Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. február 26. 20:57

Koronavírus: ilyen az élet Észak-Olaszországban – beszámoló

A Facebookon ír monzai tapasztalatairól egy olvasónk, aki hozzájárult, hogy közzétegyük gondolatait. Sok túlzó állítás terjed a koronavírussal többé-kevésbé érintett területekről, így az ott élők számítanak a leghitelesebb forrásnak.

Hirdetés

Az általunk „elfogott” beszámoló szerkesztett változatát közöljük, személyiségi okokból a nevek helyett monogramokat írtunk. T. amellett, hogy bemutatja, milyen az élet a koronavírus által érintett Monzában és környékén, arra kéri ismerőseit, hogy ne pánikoljanak, ne sugalljanak világvége hangulatot, mert ők sem teszik.

„Kedves barátaink, ismerőseink és azok, akik csak kíváncsiskodnak!

Sokan érdeklődtetek a hollétünkről és hogylétünkről. Nem fogok mindenkinek külön válaszolni, mert attól, hogy megjelent ez a vírus, szerencsére nálunk az Élet még nem állt meg, van bőven tennivalónk. Nincs időm külön mindenkire. Igen, Lombardiában, Monzában élünk. Igen, mi is aggódunk! De igyekszünk nyugodtan kezelni a helyzetet.

Szóval a mi saját tapasztalatunk, a mi kis életünk most:

Vasárnap hivatalosan is értesítettek minket, hogy az iskolák bezárnak, felfüggesztik vagy elhalasztják azokat a rendezvényeket, sporteseményeket, ahol tömegek gyűlnek össze. Szerencsére a fiunk iskolája példaértékűen és gyorsan lereagálta a kialakult helyzetet, és tegnaptól online, virtuális oktatást végeznek minden osztállyal, minden gyermekkel. A legnagyobb tiszteletünk ezeké a tanároké és az iskolavezetésé, mert 24 órán belül felkészültek és a gyermekeink akkor sem fognak lemaradni, ha esetleg itt is karantén lesz később. Profi módon csinálnak mindent. A többi iskola még csak most kezd el gondolkodni, hogyan oldja meg a szituációt. De ugye nem véletlenül döntöttünk emellett a suli mellett...

Ez azt jelenti, hogy D. reggel 9-től körülbelül 15 óra 30-ig tanul. Pontosan meghatározott órarenddel, szünetekkel - csak a saját szobájában. Minden órát megtartanak nekik, kapják a videókat, feladatokat és persze fel kell tölteniük a megoldásokat az osztály webes felületére amit eddig is használtak. Még a tesióra is meg van tartva. Tegnap D. például a 35+15 perces tánckoreográfiát választotta. Szóval az „isi így is megy”.

L. is dolgozik itthon home office-ban. Leginkább miatta aggódunk, mert ő használja a tömegközlekedési eszközöket, mikor mindennap bemegy Milánó belvárosába. Aki járt már itt, tudja, hogy szinte lehetetlen bent közlekedni, parkolni autóval. Így a mi családunkban L. a legveszélyeztetettebb. Azt ti is tudjátok, hogy ha egész irodák home office-oznak nagy létszámban, az nem olyan hatékony, mintha konkrétan bent lennének. Így nem tudjuk, ez meddig kivitelezhető ilyen formában. Meddig kerülheti el a tömeget, meddig engedi a cég otthonról dolgozni, emiatt aggódunk a legjobban. De a következő hétről még nincs infónk.

Én is teszem a mindennapi teendőimet. Tudjátok, én vagyok a „support”, és ugye „minden sikeres férfi mögött egy erős nő áll”! De viccet félretéve, vasárnap bevásároltam úgy, hogy egy hónapig is ellennénk bezárva. Autót teletankoltuk.
Igyekszünk betartani az ajánlottakat. Nem megyünk sehová, ha nem muszáj, ha lehetséges, nem érintkezünk senkivel. Persze mindennap kimegyünk kicsit levegőzni, de tartjuk a távolságot a többi embertől.

Itt megjegyezném, hogy van mozgás az utcán, van forgalom, és a boltok is nyitva vannak. Sokan dolgozni mennek. Reméljük így is marad, mert azért egy karantén biztos „nem jó érzés”. Persze sajnáljuk, hogy most hétvégén nem tudunk menni síelni, és korlátozva vannak a kirándulós programjaink, hogy nem tudok menni nyelviskolába, D. iskolába, uszodába, edzésekre, de az egészségünk fontosabb.

Viszont NEM PÁNIKOLUNK, és ezt ajánlanám azoknak is, akik világvége hangulatot sugallanak. Ez nem old meg semmit! Viszont elbagatellizálni sem lehet, az biztos! Amúgy meg vitamin, immunerősítés, és az orvosok által ajánlott dolgok betartása! Ha meg mégis elkapjuk, mit tudunk csinálni? Bízunk az orvosokban, a Jó Istenben, abban, hogy elég erős a szervezetünk, és meggyógyulunk!

Ja, és most ne gyertek ide, mert ha hazamentek, szerintem biztos karantén, még akkor is, ha egészségesek vagytok! De ez helyes is, mert meg kell állítani!
Puszi mindenkinek! Azért örülünk, hogy gondoltok ránk, csak ne pánikoljatok kérlek! Köszönjük az érdeklődést, mi jól vagyunk – reméljük így is marad. Bízunk abban, hogy hamarosan megfékezik.

Puszi mindenkinek! T.”

A Monza Today is beszámol a digitális tanítási órákról. A lap azt írja, a regionális rendelet március 1-ig kötelezi az iskolákat a bezárásra, de több intézményben is átálltak a távoktatásra. Az iskolák gondoltak a digitális eszközöket használni nem tudó gyerekekre is, az ő esetükben a szülőknek elküldik az otthon elvégzendő feladatokat.

(Nyitókép: Monza Today)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: beszámoló Facebook koronavírus Olaszország olvasói levél

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés