Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. február 20. 15:15 Forrás: Szegedi Tükör

Botka László: Szeged 2020-ban 78 milliárd forintból működhet és fejleszthet

Az önkormányzat 2020-as költségvetésében 78 milliárd 300 millió forint bevétel és 78 milliárd 300 millió forint kiadás szerepel. Szeged hosszú évek óta hiány és hitel nélkül, stabilan gazdálkodik – mondta Botka László polgármester a nagyadózóknak rendezett hagyományos találkozón a városháza dísztermében.

Hirdetés
Hirdetés

Szeged az idén is a legmagasabb költségvetésű települések közé tartozik, annak ellenére, hogy az állami támogatás most először negatív rekordot dönt, kevesebb, mint hatmilliárd forinttal járul hozzá a kormány a város idén már 32 milliárd 500 millió működési költségeihez.

A kormány Szeged javát akarja – lehetőleg minél többet belőle!

A tendencia nem új keletű, kilenc év alatt – fokozatosan – több mint kilencmilliárd forinttal csökkent a városnak nyújtott állami támogatás összege.

A szegedi gazdaság olyan jól teljesít, hogy beszámítás címén erre hivatkozva a kormány az idén 2 milliárd 800 millió forintot von el a várostól, többek között nem kapjuk meg a közvilágítás támogatására egyébként járó 418 milliót és a polgármesteri hivatal működtetésére jogszabály alapján járó 1 milliárd 156 millió forintot sem. Sőt, az idén először 73 millió forint szolidaritási adót is kivetettek Szegedre.

HIPA-hiba: Nemcsak a lóláb, a ló is kilóghat

„Az, hogy az októberi választások eredménye után a kormánynak hirtelen feltűnt, hogy a harminc éve változatlan mértékű iparűzési adó mekkora teher a magyar gazdaság szereplőin és ez az igazi probléma a hazai adórendszerben, erre azt kell, hogy mondjam, itt már nemcsak a lóláb ló ki, hanem a ló is. Ha a tervezetből, ami napvilágot látott, jogszabály lesz, az teljes egészében ellehetetleníti az ország összes településének működését, mert nem lesz helyette kompenzáció. Ha ezt bevezetnék, Szegeden az alapvető közszolgáltatások ellátásra sem lennénk képesek.”
(Botka László polgármester)

A polgármesteri beszámolóról mondták

Kelemen János, a COOP Szeged Zrt. elnök-vezérigazgatója: – Minden évben képviseli valaki a társaságunkat, mert fontosnak tartjuk, hogy első kézből kapjunk információt. Az idén rám került a sor, és örömmel jöttem, mert megtisztelő egy ilyen meghívás. A város fejlődése és a vállalkozások gyarapodása szoros kölcsönhatásban áll egymással, csak együtt tudunk fejlődni. Minden ezzel kapcsolatos információ fontos, hogy mi is tervezni tudjuk a vállalkozásunk jövőjét.

Ribizsár Péter autószerelő kisiparos: – Minden évben eljövök, most a Szegedi Ipartestületet és a VOSZ helyi szervezetét is én képviselem. Szeged városát a gazdasági szereplők, a vállalkozók adói működtetik, fontos, hogy mi is lássuk, mi történik a befizetett forintjainkkal. Jó, hogy ilyen sok információt kapunk, mert ez abban is segít, hogy tervezni tudjuk a vállalkozásaink jövőjét. Fontos tudni, merre, hogyan fejlődik a jövőben a város.

Az egyre szigorodó törvényi szabályozások ellenére az önkormányzat költségvetésének közel kétharmadát, 45 milliárd 800 millió forintot idén is különféle fejlesztésekre, beruházásokra költi.

– Szeged hosszú ideje országosan is egyedülálló abban, hogy költségvetésének nagyobb részét minden évben különféle fejlesztésekre költi, ez így lesz az idei esztendőben is – mondta el Botka László.

A sikeres szegedi cégek és vállalkozások befizetései miatt áll saját lábán a város

Az egyre nagyobb állami elvonások ellenére a város költségvetése stabil, mert a szegedi gazdaság évről évre jól teljesít: tavaly a várakozásoknál is több, összesen 15 milliárd 700 millió forint adóbevétel folyt be a város kasszájába úgy, hogy a szegedi lakosság – az országban szinte már egyedülálló módon – továbbra sem fizet helyi adót.

A bevételek legnagyobb hányadát, továbbra is a helyi iparűzési adó jelenti, ami két év alatt huszonöt százalékkal nőtt. Jelentős adóbevételnek számít az építmény és telek adó is, ebből tavaly 3 milliárd 600 millió forint folyt be. Dinamikusan nőtt az elmúlt években a városba látogató turisták száma és az általuk fizetett idegenforgalmi adó is, ez két év alatt közel húsz százalékkal nőtt és tavaly már megközelítette a 220 millió forintot.

Idén több mint 16 milliárd 300 millió forint saját adóbevételre számít az önkormányzat, aminek döntő többsége helyi iparűzési adó. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján ezt a szegedi cégek túl is fogják teljesíteni, 2015 és 2019 között ugyanis harminc százalékkal nőtt az adóalanyok száma, és mára meghaladta a 21 ezer 500-at.

A polgármester elmondta, a városvezetés célja, hogy az infrastruktúra további fejlesztésével újabb vállalkozásokat vonzzon Szegedre.

– Ha egy cég Szegedre szeretne települni, vagy itt szeretné bővíteni a működését, az önkormányzat minden erejével támogatni fogja, mert ez a város alapvető érdeke – mondta Botka László.

Fizetünk, mint a katonatiszt, de egyre kevesebbet kapunk vissza a sajátunkból

A városi intézmények, közszolgáltatások és cégek működtetésére 2020-ban a büdzsé negyvenkét százalékát, 32 milliárd 500 millió forintot költhet az önkormányzat. Ennek felét, 16 milliárd 300 millió forintot biztosítanak a különféle helyi adók, az egyéb – tulajdonosi és intézményi – bevételek összesen a kiadások harminckét százalékát fedezik, míg a központi költségvetés csak 5 milliárd 988 millió forinttal járul hozzá a szegedi kiadásokhoz. Ez mindössze a működési költségek tizenhat százaléka, miközben az itt megtermelt javakból évről évre egyre többet vonnak el.

A városi költségvetésről szóló cikkünk következő részeiben részletesen ismertetjük a tervezett fejlesztéseket és szociális intézkedéseket.

Rafai Gábor

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: költségvetés Szegedi Tükör