Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. február 22. 16:34

MSZP: Létre kell hozni a negyedik magyar köztársaságot

Mármint, ha 2022-ben az ellenzék az MSZP-vel együtt kormányra jut.

Hirdetés

Kunhalmi Ágnes, az ellenzéki párt választmányi elnöke a választmány ülése után tartott szombati sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az új magyar köztársaságnak nemcsak demokratikusnak, hanem szociálisnak is kell lennie.

Az új köztársaság olyan elemeket tartalmazna, mint a gyermekközpontú oktatás, ahol a lexikális tudás mellett a képességek fejlesztésére is odafigyelnek, és a betegközpontú egészségügy, ahol korszerű európai gyógyítási módokat ajánlanak, és „nemcsak a kifestésre koncentrálnak”

– mondta Kunhalmi.

Szerinte elengedhetetlen egy erős nyugdíjkorrekciós program, az alacsony nyugdíjak felzárkóztatása, ezért az új köztársaság fontos pontja az európai minimálnyugdíj bevezetése is. Az MSZP továbbá a vegyes, azon belül a svájci indexálás figyelembe vételét ajánlja a nyugdíj számításakor, mert ha a Fidesz visszatérne ehhez, 2,8 helyett 6,5 százalékkal emelkedne a nyugdíj idén.

A választmányi elnök kiemelte, hogy

meg kell fékezni a lakhatási válságot is, ennek érdekében lakbérplafont kell bevezetni, és a bérlakásprogram fejlesztésére van szükség. Szerinte minimálbért adómentessé kell tenni, mert az azonnali 25 ezer forintos emelést jelentene.

Az negyedik magyar köztársaság bevezetése sarkalatos pontja az MSZP javaslatának, amitől nem fognak eltérni, az ellenzéki egyeztetésen pedig mindenkinek ajánlani fogják – mondta.

Orbán Viktor miniszterelnök a magyar költségvetésben is érvényesítse azt az Európai Tanács ülésén elhangzott véleményét, hogy ne a gazdagok kapjanak többet. Az MSZP azt szeretné, hogy az Európai Unió ne kevesebbet adjon Magyarországnak, hanem akadályozza meg a pénz ellopását, ezért a párt maximálisan egyetért azzal, hogy jogállami keretekhez kössék az uniós kifizetéseket

– mondta Kunhalmi Ágnes.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az ellenzéki együttműködés az egyetlen út, ami 2022-ben kormányváltást hozhat, ezért a párt továbbra is abban hisz, hogy közös miniszterelnök-jelölttel és közös egyéni választókerületi jelöltekkel kell megküzdeni a Fidesszel.

Az elnök ezért reméli, hogy a Demokratikus Koalíció által indított konzultáció során a párt szimpatizánsai és tagjai meg fogják győzni a párt vezetőit, hogy ez az egyetlen helyes út. 

„Aki külön indulásról beszél, veszélyezteti a változást, és ellent mond annak a választói akaratnak, amelynek tanúi voltunk” az október 13-i önkormányzati választásokon

– mondta.

Tóth azt is mondta, hogy

az MSZP az ellenzéki együttműködésben egyenrangú félként kíván részt venni. A pártot senki nem tekintheti a lábtörlőjének

– jelentette ki az elnök, aki azt is elmondta, hogy emiatt a választmányi ülésen úgy döntöttek, hogy azok, akik elhagyják a pártot, és a későbbiekben önkormányzati vagy országgyűlési választásokon más párt színeiben kérik az MSZP támogatását, attól azt meg fogják tagadni.

Kérdésre válaszolva hibásnak nevezte azt a politikát, ami egy másik párt kifosztásáról szól. A koalíciós programnak, a választási részvételnek és a kormányzásnak bizalomra kell épülnie – mondta, hozzátéve: reméli, hogy ez a bizalom helyre áll.

(fotó: MTI/Kovács Attila)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Kunhalmi Ágnes MSZP Orbán-kormány Tóth Bertalan
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés