Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. február 27. 07:34

Tizennégyezer szegedin segít tíz orvos praxisközössége

Öt házi gyerekorvos és öt felnőtt háziorvos működik együtt a szegedi Prevent-Ív Praxisközösségen. A 135 millió forintos európai uniós támogatásból nem csak ingyenes többletszolgáltatásokat nyújtanak a betegeknek, a szokottnál nagyobb figyelmet biztosítanak az ellátási területen élő mintegy 14 ezer embernek.

Hirdetés

Dietetikus, gyógytornász, mentálhigiénés szakember és egészségfelelős is segíti az orvosok munkáját a szegedi Prevent-Ív Praxisközösségben.

A közösség tavaly augusztusban alakult, 135 millió forint uniós támogatásból dolgozik együtt összesen 35 szakember. Ők mintegy 9500 felnőttnek és 4500 gyereknek segítenek.

A háziorvosa javaslatára, szakorvosi beutaló nélkül járhat a szegedi praxisközösség gyógytornájára Matuszka Ferencné és Törköly Jánosné. A szegedi asszonyok nemcsak a torna és a társaság miatt járnak a foglalkozáskora, az életmód-tanácsokat is szívesen meghallgatják.

„Mozgásszervi problémám van, volt és van is. A háziorvosom javaslatára jöttem el tornázni, de már nagyon megszerettem az első alkalom után. Úgy érzem, hogy segít az izmok kimozgatásában. Odahaza biztos nem csinálnám” – mondta Matuszka Ferencné.

Emelik a tétet. Törköly Jánosné és Matuszka Ferencné gyógytornázik. Azt mondják, sokkal jobban érzik magukat, mióta elkezdték a rendszeres tornát

Törköly Jánosné az állapotfelmérésnek köszönhetően csak olyan gyakorlatot végez, ami nem terheli a testét. Az asszony azt mondja, hogy a tanácsadásokon és az egészségmegőrző programokon sok olyan dologra fény derült már, amit eddig nem tudott. „Étkezéssel vagy mozgással kapcsolatos ismereteket kapunk, életmód-tanácsadással is segítenek” – tette hozzá.

Azt mondják, nagy könnyebbség nekik, hogy a praxisközösségnek köszönhetően nem kellett szakorvosi beutalóért menniük, a háziorvos azonnal a foglalkozások helyszínére, a praxisközösséggel szerződésben álló Feeling Centerbe irányította őket.

Elsősorban túlsúlyosokkal, ülőmunkát végzőkkel és idősekkel foglalkozik a felnőttek gyógytornásza. A szakember a mozgásszervi betegségek megelőzésre hívja fel a figyelmet. Tóth Veronika azt mondta, jellemző a magyarokra, hogy csak akkor fordulnak orvoshoz, ha már fájdalmas tüneteket tapasztalnak, hiányzik az emberekből az egészségtudatos életmód. „Akkor indulnak el az egészség útján, és akkor próbálják visszaszerezni az egészségüket, amikor már fáj valamijük. Pedig az lenne a cél, hogy megőrizzük az egészségünket, és ne utólag akarjunk varázsolni belőle” - hangsúlyozta a szakember.

Igaz-Karai Zsuzsannának a bokája és a térde is fáj, egy különleges eszközzel, a BOSU egyensúly labdával tornázik. Zsuzsannának sem kellett szakorvoshoz mennie. Dietetikus tanácsait is igénybe veszi.

Kiegyensúlyozva. Igaz-Karai Zsuzsannának Tóth Veronika gyógytornász tart órát

A praxisközösségben ugyanis dietetikus is segít, ő és a háziorvos is azt tapasztalja, hogy a betegek között egyre több a 20 és 40 év közötti fiatal. Polgár Annamária dietetikus szerint a legtöbb betegnek fogynia kell, ezen felül a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri kockázatok és az emésztőrendszeri betegségek a legjellemzőbbek a pácienseknél.

A szegedi praxisközösség abban különleges, hogy a házi gyerekorvosok és a felnőtt orvosok a születéstől a felnőttkorig lekövethetik a betegek állapotát. Rósa Ágnes házi gyermekorvos a Korda utcában, egyike az öt gyermekorvosi praxis tulajdonosának, amelyek részt vesznek a szegedi közösség munkájában. Szív-érrendszeri kockázatbecslést, majd azt követően gondozást végeznek, így próbálják kiszűrni a későbbi betegségeket. A doktornő elmondta: külön kérdőívet készítettek az életkori szokások felmérésére: a táplálkozási, mozgási szokásokat, a képernyő előtt töltött időt, illetve a pszichés állapotot vizsgálják így.

Nyomonkövetés. Rósa Ágnes munka közben

Rósa Ágnes úgy látja, a gyerekek rengeteg időt töltenek a különböző képernyők előtt, mozgás helyett. Sokkal többet kellene mozogniuk a gyerekeknek, a családdal együtt.

A Prevent-Ív Praxisközösségben családi anamnézist is felvesznek. A szűrővizsgálat lényege, hogy felmérjék azokat a kockázati tényezőket, melyek később akár valamilyen betegség kialakulásához vezethetnek.

Bár az orvoshiány évek óta érinti az alapellátást is, a problémát nem oldja meg a praxisközösség, ez kormányzati feladat Barna Ilona Márta szerint. A felnőtt háziorvos úgy látja, bevált az elektronikus bejelentkezést elvégző rendszer is.

„A praxisközösség tagjainak megvan az a lehetőségük, hogy időre jönnek, nem várnak, és csak velük foglalkozunk a betegségek megelőzésére koncentráló rendelésen, ahol végig megyünk a betegek státuszán, megnézzük, hogy milyen kockázati tényezőik vannak. A beteg tehát egyénre szabott foglalkozáson vesz részt, és itt találjuk ki együtt, hogy milyen gyógytornára, milyen dietetikai tanácsokra van szüksége, milyen egészségmegőrző programokon vegyen részt.” – tette hozzá a doktornő.

Z

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: egészség egészségügy háziorvos orvos praxis Európai Unió praxisközösség Prevent-Ív Praxisközösség támogatás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés