Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. február 26. 19:43

Sárga kukát gyújtottak fel Szegeden – hat cég nem vette át eddig az edényeket

Nem csak a szelektív hulladékgyűjtő, két autó is lángolt Felsővárosban vasárnap hajnalban. Az esetről egy blogger számolt be hétfő délelőtt. A szolgáltató szerint törvényi előírás a sárga kukák átvétele, azt visszautasítani nem lehet. Ráadásul azokra ugyanazok az átvételi szabályok vonatkoznak, mint a kommunális hulladékgyűjtőkre.

Hirdetés

Szombatról vasárnapra hajnal 4 óra körül robbanásra figyeltek fel az egyik felsővárosi lakás lakói. Kovalcsik Tamás azt írta: „egy BMW és egy Citroen típusú autó kapott lángra a szelektív hulladékgyűjtőből áradó tűz miatt.”

A blogger beszámolója szerint a tűzoltókat eredetileg egy közelben lévő, fémből készült kukatűzhöz riasztották, de a műanyagból készült szelektív hulladékgyűjtő nagyobb veszélyt jelentett, mert az is égett.

Kovalcsik Tamás azt írja, a két autó gazdasági totálkáros lett a tűztől, de úgy véli, nagyobb baj is történhetett volna: a háztömbben legalább százan laknak, a lakások értéke pedig másfél milliárd forint fölött van.

A szerző hozzáteszi, a szelektív hulladékgyűjtőket úgy helyezték ki, hogy azokat a közös képviselők hivatalosan még nem vették át. „Így a kukák már nem a Környezetgazdálkodás (valójában a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.-ről van szó – a szerkesztő), de még nem is a társasház-tulajdonosok felelősségébe tartoztak. Nem akarok vádaskodni és nem hibáztatok senkit, csak és kizárólag azt a magyar rendszert, amiben minden egyes szervezet megpróbálja a felelősséget saját magáról elhárítani. Ez alól nem képezünk kivételt, mi lakók sem!” – írja.

Chovanecz: bírság helyett jobb tájékoztatás kell

Többször bírálta a sárga kukás rendszert Chovanecz Kata, fideszes önkormányzati képviselő, aki jelenleg is társasházkezelőként dolgozik. A Szeged Televíziónak azt mondta:

úgy látja, az a közös képviselők ellenvetése a kukák hivatalos átvételével szemben, hogy őket és a lakóközösségben a lakástulajdonosokat terheli a felelősség a szelektív hulladékgyűjtők tisztán tartásáért és megóvásáért.

„A közterületen hagyott kukákért nagyon nehéz felelősséget vállalniuk” – tette hozzá Chovanecz Kata, aki szerint jobb tájékoztatásra lenne szükség az ügyben.

Chovanecz Kata február 17-én a Facebookon több kérdést is felvetett a kukákkal kapcsolatban. Az egyik így szólt: „A legtöbb kukát az utcán tudják csak tárolni, mert a panelházakban erre nincs lehetőség, ugyanis nincs felesleges, üres tárolójuk. Miért kellene felelősséget vállalnia bárkinek azért, ha egy járókelő kommunális hulladékot tesz a gyűjtőedénybe?”

A fideszes önkormányzati képviselő ugyanakkor a Szeged Televíziónak azt mondta: nagyon jó kezdeményezésnek tartja a szelektív hulladékgyűjtést, és a tudatosság növelésével valamint az több információval meggyőzhetők a szegediek, hogy jól járnak a sárga kukákkal.

Szolgáltató: vigyázni kell a kommunális kukákra is

A szelektív kukák átvételi feltételei nem különböznek a korábbi, kommunális hulladékgyűjtők átvételi feltételeitől a társasházi környezetben

– mondta a Szeged Televíziónak Farkas Gabriella, a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője. Hozzátette: eddig minden magyarországi nagyvárosban örültek a szelektív kukáknak, ezekre pedig ugyanúgy vigyázni kell, mint a korábban kiosztott kommunális kukákra.

A Szeged Televízió beszámolójából az is kiderül: Szegeden eddig 6 cég nem vette át a sárga kukákat, ez összesen 100 társasházat érint.

Farkas Gabriella kiemelte, hogy bár több háztartás sem vette át a sárga kukát Szegeden, azok kiosztása állami törvényi kötelezettség 2018. január 1-je óta, tehát a gyűjtőedények átvétele nem választható kategória.

Az át nem vett kukák után nem bírságol a szolgáltató, csak jelenti az önkormányzatnak, amely jegyzői hatáskörben jár el. Birság csak ezután szabható ki.

A cégvezető azt is hangsúlyozta: akkor sem bírságolnak, ha kommunális hulladék kerül a szelektív kukákba, de mivel az onnantól nem szelektív hulladéknak minősül, kénytelenek áthárítani az elszállítás költségét, ami 6300 forint az 1100 literes edények esetében. A szállítás költsége a társasházat terheli.

Ezt nézze meg!
Sárga kukák osztása: olyan nincs, hogy nem vesszük át
Van, ahol már ürítik az új sárga kukákat Szegeden
Hétfőtől a lakótelepeken is osztják a sárga kukákat Szegeden
Sárga kukák: Szentmihályon már osztópontokról vitték haza a lakosok
Vége a zsákolásnak: Gyálaréten már elkezdték a szelektív kukák kiosztását
Sárga kukák: három héten belül próbaosztás Szegeden
Néma a minisztérium a szegedi szelektív kukaügyben

Nézze meg a Szeged Televízió híradós anyagát!

(nyitókép: Kovalcsik Tamás)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: sárga kuka Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. tűz
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés