Hirdetés
Hirdetés
 • Kezdőlap
 • Hírek
 • Szegeden
 • Universitas Kft.: Török Márktól egy Szabó Bálint képviselte cég vette meg a kisebbségi tulajdonrészt
Szegeden 2020. február 25. 14:07

Universitas Kft.: Török Márktól egy Szabó Bálint képviselte cég vette meg a kisebbségi tulajdonrészt

Rendkívüli testületi ülésen tettek pontot a napokban a tranzakció végére. Közben, információink szerint az egyetem a többségi tulajdonrészét ötmillió forintért értékesítette.

Hirdetés

Török Márk: Nem én adtam el a kisebbségi tulajdonrészt

Cikkünk megjelenése után a korábbi EHÖK-elnök e-mailt írt, reakcióját közöljük:

 • „Nem adtam el semmilyen céget, 2018 nyarán EHÖK-elnöki leköszönésemmel, folyamatosan adtam és adom le egyéb egyetemi képviselőségemmel összefüggő feladataimat, a HM Vagyonkezelő és az Universitas Kft. taggyűlési képviselőségét, 2019 novembere óta nem látom el.
 • A HM Vagyonkezelő nem ajánlotta fel megvételre az egyetemnek az üzletrészét.
 • Az Egyetem TV nem az Universitas Kft. tulajdonában, üzemeltetésében van.”

 

Korábban írtuk:

Tavaly decemberben Ivanics Attila ügyvezetésével megalakult Szegeden a Hód-Fest Nonprofit Kft., amelynek fő tevékenységi köre a vagyonkezelés. Ez a cég aztán januárban úgy döntött, megveszi az Universitas Nonprofit Kft. kisebbségi, 49 százalékos tulajdonrészét. A vásárlásnak most lett vége: a Szegedi Tudományegyetem szenátusa rendkívüli ülésen hagyta jóvá az üzletet.

A kisebbségi tulajdonrész Török Márkhoz és köréhez, a H.M. Vagyonkezelő Kft.-hez tartozott, most pedig egy olyan cégé lett, amelyiket Szabó Bálint szegedi önkormányzati képviselő képvisel.

Mi egyáltalán ez az Universitas Nonprofit Kft.?

Kicsit pongyolán, de érthetően fogalmazva, majdnem minden az egyetem környékén, ami nem konkrétan az oktatásról szól. Hozzájuk tartozik többek között:

 • a Jate Klub,
 • a TIK Kávézó,
 • a Radnóti Kávézó,
 • az egyetemi ajándékbolt,
 • az egyetemi jegyzetbolt,
 • az Egyetem TV,

foglalkoznak albérlet-közvetítéssel, volt fénymásolószalonjuk is, amely viszont már tavaly bezárt. Azaz van, kell itt pénznek lennie, mégis, a bisnode adatbázisa szerint a cégnek 2018-ban 550 millió 661 ezer forint árbevétel mellett az adózott eredménye mínusz 36 millió 356 ezer forint volt.

Mi vezetett idáig?

Rovó László rektor nem hosszabbította meg az egyetem és az Universitas közötti szerződéseket, emiatt bérfeszültség is támadt a kft.-n belül, ezért a kft. ügyvezetője, Bolgár Zsolt januárban le is mondott. Török Márk  közben „ráunt az egészre”, fölajánlotta az egyetem vezetésének a kisebbségi tulajdonrészt, százalékonként egymillió, azaz összesen 49 millió forintért. Ám az egyetem köszönte, nem kérte.

Hogy ezután milyen gyorsan talált egymásra Török Márk és a Hód-Fest, rejtély, de tény, az üzlet megköttetett, Szabó Bálint benn van az egyetemen is.

– A Likvid Kontroll Kft. a követeléskezelés mellett gazdasági és üzleti tanácsadással is foglalkozik, ennek keretében képviselhetem a Hód-Festet. Nem titok, ez a tranzakció része annak a folyamatnak, amit az egyetemmel kapcsolatosan elkezdtünk, amely kapcsán többször is sajtótájékoztatót tartottam: a kancellár ügye, Kobza Miklós szerződései, lehetne sorolni – mondta megkeresésünkre Szabó Bálint.

Közben azt is megtudtuk a Szegedi Tudományegyetem ötmillió forintért megvált saját tulajdonrészétől, és a különböző részegységeket, a Jatétól a kávézókon át ők akarják üzemeltetni. De akkor mit vettek meg, és ki, ötmillió forintért? Ez is rejtélynek tűnik egyelőre.

 • Szabóék elvileg egy kiüresített kft.-ben szereztek tulajdonrészt?
 • Vagy ez igazából nem is volt fontos, hanem az volt a lényeg, hogy „bejussanak” az egyetemre?

Az viszont biztos, Szeged kisváros: a Likvid Kontroll Kft. és a Hód-Fest Kft. gyakorlatilag szomszédok a Tisza Palotában, az egyik a D, a másik az M lépcsőházban működik.

gszl

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Likvid Kontroll Kft. Szabó Bálint Szegedi Tudományegyetem SZTE Tisza Palota Török Márk Hód-Fest Kft. Universitas Nonprofit Kft.
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés