Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. február 19. 07:37

Viszlát légi támogatás: nyáron már nem irthatják a szúnyogokat repülőről

Az idén már nem szabad hazánkban kémiai szerekkel repülőgépes szúnyogirtást végezni, mert az Európai Unióban nem engedélyezik az eddig használt anyagokat, újak pedig nincsenek. Marad a teherautós szórás és a biológiai védekezés. Szegeden eredményes a biológiai gyérítés, de a szúnyogok mennyisége jórészt a tiszai árhullámoktól függ.

Hirdetés

Algyőn, amely a Tisza ölelésében fekszik, attól tartanak, hogy hatékony irtás nélkül a nyáron „megehetik” a szúnyogok a nagyközség lakóit. Az önkormányzat eddig is irtatta a szúnyogokat, évente többször is kénytelenek voltak kiegészíteni az államilak szervezett alkalmakat. A nagy árterek miatt inkább a repülőgépes kiszórásban bíztak, de már hivatalosan értesültek arról, hogy

ezt a módszert nem használhatják a jövőben, mert a gépről szórt kémiai anyagokat betiltották.

Marad a szárazföldi szúnyoggyérítés, az autókból elvégzett, füstölős technológia, aminek a hatékonysága eddig csak a légi gyérítéssel együtt volt elfogadható – mondta a Szeged Televíziónak Molnár Áron algyői polgármester. Hozzátette: a biológiai szúnyogirtás, amivel tavaly próbálkoztak, egyelőre nem elég kiforrott technológia, így félő, hogy a siker is elmarad.

A katasztrófavédelem szóvivője szerint továbbra is az országos szervezet irányítja a szúnyoggyérítést, erre már kiírták a közbeszerzést, és döntöttek is arról, mely cégeket bíznak meg a munkával. 

Dóka Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője arra hívta fel a figyelmet, hogy ütemtervszerűen megvizsgálják, hol van a legnagyobb szükség a gyérítésre. Ezt csípésszámlálással derítik ki, ez alapján irtják a szúnyogot, heti program alapján.

Szegeden a biológiai szúnyogirtás feladatait 7 éve a város környezetgazdálkodási cége látja el, ami hatékony, de szükség esetén kémiai szert is bevetettek. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. mintegy 300 vízfelületet kezel. Gondokat okozhat, hogy ha a tiszai árhullámok szintje magas, akkor sok kis gödörben kelnek ki szúnyogok, olyan helyeken, amiket nem lehet megközelíteni. Most azonban nem számítanak nagyobb áradásra.

Makrai László a környezetgazdák vezetője a Szeged Televíziónak azt mondta: egyelőre úgy tűnik, hogy nem várható közepes árhullám fölötti vízszint a környékbeli folyókon tavasszal. Ez azért fontos, mert, ha nem jön nagyobb ár, akkor kevésebb elöntött vízfelület lesz Szeged körül, így elegendő lehet a biológia védekezés. 

Makrai László hozzátette: Szegednek az is fontos, hogy a környező falvakban hatékony legyen a szúnyogirtás, mert ha túlszaporodnak, akkor a vérszívók beköltözhetnek a városba.  

Nézze meg a Szeged Televízió híradós anyagát!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: repülő szúnyog szúnyogirtás kémiai szúnyogirtás Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés