Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. február 23. 16:46 Forrás: MTI

Koronavírus: megszakítják Velencei karnevált

Először 1094-ben említette írásos emlék a velencei karnevált. Azóta „nem sokszor” maradt el, maradt félbe. Idén igen.

Hirdetés
Hirdetés

Az észak-olaszországi Lombardia tartományban kilencvenre emelkedett az új koronavírus fertőzöttjeinek száma – közölte vasárnap a tartomány jóléti felelőse Giulio Gallera a SkyTg24 hírcsatornán. Fél nappal korábban, szombat éjjel még ötvennégy fertőzöttről tudtak Lombardiában. Giulio Gallera hangsúlyozta, hogy a fertőzöttek több mint fele „nincsen rossz állapotban”, húsz százalékukat viszont intenzív osztályon kezelik. Eddig több mint háromezer személyen végeztek koronavírustesztet Lombardiában. Attilio Fontana tartományi elnök úgy nyilatkozott, szerinte szigorúbb határellenőrzést kell bevezetni Olaszországban.

Az északolasz tartományban azonosított újabb fertőzöttekkel országosan százharminc fölé emelkedett a koronavírusos esetek száma – közölte az olasz polgári védelem. Nemcsak Lombardiában, hanem a fertőzés másik gócpontjában, Veneto tartományban is a korábbi tizenhétről már huszonnégyre nőtt a betegek száma, Emilia Romagnában kilenc, Piemontéban hat, Lazióban kettő fertőzöttet tartanak számon. Az utolsó országos adat hetvenhat fertőzöttről szólt. Eddig két személy veszítette életét, egy idős férfi Venetóban és egy szintén idős nő Lombardiában.

Milanó polgármestere, Giuseppe Sala bejelentette, hogy Lombardia egész területén hétfőtől zárva tartanak az oktatási intézmények legalább egy héten át. Bezárják a múzeumokat, színházakat, mozikat is. Március elsejéig bezárták az oktatási intézményeket Veneto tartományban is. Piemonte és Friuli-Venezia Giulia tartomány egyelőre csak az egyetemek egyhetes bezárását jelentette be.

Giuseppe Conte miniszterelnök vasárnapra virradó éjjel rendkívüli, törvényerejű intézkedéseket jelentett be, amelyekkel két hétre vesztegzár alá helyezték az új koronavírus okozta járvány olaszországi gócpontjainak tartott két térséget. Az intézkedés Lombardiában a Milánó közeli Lodi város térségében lévő tizenegy önkormányzat lakosait érinti, közel 47 ezer embert. Az északkeleti Veneto tartományban 3500 embert helyeztek karantén alá Vo' Euganeo területén, amely Padova körzetében van.

A koronavírus-járvány olaszországi terjedése miatt megszakítják a velencei karnevált – jelentette be vasárnap Luca Zaia, az északkelet-olaszországi Veneto tartomány kormányzója, miután Velencében két idős ember került kórházba. A karnevál eredetileg keddig tartott volna.

– Drasztikus eszközökhöz kell folyamodnunk – hangsúlyozta újságíróknak Zaia. Arra a kérdésre, hogy ez a karneváli események lemondását is jelenti-e, a kormányzó azt válaszolta, hogy a bejelentésre váró rendkívüli intézkedések ezt is tartalmazzák, „és még több mást is”. Olasz sajtójelentések szerint az egekbe szökött az azonnali hiánycikké vált fertőtlenítőszerek és maszkok ára, amelyeknek immár feketepiaca is van. A hatóságok közben úgy döntöttek, hogy az Afrika felől a szicíliai Pozzallo kikötőjébe érkező újabb menekültcsoportot is karanténba helyezik.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: koronavírus Olaszország Velence Velencei karnevál