Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. február 24. 17:23

Hulladéktérkép készül Szegeden és környékén a Tiszára és mindkét partjára

Hulladéktérkép készül a Tisza teljes hosszában és árterében. Február 28-án és 29-én a PET Kupa és a Hulladékmentes.hu szervezésében Szeged és Algyő között járják be a Tisza mindkét partját, hogy feltérképezzék a szennyezett területeket.

Hirdetés
Hirdetés

Már év elején elindult a Tisza-menti ártéri erdők hulladék-térképezése. Február 28-án és 29-én a PET Kupa és a Hulladékmentes.hu szervezésében Szeged és Algyő között járják be a Tisza mindkét partját, amire várják az önkéntesek jelentkezését. Ezúttal nem szemetet szednek, hanem okostelefonos alkalmazással bejelölik a szennyezett területeket, hogy később hatékonyan tudják megszervezni a hulladékgyűjtő akciókat. További információk a PET Kupa Hulladékmentes.hu Facebook-oldalán.

A Tiszta víz, boldog Tisza program célja a teljes folyóra kiterjedő hulladéktérkép létrehozása. A Tisza expedícióban a teljes folyót végighajózzák őszig, és felméréseket végeznek önkéntesek, hulladékgazdálkodási szakemberek és kutatók.

(fotók: PET Kupa)

Elsődleges cél, hogy a szabad szemmel is látható műanyag-lerakódások pontos helyét és méretét részletesen feltáró tiszai hulladéktérképet kiterjesszék a teljes folyóra és annak mindkét partjára.

A PET Kupa összefoglaló tanulmányban teszi majd közzé magyar és angol nyelven a projekt eredményeit. A szennyezett pontok feltérképezését követően létrejön egy honlap is, ami oktatási és szemléletformálási célokat szolgál, gyakorlati tippeket és megoldásokat felvonultatva a hulladékcsökkentéshez. A nyilvános programhoz várják önkéntesek jelentkezését.

Dóra Szilvia, a PET Kupa kommunikációs vezetője lapunknak kérdésére, vannak-e korábbi adatok, esetleg már felkutatott műanyagszennyezési gócpontok Szegeden és környékén, azt válaszolta, jelenleg nincsenek átfogó adataik, csak ad hoc adatok állnak rendelkezésre. Ezek a petkupa.hu honlapján állnak rendelkezésre a Trash-out alkalmazásban.

– Éppen ezért tartjuk fontosnak a Tiszta Víz, boldog Tisza programot, mert ennek során kapunk majd átfogó képet a szennyezésről – hangsúlyozta Dóra Szilvia, akitől megtudtuk, várhatóan októberben ér Szegedre a műanyagszennyezés gócpontjait a folyón feltáró Tisza expedíció. Ennek apropóján filmvetítéseket, előadásokat és gyerekprogramokat is terveznek Szegeden. Dóra Szilvia elmondta, a Szeged–Algyő szakasz után Szeged és Röszke között is felderítik az árteret. Még nem tudják, pontosan mikor, de időben értesülhetnek az eseményről az érdeklődők a PET Kupa Facebook-oldalán.

Szabó C. Szilárd

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: környezetvédelem Tisza Algyő ártér hulladék PET Kupa PET palack szemét