Hirdetés
Túl a városon 2020. február 23. 15:33 Forrás: Szegedi Tükör

Lakner Zoltán: Egy veszélyes utánlövés

Kommunikációs morzsapartit rendez a kormány, vagy ahogy a nagyra becsült Krekó Péter kolléga nyilatkozta, ami most zajlik, az egy Finkelstein-béta verzió.

Hirdetés

Akik ismerik, azt mondják a reaktivált és repatriált Habony Árpádról, hogy nem zsenije a politikai kommunikációnak. A néhai Arthur Finkelstein – akinek a tudását a magyar adófizetők voltak kedvesek megspendírozni a Fidesznek – a maga módján géniusz volt. Olyan elme, aki a semmiből teremtett úgymond tényeket, és átalakította bevett fogalmak értelmezését. Fő műve a liberalizmus kifejezés mérgező szóvá alakítása volt. Ezt a szabadalmát világszerte úgy alkalmazzák, mint egy gyorsétterem franchise-át.

Habony tudása viszont inkább abban áll, hogy a kommunikációban már meglévő elemeket az adott politikai szituációra alkalmazza, összeillessze, új kombinációkat előállítva. Ez sem kis képesség, hiszen például Rogán Antal láthatóan nem rendelkezik vele. Azonkívül Habonyból hiányzik a gátlás, amely többünket elfogna, ha sokadjára kellene ugyanazt eladnunk. Neki mindegy, hogy utánlövés, csak célba találjon.

Jelen esetben arról van szó, hogy az önkormányzati választás legalábbis a lehetőségét elhozta annak, hogy az ellenzék kihívást intézzen a Fidesszel szemben. Sosem hittem abban, hogy „a Fidesz retteg” a hatalom elvesztésétől, ugyanis a hatalom megszerzéséhez és megtartásához ennél sokkal professzionálisabb viszony fűzi Orbánt és pártját. Ettől még igaz, hogy a hatalmat meg akarják tartani. Ehhez eszközt kínál, ha a kisebb-nagyobb ellenzéki ügyek kapcsán reszelgetik ellenfeleiket, de az igazán nagy dobás sosem ez – hanem az, ha olyan témát talál a kormány, amellyel át tud nyúlni az ellenzéki táborba.

Ennek a legbiztosabb módja, ha valakit utálni lehet. Így lett a propaganda többször továbbfejlesztett csúcsterméke a migráció elutasítása, amely kifejlett formájában egyesítette az idegenellenességet, a nemzetellenes világ-összeesküvés létével kapcsolatos vakhitet, a másként gondolkodó honfitársaink utálatát és az ismeretlentől való félelmet.

Mikor a migránsozás társadalmi hatásait kutatók mérték néhány évvel ezelőtt, azt találták, hogy különös módon némileg csökkent a cigányellenesség, és nem növekedett az antiszemitizmus. A gyűlölet ugyanis átáradt a muszlim bevándorlókra, akik itt sem voltak. Azt is kimutatták a felmérések, hogy a titkos összeesküvésekben való hit elmélyült. Az a mechanizmus, amely az egyes csoportok elleni gyűlöletet táplálja, készségszintűvé vált a magyar társadalom széles rétegeiben.

Az elmúlt hetek fejleményei alapján úgy tűnik, a legújabb habonyi ötlet az, hogy lehetne egyszerre utálni, utáltatni a menekülteket és a romákat.

Hogyan, hogyan nem, éppen a politikailag szükséges pillanatban élesedik a migránsveszély. Közben egy olyan jogerős kártérítési ítéletet pécéz ki a kormány, amelyben romák az érintettek. És ha már itt vagyunk, kikkel szemben lehet még felháborodást kelteni – igen, az elítéltekkel szemben. Mindehhez hozzá lehet csapni egy kampányt a bíróságok ellen is – amelyekkel a kormány régóta birkózik –, és egyébként, ha már bíróságok, akkor megpróbálnak még egy bőrt lehúzni a Szeviép-ügyről is.

Így áll össze a Habony-legó. A választók pedig olyan nagyvonalúak, hogy ezt is kifizetik majd, nemzeti konzultáció formájában.

A kormányra nézve nem túl hízelgő, hogy szellemi kapacitásából csak ennyire futja. Minden versenyhátránya ellenére azonban az ellenzéknek is dolga van azzal, hogy a propaganda e béta verzióját ne lehessen már eladni a választóknak.

Lakner Zoltán

Mi ez a cikk itt megint Laknertől?

Két ismert szerző, politikai elemző csatlakozott  hozzánk: Lakner Zoltán és Ceglédi Zoltán kifejezetten a szeged.hu-ra írt publicisztikái mostantól minden héten csütörtökön és pénteken olvashatók az oldalon. Sőt, havonta egyszer a Szegedi Tükörben is megjelennek majd az írásaik – ez az első Lakner-szöveg Szeged város lapjában, amelyet mi is átveszünk.

Ez itt az első cikk Cegléditől, ez meg a második, a múlt héten jelent meg Laknertől az első írás, és itt van a második – ez így megy majd tovább hétről hétre.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Fidesz Habony Árpád jegyzet kommunikáció Lakner Zoltán Szegedi Tükör