Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. február 25. 19:18

Petíciót indítottak a következő Nemzeti Konzultáció ellen

Háborog az ország egyik fele, és ennek a háborgásnak egyre többen adnak hallható hangot is. A Facebookon is bárki aláírhatja a tiltakozó akciót.

Hirdetés

A Magyar Szociológiai Társaság Elnöksége is csatlakozik a pszichológusok tiltakozásához a tervezett nemzeti konzultáció ellen – jelentette be a társaság elnöksége, akik egyúttal petíciót is indítottak az interneten.

Felhívásuk mellett azzal érvelnek, hogy

„a kormány újabb nemzeti konzultáció szándékát jelentette be. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a tervezett nemzeti konzultáció felülbírálja a független magyar bíróság döntését, és azt sugallja, hogy a roma nemzetiségű magyar állampolgároknak más jogaik vannak, mint nem roma polgártársaiknak, vagyis e konkrét esetben nem érdemelnek kártérítést az általuk elszenvedett hátrányos megkülönböztetés miatt.

Szociológiai kutatások sora támasztja alá, hogy az etnikai alapú szegregáció alacsonyabb minőségű oktatást eredményez, és súlyosan károsítja az ilyen környezetben oktatott gyerekek jövőbeli esélyeit mind a továbbtanulás, mind pedig a munkaerő-piaci lehetőségek terén. Miközben nyilvánvaló, hogy a kártérítés nem szünteti meg az okozott hátrányokat, a bíróság döntését megkérdőjelezni és a politikai kommunikáció részeként használni súlyos vétség a társadalmi béke ellen. A bírósági vizsgálat által is igazolt, a szegregált oktatás által felerősített társadalmi különbségeket csak komoly pedagógiai, oktatás-fejlesztési és az oktatás területén túlmutató közpolitikai lépések ellensúlyozhatják, amelyekre valóban nagy szükség volna. Szakmai meggyőződésünk azt követeli, hogy felhívjuk a kormány figyelmét a romák és nem romák együttélését próbára tevő nemzeti konzultáció veszélyeire, és kérjük, hogy ehelyett tegyenek meg mindent a szegregáció és a társadalmi feszültségek felszámolásáért.”

A petíciót ide kattintva írhatják alá.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: aláírásgyűjtés nemzeti konzultáció petíció
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés