Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Szegedi szociális háló: öt év alatt egymilliárdra nőtt a rászorulók támogatására fordítható összeg – Rekord alacsony lett mára a munkanélküliség
Szegeden 2020. február 25. 08:56

Szegedi szociális háló: öt év alatt egymilliárdra nőtt a rászorulók támogatására fordítható összeg – Rekord alacsony lett mára a munkanélküliség

Szeged – miután az állam teljesen kivonult – 2016-ban hozott létre először szociális alapot, ami mára több mint egymilliárd forintra nőtt. A közlekedési társaság támogatása mellett a kiadások jelképes dobogójára az idén is a környezetgazdák kerültek fel, ők több mint 2,3 milliárd forintot költhetnek a közterek, a zöldfelület karbantartására. A Szegedi Tükör költségvetésről szóló sorozatának második része.
Hirdetés

A kormány lassan teljesen kivonul a közösségi közlekedésből is, hosszú évek óta még a törvényi finanszírozási kötelezettségének sem tesz eleget, ma már a nyugdíjasok ingyenes és a diákok kedvezményes utazását sem finanszírozzák.

A legnagyobb terhet – a közlekedési kiadások ötven százalékát – az önkormányzat vállalja magára, ez az idén 3,7 milliárd forinttal terheli a költségvetést.

A jegyárak emelése helyett azonban más megoldást választott a város. Mihálik Edvin zöld tanácsnok javaslatára felszabadítja az állami és közintézmények által eddig lefoglalt parkolóhelyeket, ez – amellett, hogy a korábbinál igazságosabb rendszert alakít ki – még 250 milliós bevételt is hoz az önkormányzatnak, amit a szegedi közösségi közlekedés támogatására fordítanak, remélve, hogy így egyre többen hagyják majd otthon autóikat és választják ezt a környezetbarát közlekedési formát.

A kormány beszedi az adót, de már alig ad vissza belőle: Szeged a saját erejéből működteti a várost

Szeged teljes költségvetésének 42 százaléka, 32 és fél milliárd forint jut idén a város működtetésére, ez 1,6 milliárd forinttal több, mint egy évvel korábban.

– Az önkormányzat működési kiadásainak felét, több mint 16 milliárd forintot ma már a helyben befizetett adókból tudja fedezni, miközben a város működési kiadásaihoz az idén először már kevesebb, mint 6 milliárd forinttal járul hozzá az állam. Ez is azt jelzi, hogy Szeged minden tekintetben a saját lábán áll – mondta Botka László a költségvetés bemutatásakor.

A kiadási dobogó legfelső fokán változatlanul a Környezetgazdálkodási Nkft. foglal helyet: az önkormányzati cég az idén 2 milliárd 362 millió forintból tarthatja rendben a köztereket, parkokat, zöldfelületeket, oldhatja meg a téli hóeltakarítást. A dobogó második fokán helyet foglaló SZKT 2 milliárd 226 millió, a harmadik „helyezett” Sport és Fürdők Kft. pedig 971 milliós támogatást kap idén a várostól ahhoz, hogy közfeladatait egész évben el tudja látni.

A szegedi száz százalékban önkormányzati tulajdonú társaságok összesen 6 milliárd 860 millió támogatást kapnak ahhoz, hogy 2020-ban is jó színvonalon tudják működtetni a várost.

Az állam magára hagyta a rászorulókat, a város viszont egyre erősebb szociális hálót sző

Az állami elvonások legnagyobb vesztesei továbbra is a legszegényebbek. Miközben a kormány teljesen leépítette a szociális ellátórendszert, addig Szegeden az országban egyedülálló szociális ellátórendszert sikerült saját erőből kiépíteni.

Az önkormányzat 2016-ban egy 400 milliós segélyezési alapot hozott létre a költségvetésben. Ezt 2017-ben 500 millióra, majd 600 millió forintra növelte. Az idén pedig már 1 milliárd 50 millió forint szerepel pénzbeli szociális ellátásokra – ezzel a magyar városok közül továbbra is Szeged költi a legtöbbet szociális kiadásokra.

Rendszeresen minden évben több mint 12 ezer család részesül valamilyen szociális támogatásban. Tavaly óta pedig minden szegedi nyugdíjas és általános iskolát kezdő diák szülei évi egyszeri 10-10 ezer forintos támogatás kap alanyi jogon.

Szeged az országban egyedülálló módon négy éve szociálisbérlakás-programot is indított. Az elmúlt öt évben 2 milliárd forintért összesen 700 lakást sikerült felújítani és pályázat útján, a piaci lakbér töredékéért bérbe adni rászoruló szegedi családoknak. A program az idén is folytatódik.

Tavaly 2 százalék alá süllyedt a munkanélküliség a városban

A korszerű munkahelyekért folyó verseny egyik legnagyobb győztese Szeged, amely – építve a helyi egyetemre – a tudásalapú gazdaságot igyekszik fejleszteni. Az itt megtelepedett cégek többsége azért választotta a várost, mert itt nagy számban talált jól képzett, magasan kvalifikált munkaerőt.

Az elmúlt években így az informatikai és az üzleti szolgáltató szektor közel 3 és fél ezer új álláslehetőséget teremtett Szegeden. Olyan világcégek hoztak minőségi munkahelyeket, mint a BP, az EPAM, vagy az NNG, amelyek azóta is folyamatosan bővülnek.

Ennek köszönhetően ma már országosan is a legalacsonyabb, mindössze 1,99 százalék a munkanélküliség aránya a városban. Ez azt jelenti, hogy száz szegedi közül mindössze kettő keres állást, miközben Debrecenben négyen, Miskolcon pedig még ennél is többen.

Az önkormányzat nemcsak az infrastruktúra fejlesztésével, hanem komoly pénzügyi támogatással is igyekszik új munkahelyeket teremteni. A Szegedi Foglalkoztatási Paktum keretében az elmúlt években több mint 660 szegedi munkavállalását támogatta. Közel százan pedig saját vállalkozás beindításához kaptak anyagi támogatást a várostól.

A program második része az idén indul, 1 milliárd 800 millió forint áll rendelkezésre újabb munkahelyek létrehozására.

Hasít a turizmus, Szeged az egyik leglátogatottabb magyar város

Az informatikai és a szolgáltató szektor mellett mára a turizmus lett a város egyik húzóágazata. Szeged évek óta az öt leglátogatottabb magyar város között foglal helyet.

Top 5 belföldi úti cél

1. Budapest
2. Siófok
3. Eger
4. Hajdúszoboszló
5. SZEGED

Forrás: szallas.hu

Az elmúlt három évben több mint 50 százalékkal nőtt a vendég- és a vendégéjszakaszám: míg 2015-ben 253 ezer addig tavaly már közel 450 ezer éjszakát töltöttek náluk a turisták. Az elmúlt négy évben közel 30 százalékkal nőtt a kereskedelmi szálláshelyek bevétele, tavaly elérte a 3,6 milliárd forintot.

A szegedi idegenforgalom kimagasló sikere szakértők szerint annak köszönhető, hogy a városban rendkívül gazdag és színes a programkínálat, valamint annak, hogy folyamatosan fejlődik.

Szegeden évek óta nagyszabású turisztikai fejlesztések zajlanak: vendégcsalogató beruházásokra összesen 3 milliárd forintot fordít a város. Ennek kapcsán újult meg a Belvárosi Mozi, korszerűsödik a múzeum, hamarosan elkészül a vadaspark 250 négyzetméteres orrszarvúháza és lesz új kikötő a Partfürdőn.

A város költségvetéséről szóló sorozatunk következő részében többek között ismertetjük a tervezett sportcélú fejlesztéseket, az energetikai beruházásokat és azt is bemutatjuk, hogyan lesz igazán zöld város Szeged.

A sorozat első része itt olvasható.

Rafai Gábor

Nyitóképünkön Pál Birgitta és családja a városháza házasságkötő termében 2019. szeptember 12--én. Ekkor vehették át ünnepélyesen Székely sori szocális bérlakásuk papírjait Botka lászló polgármestertől 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: költségvetés