Hirdetés
Szegeden 2020. február 24. 14:31

Teljesen megújult a Pitypang utca Tápén

Képriport
Új útburkolat, valamint korszerű csapadékelvezető rendszer teszi könnyebbé mostantól a tápéi Pitypang utca és környéke lakóinak életét. Ráadásul sebességkorlátozás is életbe lép ezen a szakaszon, így biztonságosabb lesz a közlekedés.
Hirdetés

Befejeződött az útfelújítás a tápéi Pitypang utcában, amelyet az autósok előszeretettel használnak az algyői főút alternatívájaként, így a javarészt külterületi szakasz jóval forgalmasabb, mint általában a hasonló jellegű településrészek. Szécsényi Rózsa gazdasági alpolgármester – aki egyben Tápé egyéni önkormányzati képviselője is – elmondta, hogy a külterületi utakat érintő fejlesztés a Dorozsmához közeli Öreghegy dűlőn is zajlik, és ott a tervek szerint nyáron érnek véget a munkálatok.

A Vidékfejlesztési Programban meghirdetett „Külterületi utak fejlesztése és erőgépek beszerzése” elnevezésű projektre 116,2 millió forint európai uniós támogatást használ fel a szegedi önkormányzat, amely ehhez az összeghez több mint 70 millió forintot tesz hozzá önerőből. A Pitypang utca korszerűsítése ennek a projektnek a részeként valósult meg. A felújítást tavaly októberben kezdték el, és három hónap alatt befejezték. Az út 385 méter hosszan aszfalt burkolatot kapott, így jobban bírja a terhelést. Ebből 340 méter külterületi útszakasz, amely a támogatásból készült el, 45 méter belterületi szakaszt pedig 100 százalék önerőből újított fel az önkormányzat.

A felújított Pitypang utcáról készített képeinket a fenti nyitófotóra, vagy ide kattintva találja (fotók: Iványi Aurél)

Fontos változás még, hogy egy most elfogadott önkormányzati döntés szerint a Pitypang utcában ezen túl csak 30 kilométer/óra sebességgel lehet közlekedni, ugyanakkor a Zágráb és Gerle utcai kereszteződésekben Stop táblákat helyeznek ki. Az aszfalton ugyanakkor jelzik a veszélyes útkereszteződést. Erre azért van szükség, mert a jelentős átmenő forgalom eddig 50 kilométer/órás megengedett sebességnél zajlott, ami igen veszélyessé tette az útszakaszt. Az új aszfalt jóval tartósabb lesz, mint a korábbi kátyús útszakasz felülete, ugyanis a csapadékvizet elvezetik a szintén most korszerűsített csatornarendszerbe.

A Széksósi útba torkolló Öreghegy dűlő esetében 2222 méter hosszon újul meg. Ennek az útnak kisebb a forgalma, ezért 4 méter széles stabilizált útalapot és felületzárt burkolatot alakítanak ki rajta. A felújítás itt még zajlik, a tervek szerint ezt is fél éven belül átadják a forgalomnak. A Pitypang utcában a közbeszerzési eljárás nyertese, a Harmat és Társai Kft. végezte a munkát, az Öreghegy dűlő esetében pedig a NORBO-ÉP Kft. a kivitelező.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió összefoglalóját!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szécsényi Rózsa Tápé útfelújítás