Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. február 27. 10:17

24.hu: kamuzott Lázár János a több száz csődbe ment Szeviép-károsultról

Az már egyértelművé vált, hogy Lázár János politikai haszonszerzés reményében is segíthette a Szeviép-károsultak kártalanítását. Ezen semmi meglepő nincs, az már inkább furcsa, hogy kiderült: több száz csődbe jutott cégről beszélt, pedig a kártalanított vállalkozások egyáltalán nem mentek tönkre.

Hirdetés

Szabó Bálint: Azt javasolnám Lázár Jánosnak, pereljen

– Ha tanácsot adhatnék Lázár Jánosnak azt tanácsolnám, pereljen. A cikk ugyanis valótlanságokat tartalmaz – reagált Szabó Bálint önkormányzati képviselő a 24.hu-n megjelent írásra, majd még megjegyezte azt is, mivel a személyével kapcsolatosan is jelentek meg valótlanságok, így ő polgári pereket kezdeményez, és ezt javasolja az általa képviselt Szeviép-károsultaknak is. – Azzal egyetértek, hogy a Magyar Államkincstár kiadta ezeket a közérdekű adatokat, ezeket régen meg kellett volna tennie a kormányhivatalnak is – tette hozzá Szabó.

 

Korábban írtuk:

Politikai blöffnek nevezi a 24.hu a Szeviép-csőd miatt elindított kártalanítási programot. Nem kevesebbet állítanak, mint hogy a Szabó Bálint követeléskezelő cége által kezdeményezett kárpótlást Botka László támadására használták fel.

A 24.hu megszerezte a listát, amin a kártalanított cégek és a kifizetett összegek szerepelnek, ezek alapján azt állítják: Lázár nem mondott igazat, a kárpótolt cégek közül egy sem ment csődbe.

Sőt, a 24.hu szerint az érintett cégek mintegy fele komolyabb osztalékot is fizetett a tulajdonosoknak a Szeviép-csőd idején.

Korábban a szeged.hu is írt arról, hogy Lázár igencsak kifogásolható kijelentéseket tett a szegedi polgármesterre vonatkozólag: „A Szeviép sok-sok alvállalkozónak okozott csődöt, olyan cégeknek, akik a környéken közúti beruházásokat valósítottak meg. A Szeviép a szegedi szocialista vezetés udvari beszállítója volt, valószínűleg hordta a szocialistáknak és Botka Lászlónak a pénzt. A pénz eltűnt a szocialisták és Botka László kezén, így az alvállalkozók nem kapták meg a pénzüket, nagyon sokan csődbe mentek” – állította Lázár.

A magyar hatóságok hónapokon keresztül próbálták titkolni a Szeviép-károsultak listáját. A Csongrád Megyei Kormányhivataltól mi is kértük, több alkalommal is, nem kaptunk semmit, pedig közérdekű adatról van szó.

Az adatokat végül hosszas huza-vona után, többszöri ügyvédi felszólításra megszerezték a Magyar Államkincstártól.

Ahogy korábban mi is írtuk, a 24.hu cikke sem vitatja, hogy érte kár a vállalkozókat, de azt is írják: a Lázár János vizionálta több száz csőd egyszerűen nem igaz a megszerzett adatok alapján.

A letölthető dokumentumok tanúsága szerint összesen 2 milliárd 720 millió forintot utalt át 128 cégnek és 32 magánvállalkozónak. A kifizetett összeg legfeljebb 62 millió 700 ezer forint, mert ilyen esetekben uniós szabály, hogy a kártalanítás összege maximálisan 200 ezer euró lehet.

A dokomentumok a 24.hu cikkében elérhetők, de innen is letölthetők: 1. oldal, 2. oldal, 3. oldal, 4. oldal, 5. oldal.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szeviép csőd Lázár János Szabó Bálint
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés