Hirdetés
Túl a városon 2020. február 23. 09:13 Forrás: Szeged Televízió

Vízpótlás a Homokhátságon: folytatódik a csatornarendszer kialakítása

Csatornákat alakítanak át és szivattyútelepeket építenek ki, hogy a Tiszából a száraz időszakokban a szántóföldek irányába folyhasson a víz. Ez folyamatos vízpótlásra ad lehetőséget a homokos mezőgazdasági területeken.

Hirdetés
Hirdetés

Térségünk egyik leginkább aszállyal sújtott része a Homokhátság. Az Európai Unió által támogatott beruházás célja kifejezetten a vízhiányos időszakokra való felkészülés és az alkalmazkodóképesség javítása. A klímaváltozással a folyamat még inkább fokozódik, ezt csupán enyhíteni lehet a Tiszából történő vízpótlással.

„A Duna–Tisza közi hátságon nagyon komoly talajvízszint csökkenés következett be. Tehát a növényzet számára már ezek a vízkészletek nem is elérhetőek és ez egyre nagyobb problémát jelent. Ezért a mi célkitűzésünk az, hogy egy közel 30 kilométeres úton hozzuk el a Tiszából az algyői vízrendszeren keresztül egészen Mórahalom térségéig a tiszai vizet, ami egy folyamatos vízpótlásra ad majd lehetőséget”

– mondta a Szeged Televíziónak Priváczki-Juhászné Hajdu Zsuzsanna az ATIVIZIG osztályvezetője.

A magyar–szerb határon átnyúló uniós projekt teljes költségvetése 7 millió euró, ebből a magyar fél 4,2 millió eurót használhat fel. Az összetett és több lépcsős beruházásban a csatornahálózat egyes részeit már korábbi támogatások révén is fejlesztették. Jelenleg a szivattyútelepek kiviteli terveit véglegesítik, vagy már jóvá is hagyták. A belvizes időszak után tudnak majd hozzálátni a csatornafejlesztési munkálatokhoz.

„Felkészültek arra a kivitelezők, hogy a nyomóvezetéket fejezzék be, ez a nyomóvezeték ez egészen az algyői főcsatornától indul és egy csillapítóaknáig fog tartani. Jelenleg még ennek a befejezése várat magára, ezért építették a vákuumkutakat a nyomócső tervezett nyomvonalán végig. Fog épülni egy szivattyútelep, fejlesztése fog megvalósulni, valamint egy teljesen új szivattyútelep, az ivánszéki szivattyútelep fog megépülni”

– mondta Priváczki-Juhászné Hajdu Zsuzsanna.

Idén, ebben az öntözési szezonban a vízpótló-rendszer egésze még nem fog üzemelni. A kivitelezők szerint a teljes befejezés és a műszaki átadás őszre várható.

Videónk is van! Mindezt megnézheti a Szeged Televízió híradójának riportjában is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság aszály Ativizig csatorna Tisza

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés