Hirdetés
Túl a városon 2020. február 19. 08:11

Kövér retró: a nép-nemzeti és a liberális elkötelezettség a kirekesztés eszközei

Kifejezetten érdekes a rendszerváltoztatás környékén készült videókat böngészni a ma is aktív politikusokról. Közülük leginkább a fideszesek régi videói hatnak megdöbbentően a mai liberálisozó, diplomás komcsizós időszakban. Hiszen ők nagyon sokáig liberálisok voltak.

Hirdetés

1994 környékéről származik az a két interjú, amit a Magyar Televízió készített Kövér Lászlóval és Orbán Viktorral.

„Egy igazi liberális egy olyan országban szeretne élni, ahol az emberek vállalkozó kezdeményezőkedve az teret talál, tehát kibontakozhat. A személyi autonómiák adják a társadalom alapját, és ezek a személyi autonómiák képesek és lehetőségük nyílik arra, hogy csoportokba szerveződve képviseltessék az érdekeiket, elképzeléseiket, értékeiket a társdadalomban, és ezek a különböző alapon szerveződő csoportok jól megférjenek egymás mellett. Tehát a tolerancia, a türelem, a másság elviselésének képessége az a másik alapértéke szerintem a liberalizmusnak, amit egy igazi liberálisnak nem szabad elfelejtenie"

– ezt a dicshimnuszt a liberalizmusról nem más mondta, mint Kövér László, amikor még liberális, tehát – Orbán Viktor mai terminológiájával élve – diplomás kommunista volt, valamikor 25 éve.

Akkor abból tudott megélni, most másból él meg.

A nép-nemzeti elkötelezettség és a liberalizmus ideológiai összeférhetetlenségéről Kövér azt mondta: ezeket nem tartja igazi ideológiáknak, viszont azt is kihangsúlyozta, hogy

a nép-nemzeti elkötelezettséget és a liberalizmust eszköznek tartja a személyes ellenszenvek, unszimpátiák és gyűlölet megideologizálására. Tehát arra, hogy miért kell a másikat kirekesztenünk, miért nem szabad a másikat elfogadnunk. Erre szolgálnak ezek címkéül, fedőmázul, ha úgy tetszik.

A nép-nemzetiek és a liberálisok eszköztárában és fogalomtárában lévő értékek nem zárják ki egymást, nagyon sok köztük a rokon vonás, csak ugyanazokat a problémákat másként nevezik meg

– tette hozzá Kövér.

Azt is mondta: lehetne nagyobb kommunikációs- és kompromisszumkészség a csoportok között.

És hol van már az a Kövér László, aki belemondta a kamerába azt is, hogy „Magyarországon minden politikai erőről elfogadom, feltételezem, semmiképpen nem zárom ki azt, hogy ennek a nemzetnek az érdekeit akarja szolgálni”? Sehol.

Orbán Viktor a Fidesz politikai filozófiájáról azt mondta: az országnak nyugalomra és mérsékletre lenne szüksége.

Orbán így bölcselkedett: „Itt nagyon-nagy romboló hatása is lehet egy elhibázott kampánynak”.

A felbecsülhetetlen értékű kordokumentumot Ujhelyi István, szegedi EP-képviselő osztotta meg a Facebook-oldalán e szavakkal: „A liberális Kövér László nemrég még így beszélt a »nép-nemzetiek« gyűlölködő kirekesztéséről... Minden szava arany...”

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Kövér László Orbán Viktor liberális