Hirdetés
Szegeden 2020. február 26. 10:09

Somody Imre: borzasztóan nehéz igazat mondani magunkról magunknak

A pénz, a gazdaság, a gazdagság, a növekedés, a karrier és az üzleti siker határozta meg hosszú ideig Somody Imre pályáját, amelyről ma már úgy vélekedik: élete nagy részében tévúton járt.

Hirdetés

Szegedi előadásán arról mesélt, hogyan lett sikeres, arrogáns, pörgő, nagy lábon élő, káromkodó üzletemberből valamilyen egészen másfajta ember. A Pedagógiai Esték – Mentorháló-sorozat 96. előadója volt Somody Imre, akit ezúttal is sorozat házigazdája, Porkoláb Mihály mutatott be és konferált az IH színpadára.

Anyagi biztonság, család és karrier – ez volt az a három dolog, aminek megvalósítását maga elé tűzte a pályáját 1981-ben indító Somody Imre, aki azzal robbant a köztudatba, hogy 1988-ban megalapította a vitaminok előállításával és forgalmazásával foglalkozó Pharmavit nevű céget. Egyszerűen jó ember akartam lenni – fogalmazott arról a korábbi önmagáról, aki a diplomaszerzés után neki vágott az életnek.

A siker azonnal rátalált. A Pharmavitnek köszönhetően Magyarországon rövid időn belül megduplázódott a vitaminfogyasztás, és a piac 50 százalékát a Somody vezette cég uralta. Óriási fegyverténynek számított, hogy a vállalkozást 1994-ben bevezették a Londoni Értéktőzsdére. Akkor úgy gondolta, semmi nem áll a cég növekedésének útjába. Az első meglepetés akkor érte, amikor a tulajdonosok elmondták neki: a korábbi éveknél kisebb növekedést és kisebb üzleti kockázatokat akarnak. Nem akartam részt venni az ellaposodó üzletben – idézte fel, hogyan gondolkodott minderről annak idején.

A második meglepetés sem sokat váratott magára. Egy Kanadába tartó repülőút során a cég két meghatározó osztrák tulajdonosa közölte a cég vezetőjével, hogy eladó a Pharmavit. Somodyt váratlanul érte a bejelentés, aki a repülőút végére szerette volna megtudni: mekkora vételárban gondolkoznak a tulajdonosok.

Végül minden várakozást felülmúló 110 millió dollárért a világ második legnagyobb gyógyszergyártó céget vette meg a Pharmavitet. Az eladáskor a cég vezetője sem járt rosszul. Bőven lett befektetni való pénze, amivel egészségügyi centrumot hozott létre Veresegyházon és belevágott egy kistérségi egészségügyi modellkísérletbe. Közben alapítója lett a Bolyai-díjnak, élelmiszeripari vállalkozásokat vásárolt. Majd szembejött vele az, ami eddig még soha: a kudarc. Vállalkozásai a túlélésért küzdöttek, feleségétől elvált, a fia egyenesen a szemébe mondta, hogy nem akar olyan apát, amilyen Somody. Közben állandó egészségügyi problémákkal küzdött.

Nem tudott kiszállni az üzleti élet pörgéséből, családjának csak az anyagi biztonságot tudta megadni, mást nem. Ez az üzletemberek drámája – vont mérleget előadásán Somody Imre.

Elvesztettem a fókuszomat, kilátástalan helyzetbe lavíroztam magam. Bálványokat hajszoltam, és egyre jobban kifáradtam ebben – fogalmazott, és innentől azt kutatta: hogyan tudna kikeveredni temérdek gondja közül. Egy református közösséghez csatlakozott 2007-ben, és utóbb kiderült, hogy ekkor hét éves keresési időszak kezdődött az életében.

Tiszteletre méltó őszinteséggel beszélt arról, hogyan gondolta megtalálni – megint csak tévúton járva – a maga Istenét. Használni akartam, és nem követni – elevenítette fel életének ezt a szakaszát. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: borzasztóan nehéz igazat mondani magunkról magunknak. Mégis kísérletet kell erre tenni. Vagy legalább arra, hogy ne hazudjunk magunknak.

Saját hitét egyszerű szavakkal fogalmazta meg. A magunkra rakott álarcokat és páncélokat kell levennünk ahhoz, hogy megtudjuk, kik vagyunk valójában. De a kérdés nem is annyira az: ki vagyunk. Helyette: a kié vagyunk? Az embernek legfontosabb tulajdonságává kell tennie a magában való elmélyülés képességét. Ezzel szoros kapcsolatban azt, hogy képesek legyünk magunkat komolyan venni – fejtette ki Somody Imre.

Egyáltalán nem mellékesen elmondta az előadás elején, közepén és végén, hogy két legnagyobb szellemi vitapartnere a kanadai klinikai szakpszichológus, Jordan Peterson, és az ugyancsak világhírű izraeli történész, Yuval Noah Harari. Nem hagyott kétséget a felől, hogy tőlük sokat lehet tanulni.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Pedagógiai esték Somody Imre