Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. február 24. 19:02

Német Tibor Rovigóból: Hatalmas a készültség, egyelőre ezt tapasztaljuk a koronavírusból

Egykori délmagyarországos kollégám, Német Tibor, és felesége, N. Rácz Judit boldog nagyszülők Észak-Olaszországban. „A koronavírus kellős közepén” élnek, jól vannak, nincs baj a kisvárosban – még.

Hirdetés
Hirdetés

Kollégám arról beszélt, amikor fölhívtuk, hatalmas a készültség, minden bezárt, az iskolákban tanítási szünet van, a sporteseményeket is elhalasztották.

– Az unokánknak most lett volna az első éles ökölvívómeccse, de el kellett halasztani – őt ez annyira nem izgatja, mi sokkal jobban készültünk rá – mondta nevetve Német Tibor. Rovigo egyébként egy vásárhelynyi nagyságú kisváros Padovától délre. Egyelőre hozzájuk még nem gyűrűzött be a vírus, és nem tapasztalják azt sem, amiről a sajtó beszámolt, hogy kiürültek a boltok, minden hiánycikk. – Az olaszok nagyon komolyan veszik az egészet, hatalmas a készültség, igaz, ez máskor is így volt minden esetben. Emlékszem, amikor havazott, akkor egyből tanítási szünetet rendeltek el, akkor is megállt az élet, hogy nehogy valaki megsérüljön.

Lenn pirossal „bekeretezve” Rovigo, a legközelebb nagyváros Padova, de Velence sincs messze

Közben az MTI összefoglalója szerint már hét halálos áldozata van a vírusnak Olaszországban, az utolsó beteg, egy 80 esztendős férfi a nap folyamán a milánói Sacco kórházban halt meg. A vesztegzár alá helyezett Lodi térségéből származott. Kevesebb mint egy nap alatt majdnem kétszeresére emelkedett az olaszországi áldozatok száma. A legtöbb áldozatot Lombardiából jelentették, egy idős férfi Venetóban halt meg – ebben a régióban van Rovigo, a fertőzöttek száma itt meghaladja a harmincat. További betegeket Emilia Romagnában, Piemontban és a közép-olaszországi Lazióban regisztráltak. Utóbbiban két kínai turistáról van szó, akiket még február elején szállítottak kórházba egy római szállodából, állapotuk javulóban van. A betegek felét kórházban ápolják, mintegy harmincat intenzív osztályon.

A halottak és fertőzöttek száma folyamatosan változik: a hivatalos adatokat az olasz katasztrófavédelem jelenti be minden délben és este, de a tartományok ezzel egy időben közlik saját adataikat is, amelyek nincsenek mindig összhangban egymással.

Az olasz hatóságok továbbra is a fertőzés „okozóját” keresik: több, Olaszországba januárban és februárban visszatért kínait ellenőriztek már, de egyik sem bizonyult fertőzöttnek. Arra is választ keresnek, van-e kapcsolat a fertőzés két észak-olasz gócpontja, vagyis Veneto és Lombardia régiók között.

Milánóban a metrójáratok majdnem üresen közlekednek, Torinó központja is leginkább szellemvárosra emlékeztet. A liguriai Genovában néhány pap a templomok helyett interneten misézik. Más észak-olaszországi városokban leállították a közös ebédet, vacsorát a szegénykonyhákon, ehelyett élelmiszercsomagokat osztanak. A Trenitalia olasz vasúttársaság bejelentette, hogy megtéríti a jegyárat annak, aki lemondja Észak-Olaszországba szóló utazását.

Március 31-éig felfüggesztették a sztrájkokat és tüntetéseket. A gócponttól távolabbi olaszországi városokban is üresek a mozik, edzőtermek, visszaesett a látogatók száma a firenzei Uffizi-képtárban is. Románia után Horvátország is bejelentette, hogy ellenőrzi az észak-olaszországi térségből érkező utasokat. A Mauritius-szigeteken nem engedték leszállni egy repülőről az észak-olaszországi turistákat, a francia Lyonban egy olasz turistabusz észak-olasz sofőrjét vitték kórházi ellenőrzésre.

Az olasz kormány egyeztetést tervez a szomszédos országokkal. Giuseppe Conte miniszterelnök úgy vélte, a schengeni mozgásszabadság korlátozása nem jelent megoldást. Az EU 230 millió euróval támogatja Olaszországot a helyzet kezelésére.

A kormány a fertőzéstől érintett térségekben felfüggesztette az adófizetési kötelezettséget. A milánói tőzsde jelentős veszteséggel zárta a napot.

Nyitóképünkön a wikipédiáról való. Nem most készült, de körülbelül ennyire ürülhet majd ki a kisváros, ha ott is fölüti a fejét a koronavírus. Reméljük, odáig nem jut el.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: koronavírus Olaszország