Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • 2020 első rendes közgyűlése: elfogadták a költségvetést, a parkolási rendszer átalakítását
Szegeden 2020. február 21. 08:39

2020 első rendes közgyűlése: elfogadták a költségvetést, a parkolási rendszer átalakítását

Képriport
Októbertől változik a parkolási rendszer Szegeden, elfogadták Mihálik Edvin tanácsnok előterjesztését. Új vezetője van a Bábszínháznak és az NGSZ-nek, régi-új vezetője az IKV-nak, Katona Márta Szeged díszpolgára 2020-ban, Pro Urbe díjat kap idén Géczi József Alajos és Pál József.

Hirdetés
Hirdetés

Nevezzük mozgalmasnak, változatosnak, de az tény, volt minden a mai közgyűlésen: viccek, úgynevezett poénok, Casablanca, újságíró fegyelmezése – és akkor az érdemi, komoly munka még csak eztán jött. Tekerjenek le tudósításunk végére, és görgessenek fölfelé! Én élveztem, szerintem néhányan a képviselők közül is.

gszl

* * *

13:20 Minden más napirendi pontot is megszavazott a közgyűlést, véget ért a munkájuk a mai napra.

13:19 Kiss Ágnest a Bábszínház, Tóth András Lászlót az NGSZ, Csarnó Zsuzsánna az IKV vezetésére egyhangúlag szavazta meg a közgyűlés.

13:14 Parkolási rendszer átalakítása: 17 igen, 10 nem – elfogadták Mihálik Edvin előterjesztését.

13:10 Költségvetés: 17 igen, 6 nem, 4 tartózkodással elfogadták – Botka László polgármester gratulált Szécsényi Rózsának, majd megköszönte Szentgyörgyi Pálnak és a hivatal apparátusának is a költségvetés elkészítését.

13:07 Szabó Bálint ügyrendi hozzászólásként forgatókönyvet kér. Legközelebb kap ő is, most nem tudnak adni neki.

Katona Mártát választották díszpolgárnak

A közgyűlés zárt ülésen, egyhangúlag döntött a legmagasabb városi kitüntetésekről, a díszpolgári címről, a Pro Urbe díjról és a Szegedért Emlékéremről is.
Idén májusban Katona Márta csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermekkardiológus professzor veheti majd át Szeged napján a díszpolgári címet.
Pro Urbe díjat kap Géczi József nyugalmazott címzetes egyetemi docens, az SZTE Állam és Jogtudományi Kar Politológiai Tanszékének oktatója, valamint Pál József irodalomtörténész, egyetemi tanár, az MTA doktora.
Szegedért Emlékérmet vehet át a májusi díszközgyűlésen Bodor Dezső, a Szegedi Vízmű Zrt. műszaki igazgatója, Jójárt Ferenc, a Goodwill Pharma alapító-tulajdonosa és Kövér László, a Kövér Béla Bábszínház igazgatója.

13:05 Vége a szünetnek, határozathozatal jön.

12:53 Vége a zárt ülésnek, újra tíz perc szünetet tart a közgyűlés.

12:37 Zárt ülés következik.

12:34 Kérdések jönnek, tíz is, valamennyit Szabó Bálint nyújtotta be – a kérdéseket itt megtalálják.

12:28 Az interpellációk és kérdések jönnek, Szabó Bálinté a szó. A polgármestert interpellálja, két interpellációt nyújtott be. Az első a bíróságokról szólt. Botka László azt mondja, ne bohóckodjon itt Szabó Bálint. Szabó nem fogadta el a polgármesteri választ, a közgyűlés szavazott róla, elfogadták.

12:25 A tizenhatos napirendi pont jön: Szabó Bálint a harmadik Tisza-híd kapcsán küldött levél felől érdeklődik, kapott-e választ a polgármester Orbán Viktor miniszterelnöktől, a miniszterelnökségtől.

12:24 A tizenötös napirendi pont jön, Tápai Péter szól hozzá: „Soha nem szólal föl senki ennél a kérdésénél, gondoltam, megnyomom a gombot!” Ennyi, így történt.

12:22 A tizennégyes napirendi pont jön: Szécsényi Rózsa szól hozzá: ultimátumot kapott a város, hogy ha megtartja Szeged a kilencvenhárom főt, akkor felére csökkenti az állam a támogatást. „Megvan az első költségvetési módosítás, köszönjük szépen! Megtartjuk a közmunkásokat!”

12:19 A tizenhármas napirendi ponthoz Szabó Bálint azt teszi hozzá, a szentmihályiak is megérdemelnék, hogy legyen részönkormányzatok. A városrész képviselője Simon-Fiala Donát arról beszél, eddig minden választópolgárával tudott beszélni. „Mindig közös álláspontot igyekszünk kialakítani”.

12:15 Szabó Bálint azt mondja, a cégvezetői és intézményvezetői bemutatkozások kapcsán ő is elégedetten tud csak nyilatkozni.

12:14 A nyolcas és a kilences napirendi ponthoz senki nem szólt hozzá. A tízes–tizenkettes cégvezetői és intézményvezetői kinevezések kapcsán Botka László azt mondta, bár nem kötelező kiírni a cégvezetői pályázatot, ő ragaszkodott ehhez.

12:10 Hetes napirendi pont: Szabó Bálint ehhez azt teszi hozzá, hogy a Belvedere-től a vízitelepi tartó partszakaszt a szegedi oldalon vegye vissza Szeged az államtól. A terület életveszélyes is és a legnagyobb szúnyogkeltető is egyben. Szerinte itt folytatódhatna az a civil munka az önkormányzat segítségével, amely itt megkezdődött.

12:08 A hármas, a négyes, az ötös, a hatos napirendi pontot kérdés nélkül tárgyalták.

12:07 Folytatják.

11:57 Nagy Sándor tíz perc szünetet rendelt el.

A parkolási rendszer átalakításáról

11:54 Haág Zalán frakcióhozzászólásban reagál: szerinte jó döntés volt annak idején a rakpart ingyenessé tétele. Távirati stílusban a többi „ügyről”: lámpaprogramokat most már lehet folyamatosan a forgalom szintjéhez is szabályozni. Az üveggyűjtő szigetek kapcsán örül annak, hogy ennyi ilyen sziget van már a városban.

11:52 A vita lezárása után Mihálik Edvin előterjesztőként szól hozzá. Tápai Péternek és Haág Zalánnak válaszol: a cél az, hogy a jelenlegi állami, önkormányzati parkolók ne legyenek elzárva a szegediek előtt, illetve tíz év alatt most már illett újragondolni a rakparti parkolást.

11:49 Szabó Bálint arra kéri a képviselőtársait, gondolják végig, ha elfogadják ezt a rendeletet, akkor pont a rendelet célját nem fogják elérni.

11:45 Többen nem emlékeznek arra, hogy a vitát Botka László polgármester, majd ezután adta át az ülés vezetését. Emiatt volt egy kis üzemi zaj, de végül győzött Nagy Sándor alpolgármester a jegyző segítségével, akik emlékeztek arra, hogy a polgármester lezárta a vitát. Így a Fidesz beletörődött abba, hogy csak Tápai Péter szólhat hozzá. Ő meg is teszi: Tápai Péter azt kéri Mihálik Edvintől, hogy mivel októbertől vezetnék be az előterjesztését, addig gondolják át a rakpart kérdését. „Mindenkinek a megelégedését szolgálná ez!”

11:40 Bartók Csaba: szerinte a „rapkart témát” újra kellene gondolni. A többivel igazából egyetértenek, de ez „bántja a szegedieket”. „Beszéljünk erről majd a rendkívüli ülésen!”

11:37 Tápai Péter ügyrendi hozzászólása: hagy döntsék el a képviselők, mi tartozik a tárgyhoz, és mi nem. Nagy Sándor alpolgármester szerint ez az ülésvezető jogköre.

11:36 Szabó Bálint újra: egyetért Tápai Péterrel, hogy szünetet kell elrendelni. Majd ezután a gyulai bírósági döntésről beszélt. Nagy Sándor figyelmezteti, hogy a napirendről beszéljen. Szabó szerint ezt teszi. Majd kéri, név szerinti legyen a szavazás.

11:33 Kothencz János is hozzászól. „Kilógnék a sorból annak kapcsán, hogy nem oktatom ki a jegyző asszonyt!” Majd megjegyzi, kicsit elfajult ez a vita, próbálja meg mindenki megőrizni a nyugalmát és a hidegvérét. Kothencz ezután arról beszél, a választói nem örülnek a rakpart fizetőssé válásának. Több olyan lakos érkezik a rakpartra, akik a klinikákhoz mennek. Neki fontos, hogy ott ingen lehet parkolni, hiszen sosem lehet tudni, mennyire hosszú egy-egy vizsgálat. Kothencz azt is elmondja, már a lakóhelyeken, a lakótelepeken is gondot okoz a parkolás, mert nagyon kevés ott is a hely.

11:30 Nagy Sándor a lámpaprogramok áttervezése kapcsán azt mondta, a Volánbusz és az SZKT kérése alapján programozzák át ezeket a lámpákat: „Ennél zöldebb gondolat, nem nagyon létezik, szerintem.” Az üveggyűjtés kapcsán azt mondja, minden hulladékgyűjtő szigeten lehet üveghulladékot is elhelyezni. „Fedezzük föl ezeket!”

11:28 Nagy Sándor megadja magának a szót – ő most a levezető elnök, muszáj volt –: reagál Chovanecz Kata hozzászólására, valóban újrafestik a parkolóhelyeket, de megjegyzi azt is, évtizedeken át fölvették jogvégzett bírák is az ingyenes parkolóbérletet, nem tartották ezt törvénytelennek. Azt is aláhúzza, korábban fizetős volt a rakpart is. És azt is mondja, a belvárosi helyeket igenis minél hatékonyabban ki kell használni, erről szól az előterjesztés.

11:22 Német Ferenc azt mondja, szerinte arról volt, van szó, hogy jogszerűen, vagy jogellenesen kapott-e valaki parkolóbérletet korábban. Majd Nagy Sándornak szól be.

11:19 Tápai Péter ügyrendi javaslatként szünet elrendelését kéri. Az ülés vezetését átvevő Nagy Sándor azt mondja, a napirendi pont után megteszik. Majd Tápai a napirendhez is hozzászól. A frakcióvezető arra emlékezteti Mihálikot, korábban 700 parkolóhelyet szüntetett meg Szeged. Azt is hangsúlyozza Tápai, nem lesz kevesebb parkolóhely a városban ennek a döntésnek az elfogadása után. A Fidesz egyetért egyébként a szándékkal, hogy ne legyen ingyenes ilyen formában a parkolás.

11:17 Korponyai Ernő is megkért arra, hogy pontosan közvetítsek. Eskü, igyekszem! Nem érti egyébként Korponyai azt sem, honnan jött elő hirtelen a zöld tudat Nagy Sándor alpolgármesterből és csapatából.

11:10 Haág Zalán is arról beszél, valójában ezt az előterjesztést nem a tanácsnok írta, „de nem ez a probléma, hanem az, hogy elhiszi, ami benne van!” Szerinte, aki a rakparton közlekedik, az éppen, hogy el akarja kerülni a belvárost. A képviselő úgy látja, sok esetben rosszul is van megszervezve a közlekedés. A rakparti ingyenes parkolás kapcsán szerinte ott folyamatosan cserélődnek az autók, ráadásul ott a környéken lakók is rendszeresen megálltak parkolni.

11:08 Haág Zaláné a szó, Szabó Bálintnak előtte azt javasolja a polgármester, kezeltesse magát. Szabó Bálint ezért fölháborodik, és fölállva kiabál. A közjáték után Haág Zalán végre beszélhet.

11:07 Szabó Bálint: „Ez egy blöff!” Szerinte azért van ez a rendelettervezet most a város előtt, mert Gyulán az lett az ítélet, ami. Ezért módosító indítványokat terjesztett elő.

11:05 Chovanecz Kata azt mondja, a parkolóhelyeket újra is kellene festeni, erre is figyeljenek oda.

11:03 Botka László szerint a Fidesz hisztizik, hogy egy 30 éve fenntartott rendszer úgy működött, ahogy.

11:02 Német Ferenc szerint ez az egész egy nagy hiszti. „Nem tudom, ki hisztizik valójában, de a magyar hangja, Mihálik Edvin”. Majd „megdicséri” a tanácsnokot. Azt is mondja, jogsértő az előterjesztés: nincsenek benne számok, nincs mögötte fölmérés.

11:00 Továbbléptek a második napirendi pontra, Mihálik Edvin ismerteti a parkolási rendszerrel kapcsolatos javaslatát. Szerinte a parkolási rendszer átalakításával azt is elérhetik, hogy kevesebben keringenek a városban, szabad parkolóhelyeket keresve. Megint hangsúlyozza, legyen igazságos a rendszer, ne legyen ingyenes a parkolás a díszpolgároknak, az országgyűlési képviselőknek sem. Azt is hangsúlyozza, a rakpart negyed nyolcra megtelik, és onnantól kezdve végig ott áll mindenki, akinek jutott hely. „Legyen igazságos a parkolási rendszer, ez a cél!”

10:56 Továbbléptek a második napirendi pontra, Mihálik Edvin ismerteti a parkolási rendszerrel kapcsolatos javaslatát.

A költségvetésről

10:53 Szécsényi Rózsa összegez a vita végén: az alpolgármester Debrecen 2,5 milliárd forint hitele van, labilis autóiparra épül a költségvetése, nem mellesleg sokkal többen laknak a hajdúsági megyeszékhelyen. Egyesével, röviden reagált a felvetésekre.

10:48 Tápai Péter arra kért engem, hogy figyeljek jobban a közgyűlés folyására, megteszem. Mégis kicsit elvesztettem a fonalat ezért nem tudtam mindent lejegyzetelni, amit ezúttal mondott. Szó volt többek között a parkolásról, a parkolóbérletekről is. Botka László megjegyzi, a fideszes képviselők voltak azok, akik elsőnek igényelték a parkolóbérletet. Tápai szerint nem. Botka szerint igen. Tápai Péter erre reagál.

10:43 Szabó Bálint bírálja a költségvetést: nagy az iparűzési adó, esőadó is terheli a szegedi vállalkozókat. A családok költségvetéséről is beszél: emelkedik a gyermekétkeztetés díja. A rakparti ingyenes parkolást is elveszik a családoktól. Szerinte ez nem felelős és nem előremutató. Szeretné kérni, hogy fogadja be a polgármester Szabó módosító indítványait. Legyen egymilliárd helyet kétmilliárd forint az út-és járdafejlesztés, csoportosítson át Szeged pénzeket a híd megépítésére.

10:40 Halkó Pál is gyorsan megdicséri a költségvetés tervezetét, majd arról beszél, fontos lenne, hogy tiszta legyen a város, ez szerinte nem valósul meg. „Az utcatakarítás a legegyszerűbb módja, hogy elinduljunk a zöld város felé!” Azt is mondja, a csúszó beruházások is gondot jelentenek.

10:37 Német Ferenc arra figyelmezteti a teremben lévőket, ne élje föl Szeged ingatlanvagyonát. Német nem látja, hogyan segíti a város a közbiztonság fejlesztését. Azt mondja, nagyon sok térfigyelő kamera nem működik Szegeden. A sporttámogatást is bírálja, ennek kapcsán azt jegyzi meg a polgármester, tájékozódjon az egyesületeknél, hogyan lehet azokat támogatni, és akkor nem mondta volna azokat a mondatokat, amelyeket végül mégis elmondott.

10:34 Mihálffy Béla is megdicséri Szécsényi Rózsát a költségvetés kapcsán. Azt mondja, először történt meg, hogy időpontot kapott a gazdasági alpolgármesterhez. – Ilyen hozzáállással lehet elvárni, hogy mi is konstruktívan álljunk hozzá a költségvetéshez! – jelentette ki a dorozsmai fideszes képviselő. Viszont ezután azt kérdezi, „ugye nem gondolják, hogy az iparűzési adó növekedése csak a teremben ülőknek és a helyi vállalkozásoknak köszönhető? Ez az Orbán-kormány teljesítményének is köszönhető – vélekedik a KDNP-s képviselő. És kéri, hogy a város támogassa a püspök focicsapatát.

10:30 Korponyai Ernő fölköszönti a polgármester, majd azt mondja, „örül, hogy szépen fölújították a Dísztermet” – a rendkívüli közgyűléseket nem lehetett megtartani a Díszteremben, ezt akkor szóvá tették a fideszes képviselők. Majd a kormány klímavédelmi intézkedéseiről, illetve a közösségi közlekedésről valamint a parkolási helyzetről is beszél. A polgármester ennek kapcsán azt jegyzi meg, Szegeden regionális hulladékrendszer van, még harminchárom település van a rendszerben.

10:27 Joób Márton a szociális „sorokról” beszél. „Büszkék vagyunk arra, hogy jóval magasabb keretösszeget állítunk be ide, mint a többi város!” – közölte a tanácsnok.

10:24 Binszki József az egymilliárd forintos út- és járdarekonstrukcióról beszél. Saját pénzből fordít ennyit erre Szeged. „A kormány ad erre 277 millió forintot, de ugyanennyit egyből vissza is vesz tőlünk! Megígértük a véderdő telepítését, elkezdtük, már idén 60 millió forintot különítettünk el erre. Megígértük a Tisza visszaadását, 80 millió forintot különítettünk el a szabadstrand fejlesztésére. Megígértük a parkolók és kerékpárutak építését. Mindet saját erőből teljesítjük!” – sorolta Binszki József.

10:22 Szabó Bálint arra kéri a jegyzőt, foglaljon állást annak kapcsán, hogy miért nem engedik fel a karkizatra azokat, akik előzetesen regisztráltak. Botka László arra kéri a jegyzői irodát, intézkedjenek arról, hogy ak előzetesen regisztráltak, fölmehessenek a karzatra. „Nem is értem, miért nem engedték föl őket...” – jegyzi meg a polgármester.

10:18 Bartók Csaba kapott szót. Szerinte jüól látható, hogy a Fidesz–KDNP szegeden egyfajta arculatváltáson ment át, konstruktívan állnak hozzá Szeged városhoz. Nem szakpolitikát akarnak megvalósítani, hanem Szeged érdekeit nézik. Más hangon, más formában szólaltak meg eddig is. Szeretné, ha ezt értékelné a városvezetés. „Nem politikai csatározásokat akarunk folytatni!” „Legyen így!” – reagált a polgármester.

10:15 Chovanecz Kata az IKV-t és a SZINT üzletágat hozza szóba. A takarításokról, a takarítók létszámáról beszél. Szerinte néhol túl van számolva a költségvetés, de tisztában van azzal, év végéig ezt rendre módosítja majd a közgyűlés.

10:12 Újra Tápai Péter: Napirend előtt elfeledtem, most pótlom, jobbulást kívánok Szondi Ildikó képviselőtársamnak, aki nemrég súlyos szívműtéten esett át. Gondolom, ezt mindenki nevében mondhatom! „Így van!” – csatlakozott Botka László.

10:10 Német Ferenc azt mondja, nem érzi azt, hogy minden ügyben teljes körűen gondolkodna a város.

10:08 Szabó Bálint végre szót kapott. „Nehéz a független képviselők élete, eddig csendben kellett lennem. Gratulálok ehhez a kormánykritikus költségvetés előterjesztéséhez! Ahhoz külön gratulálok, hogy sikerült úgy idehozni, hogy ezt a költségvetést, hogy még a szegedi Fidesz frakcióvezetőjének is tetszik.” Eddig tartott a dicséret. Szerinte ez a megszorítások és a sarcok költségvetése. A szegedi vállalkozók jól teljesítenek, csak az önkormányzat nem. Majd még folytatom. – Bőven elég volt ennyi is – jegyzi meg Botka László.

10:06 Kozma József arra emlékezteti a közgyűlést, soha nem szólt bele a város abba, miket játszanak a város színházai – ez annak kapcsán merült föl, hogy az egyik legnagyobb bizonytalanság a költségvetésben, hogy az állam hogyan és mennyivel támogatja Szeged színházait.

10:00 Mihálik Edviné az utolsó frakcióhozzászólás. Arról beszél, mi van a költségvetésben. Elkezdik a klímaváltozás elleni harcot, folytatódik a kerékpárút-hálózat fejlesztését, utasbarátabbá teszik a közösségi közlekedést, a geotermikus fűtési rendszer kialakítása is folytatódik. Hangsúlyozza Szeged egymás után számolja föl az illegális hulladéklerakókat. Megkezdődik a Tisza főutcája projekt tervezési munkáit. „Konkrét lépésekre, konkrét cselekvésre van szükség a klímaváltozás elleni fellépésben. Szeged város költségvetése ebben a szellemben íródott. Kérem önöket, támogassák azt!”

9:55 Haág Zalán a költségvetés kapcsán a lakbéremelésekről beszél, a vállalkozások terheinek a növekedésére. Előtte egyébként megköszönte Szécsényi Rózsának a bizottsági üléseken mutatott korrekt tájékoztatást. Majd így folytatta: „érdemes lenne valódi partnernek tekinteni a vállalkozásokat, nemcsak biodíszletnek ebben a teremben.” Ő is beszél a turizmusról, szerinte érdemes figyelni arra, hogy megtorpant Szegeden a vendégéjszakák számának a növekedése.

9:51 Fodor Antal frakcióhozzászólásként többek közt azt kérdezi, vajon akkor is hozzányúlt volna a kormány az iparűzési adóhoz, ha nem szenvedett volna csúfos vereséget az önkormányzati választásokon.

9:47 Tóth Károly a Casablanca című film zárójelenetével kezd, majd komolyabban folytatja: „ez egy európai nagyváros költségvetése!” Az MSZP önkormányzati képviselője ezután a turizmushoz és a zöld városhoz kapcsolódó fejlesztéseket sorolja.

9:44 „Történelmi pillanatokat éltünk át! Most először hangzott el fideszes frakcióvezetőtől, hogy Szeged egy gazdag és fejlődő város!” – jelentette ki Botka László, aki megjegyzi, ennél szebb születésnapi ajándékot nem is kaphatott volna – tényleg ma ünnepli születésnapját a polgármester, 47 éves.

9:39 Tápai Péter mondott egy úgynevezett poént, de ezt megtartjuk magunknak. A költségvetés kapcsán azzal kezdi, gratulál a munkához, rengeteget átrágtuk. „Sajnálom, hogy alpolgármester-asszonynak el kellett mondani azokat a mondatokat, amelyeket leírtak neki.” Az „elvonásoknak titulált számokról” beszél.

9:36 Kovács Tamás Szécsényi Rózsa szavaihoz szól hozzá. Fölsorolja, az évek alatt hogyan csökkentek az állami támogatások. Emlékeztetett arra is, hogy a közösségi közlekedésből teljesen ki akar vonulni az állam. Kovács Tamás arról is beszél, örül Mihálik Edvin előterjesztésének a parkolási rendszer átalakításáról.

9:31 „Negyvenötmilliárd forintot fordítunk fejlesztésre. Hetente jelennek meg új ötletelések, miként lehetne kitolni az önkormányzatokkal”. Nem a várost, a városlakókat bünteti ezekkel a kormány, mondta Szécsényi Rózsa, aki azt is aláhúzta, nem hagyják veszni az uniós forrásokat.

9:26 Első napirendi pontként a közgyűlésről tárgyalnak. Szécsényi Rózsa gazdasági alpolgármester azt mondja, minden bizottság tárgyalta és alkalmasnak találta a tárgyalásra. „Nehéz a város helyzete, rengeteg a bizonytalanság, akadályozzák a tervezhetőséget”, jelentette ki Szécsényi Rózsa. Emlékeztet az alpolgármester arra, ahonnan tudott, kivonult az állam, egyáltalán nem ad támogatást. „Megtanultuk már, ingyen sajt csak az egérfogóban van!” – mondta az alpolgármester, aki hangsúlyozta, nincs hitele Szegednek, a lakosság nem fizet adót, megmaradnak a támogatási keretek is, folytatódnak a szociális támogatások.

9:25 Szabó Bálint újfent javasolja a törvényesség megteremtését, kéri, hogy hivatalból jelezze ezt. Botka László megkérdezi Martonosi Évát, törvényes-e a mai közgyűlés, igennel felelt a jegyző.

Napirend előtt 

9:25 Ezután Tápai Péter javaslatának megfelelően név szerinti szavazással fogadták el a napirendet: 18 igen 9 nemmel. Szabó Bálint: „Nem veszek részt a szavazásban!”

9:22 Tápai Péter javaslatát az ad hoc bizottság létrehozásáról nem vette napirendre. Nem vette napirendre a Fidesz frakcióvezetőjének következő napirendi módosítását és Szabó Bálint Holt Tiszával kapcsolatos, Szentmihállyal kapcsolatos előterjesztéseit sem.

9:20 Szabó Bálint: törvénysértő a mai közgyűlés. Szerinte ez azért van, mert a polgármester nem terjesztette elő a javaslatait a bizottságok elé. Azt javasolja, rendeljenek el szünetet. Botka László azt mondta, nem rendelt el szünetet, mindent törvényesen csináltak a közgyűlés előtt.

9:18 Véget értek a napirend előtti fölszólalások, a napirend megállapítását kéri a polgármester, de előtte Tápai Péter kap szólt: név szerinti szavazást akar a napirendről.

9:15 Haág Zalán is Mihálik Edvin felszólalására reagál. Majd a foglalkoztatás és a munkanélküliség adatairól beszél. Szerinte soha nem látott sikert ért el ezeken a területeke az ország. Azt mondja, csökkent a fiatalok munkanélkülisége, nőtt a megváltoztatott munkaképességűek foglalkoztatása. Úgy gondolja, dinamikusan nőnek a bérek is.

9:12 Joób Márton a következő fölszólaló. A nagyadózók meghívására emlékszik vissza, szerinte jól sikerült a rendezvény. Fontos a szoros együttműködés a gazdaság szereplőivel – vélekedik Joób. Emlékeztet, tavaly a tervezettnél egymilliárd forinttal több iparűzési adó folyt be. „Egyetértünk a kormány azon szándékával, hogy csökkentsük a vállalkozások terheit. De nem úgy, ahogy azt a kormány elképzeli. Úgy segíteni az önkormányzatokat, hogy közben sújtja az önkormányzatot, az nem megoldás.” Joób azt is mondja, ezzel az elképzeléssel a kormány nemcsak Szegedet, hanem a többi önkormányzatot is büntetné. „Remélem, nem az a cél, hogy az önkormányzatokat kivéreztessék.”

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Iványi Aurél galériáját!

9:10 Tápai Péter a soros. Ménesi Imre szavaira reagál, szerinte úgy van rendjén, ha valaki hibázik, akkor „kerüljön elítélésre”. Ezt várja az MSZP-től is. Reméli, ez a napirendi pontok kapcsán is előkerül. Azt is mondja a Fidesz frakcióvezetője, nem kapnak elegendő segítséget a jegyzőtől, a jegyzői irodától, rendre törvényességi észrevételekkel söprik le a javaslataikkal. „Vannak itt banditák, sőt van itt Robin Hood is! Őket előbb utóbb a választók megkérik, ne vegyenek részt a munkában!”

9:07 Fodor Antal következik. Emlékeztet arra, csak akkor vezethető stabilan a város, ha a koalíciós partnerek közös egyetértésben egymásra vigyázva vezetik. Bízik abban, az idei költségvetést minden demokratikus párt támogatja majd. De arról is beszélt, elkezdődtek az egyeztetések a 2022-es választásra. „Vagy együtt verjük meg a Fideszt, vagy sehogy!” Hangsúlyozza, egységes, közös lista kell, olyan összefogás, amely Szegeden már bevált, és bevált legutóbb Dunaújvárosban is.

9:03 Mihálik Edvin a következő. Azt mondja, a mai közgyűlés legfontosabb napirendi pontja a közgyűlés. „Azonban ha valaki végignézi a költségvetést, hiába keresi benne az Orbán Viktor által garanciát vállalt fejlesztéseket, nincsenek benne” – mondja a Momentum frakcióvezetője. Bartók Csabát kérdezi, mikor indulhat a 4-es villamos fejlesztése – ez is benne volt a Modern Városok Programban (MVP).

9:01 Napirend előtt először Ménesi Imre kapott szót. A vadasparki játszótérmutyit ismétli át a Díszteremben. Emlékezteti a résztvevőket, több, mint tíz tárgyalás volt már, ítélet még mindig nincs, de az már most látszik, a pénz jelentős részét „elsíbolták”. Ménesi kijelenti, hatszorosan túl volt árazva a projekt, nem került volna többe negyvenmillió forintnál – szakértők szerint.

9:00 Kezdünk! Botka László megnyitotta a közgyűlést.

 

Korábban írtuk:

Az első rendes ülésen – egyebek mellett – szó lesz az önkormányzat 2020. évi költségvetéséről, az ingyenesen biztosított, fenntartott parkolóhelyek engedélyeinek visszavonásáról és a parkolási rendelet módosításáról, SZMJVÖ Óvodák igazgatóságának igazgatói beosztásának betöltésére vonatkozó pályázat kiírásáról, az NGSZ igazgatói beosztásának betöltésével kapcsolatos döntés meghozásáról tovább az IKV Zrt. vezérigazgatói tisztségére kiírt pályázat elbírálásáról.

Összesen tizenhét napirendi pontot tárgyalnak meg a képviselők.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: közgyűlés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés