Hirdetés
Túl a városon 2020. február 18. 21:13

Félig lezárták a Széll Kálmán teret a NAT ellen tiltakozók

Néhány tucatnyian félig lezárták a budapesti Széll Kálmán teret, hogy így tiltakozzanak az átdolgozott Nemzeti Alaptanterv bevezetése ellen.
Hirdetés

A hvg.hu tudósításából kiderü, hogy a demonstrálók a „Ne hagyd ki a szakmát a NAT-ból!” valamint „A tanár nem NATár!” feliratokat írták a tábláikra. A negyedórás tiltakozást a rendőrség biztosította.

Az eseményen elszavalták Vörösmarty Mihály: Országháza, Illyés Gyula: Egy mondat a zsarnokságról, Ratkó József: Chanson a hatalomról, Ady Endre: Ha van Isten, Ady Endre: A föl-földobott kő, Nemes Nagy Ágnes: Mesterségemhez, Szabó T. Anna: Az író erején felül, Tóth Krisztina: Arany színekben játszó szén szavak, Vörösmarty Mihály: Szózat című versét, majd zárásként Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk című regényéből is felolvastak egy részletet.

A Szavalj a nemzeti alapért! elnevezésű esemény Facebook-oldalán azt írják: folytatják a demonstrációt. Február 19-én és 20-án 16 órától negyedórára ismét elfoglalják a Széll Kálmán tér Dékán utca felé eső gyalogos átkelőhelyet.

A Létay Márton Károly főszervező aláírásával jegyzett Facebook-esemény szövegében az is olvasható, hogy tiltakoznak

  • az új NAT előkészítésének és bevezetésének módja ellen, mely alapvetően nélkülözte a szakmai konzultációt és a valódi véleménynyilvánítás lehetőségét. 
  • az új NAT erőltetetten gyors ütemezése ellen, hiszen a közoktatásnak, iskoláknak, tanároknak csak mintegy fél év állna rendelkezésre a szakmai háttér megteremtésére, kidolgozására. 
  • a magyaroktatást ellehetetlenítő tantervi változások ellen, mely mennyiségi szemléletével a minőség ellen, időszerűtlenségével az irodalom megszerettetése ellen hat.
  • az ellen, hogy az irodalomoktatást az irodalmi kánon átalakításának terepeként, eszközeként kezeljék, mielőtt emögött valódi szakmai konszenzus jönne létre.
  • az irodalmi tananyag túlzott megkötése ellen, mely ellehetetleníti a tanári rugalmasságot és alkotómunkát.

Kérik az Emberi Erőforrások Minisztériumát és a kormányt, hogy ne vezessék be az új Nemzeti Alaptantervet.

(nyitókép forrása: hvg.hu)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: NAT nemzeti alaptanterv tüntetés