Picik vagyunk, de erősek – mondta lapunknak az Alkimista megálmodója, séfje. Katkó Krisztina szerint „kulináris rock and roll” bejutni a nyolc legprogresszívebb magyar konyha közé. – Tíz év munkája érett be. Az Alkimista neve összeforrt Szegeddel és fordítva. Így is emlegetnek bennünket Budapesten… Nagyon sok jót lehetne még ebből kihozni, Pick, mangalica, paprikahasználat, elismert szegedi termékek, klisék nélkül – mondta a séf.

Terjedelmes posztban reagált az előkelő helyezésekre Katkó Krisztina, az Alkimista séfje.

Egyebek mellett azt írta: „Tartani és emelni fogom a munkám színvonalát, a nagyon jó csapatommal együtt, a lehetősegeinkhez mérten maximalizálva. Minden heten legalabb haromszor főzök a csaladomnak is. A vendégeket eddig is szerettük- nelkülük nem lehet ezt igazan jól csinálni – ez eztán is ugyanígy lesz, ezen aligha változtatnak a rangsorok. Nyitottak voltunk és vagyunk, ez sem változik a jövőben.”

A séf azt is írja, hogy a top helyezes számára a felelősségen túl azt is jelenti: nagyobb súlya van a személyes terveiknek is.

„Figyelmet fordíthatok olyan dolgokra, mint a termelők támogatása, a tiszta élelmiszer fontossága, az eredet kutatása, a kulináris örökségünk és a környzetünk megóvása, amit akár otthon, a saját konyhájaban is elkezdhet bárki.” – tette hozzá.

Majd arról ír, hogy szereti Szegedet:

„Szegedet szeretem. Az étterem és a sajat nevem is szinte összeforrt a varoséval: máshol mi a »kis szegediek« vagyunk. Ennek megfelelően, az apró lehetősegek szerint tolni, emelni, nyomni fogom ezt a város mindenütt, ahol csak járok és 2020-ban új alföldi konyhával, helyi alapanyagok nagyon magasra emelésével tányerra teszem, mindazt, amit szeretünk magunkban.”

Sz. C. Sz.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Alkimista Kulináris Műhely étterem gasztronómia