Hirdetés
Túl a városon 2020. február 19. 14:22 Forrás: MTI

Négy százalékos, januártól visszamenőleges nyugdíjemelést javasol a DK

Az idei költségvetésben elfogadott 2,8 százalék helyett.
Hirdetés

Az ellenzéki párt gazdasági szakértője szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján az általuk javasolt mértékű nyugdíjemelés indoklásaként azt mondta, hogy tavaly 4,7 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak. Dávid Ferenc szerint ezen belül az idényáras termékek 10,8, a cukor 8,4, az élelmiszerek pedig 6,9 százalékkal drágultak.

Szerinte a Demokratikus Koalíció indítványa nem reformértékű lépés, de legalább valamilyen módon kompenzálja az inflációt. Dávid Ferenc arról is beszélt, hogy a nyugdíjas társadalomnak nincsenek tartalékai. Szerinte ezért is erkölcstelen, hogy a parlament csak novemberben szokta kiigazítani a nyugdíjasok inflációból fakadó veszteségeit.

Elmondta azt is, hogy nemcsak a DK, de a Magyar Szakszervezeti Szövetség nyugdíjas tagozata is négy százalékos, visszamenőleges nyugdíjemelést javasol.

Szerinte hosszú távú megoldást az adhat, ha visszanyúlnak a 2010. előtti vegyes indexálású nyugdíjszámítási módszerhez, amikor nem csak az inflációt, de a bérek változását is figyelembe vették a nyugdíjemelés kiszámításakor.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!